Karkkitortuissa kannattaa luottaa perinteiseen taittelutapaan. Jos karkin laittaa tortun päälle, se sulaa ja vain tahmaa tortun pinnan.
Karkkitortuissa kannattaa luottaa perinteiseen taittelutapaan. Jos karkin laittaa tortun päälle, se sulaa ja vain tahmaa tortun pinnan.

Luumumarmeladi ei todellakaan ole ainoa eikä kaikkien mielestä edes paras joulutortun täyte. 

Vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut hurmasivat leipojat viime vuonna. Testasimme, maistuuko marmeladimakeinen vielä tänäkin jouluna, ja miten muut karkkitäytteet toimisivat tortuissa.

Karkkitortut onnistuvat parhaiten minikoossa. Aseta marmeladikuula sileä pinta ylöspäin ja pilko toffeet hieman pienemmiksi.
Karkkitortut onnistuvat parhaiten minikoossa. Aseta marmeladikuula sileä pinta ylöspäin ja pilko toffeet hieman pienemmiksi.

Valitsimme karkkihyllystä marmeladikuulan, vaahtokarkin, tumman suklaan ja kaksi toffeeta: tavallisen ja salmiakin. Maisteluraatiin kuuluivat  kaksi 8-vuotiasta ja kaksi aikuista. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaahtokarkki

Grillaamiseen tarkoitettu sokeripäällysteinen vaahtokarkki sulaa tortun sisällä täysin. Vaahtokarkki alkaa kuohua nopeasti, joten paistoajan kanssa täytyy olla tarkkana. Kun vaahtokarkki on muuttunut pinnaltaan rapeaksi, se maistuu täsmälleen samalta kuin tulella paahdetut vaahtikset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paahtuneen vaahtokarkin ja lehtevän tortun maku sopivat yhteen hienosti. Ulkonäöltään vaahtokarkkitorttu ei vedä vertoja muille karkkitortuille, mutta makumaailma on sekä lasten että aikuisten mielestä paras.

Testin paras! Pinnalta paahtunut vaahtokarkki oli sekä lasten että aikuisten suosikki.

Vihreä kuula

Viime vuoden torttuhitti oli puolikas vihreä kuula, joka painettiin tortun päälle. Helppoa ja siistiä! Tosin pitkän paistoajan kanssa marmeladi saattoi sulaa muodottomaksi möhkäleeksi ja tuntua kitalaessa sitkeältä. Onnistuessaan torttu on kaunis ja marmeladi ihanan kiiltävää.

Nautin marmeladimakeiset ja joulutortut myös jatkossa erikseen.

Minikokoon leivotussa tortussa kuulan puolikas ei ehdi oikeastaan sulaa lainkaan, joten lopputuloksessa maistuvat vain hieman pehmeämmäksi muuttunut marmeladi ja torttutaikina. Lasten mielestä suutuntumaltaan löllö karkki on kuitenkin ihanaa ja torttu testin toiseksi paras. Aikuiset nauttivat marmeladimakeiset ja joulutortut myös jatkossa erikseen.

Toffee

Toffeekarkki sulaa tortun sisällä nopeasti ja osa karkista levisi pellille. Se ei haitannut, sillä toffee muuttui herkulliseksi krokantiksi, jota oli mahtava raapia irti leivinpaperista.

Tumma suklaa

Tummalla leivontasuklaalla täytetty torttu on muunnelma vuosien takaisesta somehitistä, jossa suklaalevy käärittiin voitaikinalevyjen sisään. Minikoossa nautittuna sulan suklaan ja rasvaisen taikinan yhdistelmä toimii esikuvaansa paremmin eikä aiheuta sydänkohtauksen tunnetta – ainakaan, jos malttaa jättää herkuttelun vain yhteen torttuun. 

Somehitti – suklaalevy taikinakuoressa – nyt minikoossa!

Lapsilta suklaatorttu jäi syömättä, mutta aikuiset sijoittivat suklaaversion kakkoseksi.

Salmiakkitoffee

Lämmin sulanut salmiakki maistuu voimakkaalta ja sellaisenaan hyvältä. Tortussa maku on turhan tymäkkä, ja salmiakki riitelee miedon makumaailman kanssa. Raadin yksimielinen päätös: Ei jatkoon.

Lue myös, miten karkkitäytteet toimivat pipareissa:

Näin onnistut karkkitortuissa

  • Tähtitortun sakarat kannattaa kääntää täytteen päälle. Näin karkki pysyy taikinakuoressa eikä sula tortun päälle.
  • Tortuista kannattaa tehdä mahdollisimman pieniä. Paistoaika pysyy mahdollisimman lyhyenä eivätkä karkit ala kiehua. Karkin maku myös pääsee oikeuksiinsa, kun täytettä on paljon ja taikinaa vähän – karkki kun ei samalla lailla kostuta torttua kuin luumuhillo.
  • Kiinnitä sakarat toisiinsa ohuella puutikulla niin torttu ei avaudu uunissa. Tikkujen poistaminen voi olla tahmeiden karkkien kanssa hankalampaa kuin perinteisellä luumumarmeladilla täytetyissä tortuissa. Jos tikku on jämähtänyt torttuun kiinni, jätä se siihen ja nappaa torttu suuhun tikusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla