Marenki on suussasulava ja monikäyttöinen herkku, mutta sen valmistaminen edellyttää muutaman tärkeän seikan huomioonottamista.

  • Marengin valmistuksessa on tärkeää muistaa, että työvälineet eivät saa olla rasvaiset. 

  • Myös pienikin pisara keltuaista saattaa estää vaahtoutumisen. 

  • Vaahdota ensin hetki valkuaisia ja lisää sokeri sekaan vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. 

  • Älä vatkaa marenkia kivikovaksi. 

  • Lähes valmiin vaahdon sekaan voi lisätä vaikka pähkinärouhetta, karamelliväriä tai tummaa suklaata sulatettuna. 

  • Paista alhaisessa uuninlämmössä.

Marengin ohje:

3 valkuaista
(½ tl elintarvikeväriä)
2½ dl sokeria

1. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Vaahdon pitää pysyä valumatta kulhon pohjassa, kun käännät kulhon ylösalaisin. Lisää lopuksi muutama pisara elintarvikeväriä, mikäli haluat värikkäitä marenkeja.

2. Laita marenkimassa pursotinpussiin, jossa on koristetylla. Pursota ruusukkeita uunipellille leivinpaperin päälle melko tiuhaan.

3. Paista marenkeja 75 asteessa uunin keskitasolla tunti. Katkaise uunista virta, avaa luukku raolleen ja anna marenkien kuivua uunissa vielä toinen tunti. Jäähdytä ja säilytä kuivassa paikassa.

Lue lisää:

Joulubrita

Brownie-marenkikakku

Marenki-limettitorttu

Marenki-luumukupit

Mustikkaiset-marenkikupit

Key west lime pie

Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.
Makea, yleismaito tai gluteeniton: valitse suosikkisi uusista kaurajuomista.

Yhä useampi valitsee kahviinsa nykyään maidon sijaan kaurajuoman. Testasimme kolme uutuutta.

Vegaaninen ja lähellä tuotettu kaura vastaa moneen vaatimukseen, joita nykyelintarvikkeilta toivotaan. Moni ostaakin jo kahviinsa kaurajuomaa, vaikka muuten käyttäisi tavallista maitoa. 

Kodin Kuvalehden ruokatoimittaja Emilia Kolari testasi kolme suomalaista, vitaminoitua kauramaitoa.

Kaikki sopivat sekä kahviin että sellaisenaan juotavaksi. Valintaan vaikuttaa, haluatko juomalta enemmän sakeutta vai raikkautta.

1. Sakea ja makea

Kaslinkin kaurajuoma on täyteläisempää kuin muut. Makea juoma sopii parhaiten murojen, myslin tai puuron joukkoon. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa on 1,5 g/100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Kaslink Aito Kaurajuoma 1,65e/1 l.

2. Yleismaito

Jos harkitset siirtymistä kasvimaitotuotteisiin, Valion Oddlygood-juoma on helppo alku. Maku on neutraali ja kaurainen. UHT-käsittelyn ansiosta juoma säilyy avaamattomana myös huoneenlämmössä. Rasvaa 1 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Valio Oddlygood 1,79 e/1 l.

2. Gluteeniton

Juustoportin kaurajuoma on tehty gluteenittomasti tuotetusta luomukaurasta. Maku on kepeä ja raikas. Tuoretuote on säilytettävä jääkaapissa myös avaamattomana. Rasvaa 1,5 g / 100 g, kauraa 10 %, lisätty kalsiumia ja vitamiineja. Juustoportti Suomalainen Kaurajuoma 1,99 e/1 l.

Meri-Tuuli Väntsi on Kodin Kuvalehden uusi ruokabloggaaja.

Kodin Kuvalehden uusi ruokabloggaaja Meri-Tuuli Väntsi kertoo videolla pahimman keittiömokansa, minkä jälkeen hän ei enää kuvitellut olevansa mestarileipuri.

Kodin Kuvalehden uusi ruokabloggaaja Meri-Tuuli Väntsi on rakastanut ruokaa pienestä pitäen. Erityisen lämpimästi hän makustelee 90-lukua, jolloin ”texmex räjäytti pankin”.

Oheisella videolla hän muistelee myös pahinta ruokamokaansa. Se liittyy hänen ylioppilasjuhliinsa, joihin hän oli suunnitellut tekevänsä itse kakun. Jokin meni kuitenkin pahasti pieleen.

Meri-Tuulin Oispa aina nälkä! -blogin löydät täältä. Siellä hän kertoo muun muassa vahingossa kehittämästään täydellisestä välipalasta, josta on jo tullut hitti. Joko sinä olet kuullut tästä leivänpaahdintortillasta?