Tomaattimurska, tuo kuiva-ainekaapin vakiovaruste, sopii moniin eri ruokiin. Sen avulla saat vaikka edellisen päivän tähteistä uuden, maistuvan aterian.

Tomaattikastike (4 annosta)
Kuullota kattilassa öljyssä 1–2 silputtua sipulia ja valkosipulinkynttä sekä pala raastettua selleriä tai pari lehtisellerin viipaloitua vartta. Kaada sekaan tölkki tomaattimurskaa ja mausta tomaattipyreellä, suolalla japippurilla. Lisää hiukan vettä, tai jos viinipullon pohjalle on jäänyt tilkka juomaa, voit kumota sen kastikkeen joukkoon. Keitä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia, välillä sekoittaen. Silppua sekaan runsaasti basilikaa ja tarjoa pastan kanssa.
Vinkki! Saat jauhelihakastikkeen, kun paistat 200–400 grammaa jauhelihaa ja silputtua sipulia. Jauhelihan voit halutessasi korvata 1–2 desillä soijarouhetta. Valmiin kastikkeen sekaan voit laittaa lihapullia, kypsää lihaa, kalaa, katkarapuja tai kuutioitua tofua.

Kasviscurry (4–5 annosta)
Kuullota 1 silputtu sipuli sekä pari valkoispulinkynttä kattilassa öljyssä. Kumoa sekaan pussillinen (noin 300 g) pakastekasviksia ja kuumenna. Lisää pari teelusikallista curryjauhetta tai -tahnaa, paprikajauhetta sekä chiliä maun mukaan. Kaada sekaan tölkki tomaattimurskaa sekä huuhdeltuja ja valutettuja kikherneitä. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.

Tomaattinen keitto (2–3 annosta)
Raasta 1 iso porkkana ja silppua 1 sipuli sekä valkosipulinkynsi. Kuullota muutama minuutti kattilassa öljytilkassa. Mausta 1–2 ruokalusikallisella tomaattipyreetä sekä ripauksella currya, paprikajauhetta ja pippuria. Kaada sekaan tölkillinen tomaattimurskaa ja hiukan vettä. Mausta vielä suolalla tai liemitiivisteellä. Keitä muutama minuutti ja ripottele pinnalle silputtua basilikaa. Tarjoa leivän kanssa.
Vinkki! Jos jääkaapissasi on aurinkokuivattuja tomaatteja, suikaloi niitä keiton joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Papusalsa (4–5 annosta)
Kuutioi sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota niitä hetki kattilassa. Lisää suikaloitu paprika ja silputtu chili sekä tölkki tomaattimurskaa. Keitä jokunen minuutti. Huuhtele. Valuta sekaan purkillinen säilöttyjä papuja, esimerkiksi kidney-papuja. Kuumenna kiehuvaksi, keitä pari minuuttia ja tarjoile tacojen tai tortillojen sekä vihreän salaatin tai riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Maukas iltapala (4 annosta)
Levitä 100 g suikaloitua savukinkkua tai muuta leikettä pienen uunivuoan pohjalle. Mausta tomaattimurska suolalla, pippurilla ja silputuilla yrteillä. Kaada vuokaan kinkkujen päälle. Tee tomaattimurskaan neljä koloa ja valuta jokaiseen raaka kananmuna. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan, kunnes munat ovat hyytyneet. Tarjoa paahtoleivän kanssa.

Makkarakastike (4–5 annosta)
Ruskista silputtu sipuli ja 400 g kuutioitua lenkkimakkaraa pannulla. Sekoita joukkoon hienoksi raastettu porkkana ja tölkki tomaattimurskaa. Mausta pippurilla ja suolalla. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 5 minuuttia. Kuutioi maustekurkku ja lisää kastikkeeseen. Kuumenna ja tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.

Tuhti linssikeitto (4 annosta)
Kuullota kattilassa öljyssä 1 silputtu purjo ja pari valkosipulinkynttä. Kaada sekaan noin 300 g pakastettuja juuressuikaleita ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää 1 –2 dl huuhdeltuja, vihreitä tai punaisia linssejä, tölkillinen tomaattimurskaa ja noin 4 dl vettä. Mausta liemitiivisteellä, paprikaripauksella, laakerinlehdellä sekä pippurilla. Keitä miedolla lämmöllä 20–40 minuuttia eli kunnes linssit ovat kypsiä. Tarkista maku, soseuta halutessasi ja nosta tarjolle smetanan tai ranskankerman kera.

Mehevä feta-oliivipasta (4 annosta)
Keitä neljän hengen annos esimerkiksi pennepastaa pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike pastan kypsyessä. Kuullota pieni silputtu purjo tai sipuli valkosipulisilpun kanssa öljyssä. Lisää 200 g viipaloituja, tuoreita herkkusieniä ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Kaada sekaan tölikillinen tomaattimurskaa ja mausta mustapippurirouheella. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja sekoita joukkoon noin 150 g kuutioitua fetaa, 1–2 dl valutettuja, kivettömiä oliiveja sekä 1 rkl silputtua, tuoretta oreganoa. Kuumenna kiehuvaksi, tarkista maku ja sekoita valutetun pastan joukkoon.

Melkein minestrone (4 annosta)
Kuullota suikaloitu sipuli, porkkana, yksi valkosipulinkynsi ja 100 g palsternakkaa kattilassa öljyssä. Mausta paprikajauheella ja mustapippurilla. Kaada päälle tomaattimurska ja noin 4 dl vettä. Lisää 1 kasvisliemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon 2 dl pätkittyä spagettia. Keitä, kunnes pasta on pehmentynyt. Kääntele sekaan 100–200 g kinkkusuikaleita ja 100 g pakasteherneitä. Kuumenna hetki ja ripottele pinnalle basilikasilppua. Tarjoa leivän ja juustoraasteen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla