Tomaattimurska, tuo kuiva-ainekaapin vakiovaruste, sopii moniin eri ruokiin. Sen avulla saat vaikka edellisen päivän tähteistä uuden, maistuvan aterian.

Tomaattikastike (4 annosta)
Kuullota kattilassa öljyssä 1–2 silputtua sipulia ja valkosipulinkynttä sekä pala raastettua selleriä tai pari lehtisellerin viipaloitua vartta. Kaada sekaan tölkki tomaattimurskaa ja mausta tomaattipyreellä, suolalla japippurilla. Lisää hiukan vettä, tai jos viinipullon pohjalle on jäänyt tilkka juomaa, voit kumota sen kastikkeen joukkoon. Keitä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia, välillä sekoittaen. Silppua sekaan runsaasti basilikaa ja tarjoa pastan kanssa.
Vinkki! Saat jauhelihakastikkeen, kun paistat 200–400 grammaa jauhelihaa ja silputtua sipulia. Jauhelihan voit halutessasi korvata 1–2 desillä soijarouhetta. Valmiin kastikkeen sekaan voit laittaa lihapullia, kypsää lihaa, kalaa, katkarapuja tai kuutioitua tofua.

Kasviscurry (4–5 annosta)
Kuullota 1 silputtu sipuli sekä pari valkoispulinkynttä kattilassa öljyssä. Kumoa sekaan pussillinen (noin 300 g) pakastekasviksia ja kuumenna. Lisää pari teelusikallista curryjauhetta tai -tahnaa, paprikajauhetta sekä chiliä maun mukaan. Kaada sekaan tölkki tomaattimurskaa sekä huuhdeltuja ja valutettuja kikherneitä. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Tomaattinen keitto (2–3 annosta)
Raasta 1 iso porkkana ja silppua 1 sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota muutama minuutti kattilassa öljytilkassa. Mausta 1–2 ruokalusikallisella tomaattipyreetä sekä ripauksella currya, paprikajauhetta ja pippuria. Kaada sekaan tölkillinen tomaattimurskaa ja hiukan vettä. Mausta vielä suolalla tai liemitiivisteellä. Keitä muutama minuutti ja ripottele pinnalle silputtua basilikaa. Tarjoa leivän kanssa.
Vinkki! Jos jääkaapissasi on aurinkokuivattuja tomaatteja, suikaloi niitä keiton joukkoon.

Papusalsa (4–5 annosta)
Kuutioi sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä hetki kattilassa. Lisää suikaloitu paprika ja silputtu chili sekä tölkki tomaattimurskaa. Keitä jokunen minuutti. Huuhtele. Valuta sekaan purkillinen säilöttyjä papuja, esimerkiksi kidney-papuja. Kuumenna kiehuvaksi, keitä pari minuuttia ja tarjoile tacojen tai tortillojen sekä vihreän salaatin tai riisin kanssa.

 

Maukas iltapala (4 annosta)
Levitä 100 g suikaloitua savukinkkua tai muuta leikettä pienen uunivuoan pohjalle. Mausta tomaattimurska suolalla, pippurilla ja silputuilla yrteillä. Kaada vuokaan kinkkujen päälle. Tee tomaattimurskaan neljä koloa ja valuta jokaiseen raaka kananmuna. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan, kunnes munat ovat hyytyneet. Tarjoa paahtoleivän kanssa.

Makkarakastike (4–5 annosta)
Ruskista silputtu sipuli ja 400 g kuutioitua lenkkimakkaraa pannulla. Sekoita joukkoon hienoksi raastettu porkkana ja tölkki tomaattimurskaa. Mausta pippurilla ja suolalla. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Kuutioi maustekurkku ja lisää kastikkeeseen. Kuumenna ja tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Tuhti linssikeitto (4 annosta)
Kuullota kattilassa öljyssä 1 silputtu purjo ja pari valkosipulinkynttä. Kaada sekaan noin 300 g pakastettuja juuressuikaleita ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää 1 –2 dl huuhdeltuja, vihreitä tai punaisia linssejä, tölkillinen tomaattimurskaa ja noin 4 dl vettä. Mausta liemitiivisteellä, paprikaripauksella, laakerinlehdellä sekä pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä 20–40 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Tarkista maku, soseuta halutessasi ja nosta tarjolle smetanan tai ranskankerman kera.

Mehevä feta-oliivipasta (4 annosta)
Keitä neljän hengen annos esimerkiksi pennepastaa pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike pastan kypsyessä. Kuullota pieni silputtu purjo tai sipuli valkosipulisilpun kanssa öljyssä. Lisää 200 g viipaloituja, tuoreita herkkusieniä ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Kaada sekaan tölikillinen tomaattimurskaa ja mausta mustapippurirouheella. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja sekoita joukkoon noin 150 g kuutioitua fetaa, 1–2 dl valutettuja, kivettömiä oliiveja sekä 1 rkl silputtua, tuoretta oreganoa. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku ja sekoita valutetun pastan joukkoon.

Melkein minestrone (4 annosta)
Kuullota suikaloitu sipuli, porkkana, yksi valkosipulinkynsi ja 100 g palsternakkaa kattilassa öljyssä. Mausta paprikajauheella ja mustapippurilla. Kaada päälle tomaattimurska ja noin 4 dl vettä. Lisää 1 kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon 2 dl pätkittyä spagettia. Keitä, kunnes pasta on pehmentynyt. Kääntele sekaan 100–200 g kinkkusuikaleita ja 100 g pakasteherneitä. Kuumenna hetki ja ripottele pinnalle basilikasilppua. Tarjoa leivän ja juustoraasteen kanssa.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

Imelletty perunalaatikko

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.