Pia Auvisen tonttuovi ryöpsähtikin kokonaiseksi tonttulaksi lahjoineen, poroineen ja tonttuineen. "Tuskin maltoin lopettaa tekemistä, kun aina teki mieli lisätä jotakin", Pia kertoo.
Pia Auvisen tonttuovi ryöpsähtikin kokonaiseksi tonttulaksi lahjoineen, poroineen ja tonttuineen. "Tuskin maltoin lopettaa tekemistä, kun aina teki mieli lisätä jotakin", Pia kertoo.

Ihana ajatus: pikkuruinen ovi lattianrajassa, sen takana asuu tonttu. Suunnilleen postikortin kokoinen tonttuovi on helppo tehdä itse. Katso suloiset kuvat ja inspiroidu!

Piti tulla pelkkä ovi, tulikin kokonainen tonttula

Pia Auvinen Rovaniemeltä:

"Tulin toukokuussa mummoksi ja halusin tehdä pikkumiehen iloksi tonttuoven. Ajatuksenani oli, että voimme aina joulun alla käydä katsomassa, mitä tontut puuhailevatkaan sen lähistöllä. 

Syksyllä tein askarteluhuoneen vanhaan leivinhuoneeseen ja keräsin sinne tarvikkeita ovea varten. Yhtenä aamuna sain sitten inspiraation toteutukseen. 

Tokihan tonttulan oveen piti laittaa nimikyltti, se on puulastusta tehty.

Ensin liimasin vanerilevyn päälle askartelupaperia, jossa olikin sopiva lautaseinäkuvaprintti. Oven saranat ovat puutikusta ja pahvista leikattu kolmio.

"Tontut ovat kovin väsyneitä näin joulun alla, joten tein puupalikasta, kuusen oksista ja pihlajanmarjoista toiselle tontulle nojaamispaikan. Toinen kovasti uurastanut tonttu pääsi meriheinän päälle lepäilemään."
"Tontut ovat kovin väsyneitä näin joulun alla, joten tein puupalikasta, kuusen oksista ja pihlajanmarjoista toiselle tontulle nojaamispaikan. Toinen kovasti uurastanut tonttu pääsi meriheinän päälle lepäilemään."

Koristelin oven minikranssilla: liimasin kuumaliimapistoolilla siihen pihalta hakemani pihlajanmarjat ja lepän pikku käpyjä.

Tokihan tonttulan oveen piti laittaa nimikyltti, se on puulastusta tehty. Ovi näytti yksinäiseltä, joten etsin liiteristä, kaapeista ja pihalta lisää materiaalia...

Ja niin tonttuovi ryöpsähtikin kokonaiseksi tonttulaksi lahjoineen, poroineen ja tonttuineen! Tuskin maltoin lopettaa tekemistä, kun aina teki mieli lisätä jotakin.

Meillä tonttula ei päätynyt lattianrajaan, vaan on olohuoneessa lipaston päällä.

Lattialla tonttula olisi kiinnostanut liikaa koiraamme ja pikku Jamin kanssa on helpompi käydä korkeammalla ihmettelemässä tonttujen touhuja."

Pian kotiblogi löytyy täältä

"Hassua, että odotus on melkein mukavinta joulussa. Askartelijan sydän läikehtii onnesta! Maitotölkki antaa osviittaa tonttuoven koosta."
"Hassua, että odotus on melkein mukavinta joulussa. Askartelijan sydän läikehtii onnesta! Maitotölkki antaa osviittaa tonttuoven koosta."

Tonttuovi kirjaimellisesti avasi oven jouluun

Titta Holanne Turusta:

"Kuulin jossain sanan 'tonttuovi' ja idea oli heti selvä: pieni ovi tontulle. Olin saman tien myyty, sillä olen jo kauan kuvaillut erilaisia kiehtovia ovia.

Ovissa on jotain satumaista voimaa ja sanomaa. Usein mietin, mitä mikäkin ovi kertoisi, jos osaisi puhua.

Olen melkoisen hurahtanut joulutteluun ja tonttuovi kirjaimellisesti avasi oven jouluun. Ovea katsoessa lapsuuden joulun tunnelma herää ihan välittömästi.

Tonttuovi ei ollut kovinkaan työläs. Kesällä kuvattu digikuva vanhasta rengin tuvan ovesta lähti tulostukseen. Siinä on jo historian siipien havinaa ja sopivan vanhaa tunnelmaa tontulle.

Koira käy aika ajoin nuuskimassa oven luona, josko tontusta olisi jäänyt joku jälki.

Tulostettu ovi on liimattu ja taiteltu kevyelle aaltopahville, jotta paperin läpi pintaan saadaan pystysuunnassa tuntuvaa elävyyttä. Ovi tulee juuri sopivasti seinästä ulos, jolloin syntyy riittävästi kolmiulotteisuutta. Mitoiksi muodostuivat 18,5 cm levyttä ja 17 cm korkeutta.

"Luudan kokosin rautalangasta, ohuista pensaan oksista ja diffuuserin puutikusta. Bonuksena on tontun postilaatikko, joka on askarreltu tavallisesta tulitikkuaskista."
"Luudan kokosin rautalangasta, ohuista pensaan oksista ja diffuuserin puutikusta. Bonuksena on tontun postilaatikko, joka on askarreltu tavallisesta tulitikkuaskista."

Eteisen seinästä löytyi oikein sopiva paikka tontun kodin sisäänkäynnille. On todella kiva katsoa, kuinka moni vieras kiinnittää huomionsa lattian rajassa olevaan tontun oveen.

Erityisen utelias oven suhteen on koira. Se käy aika ajoin nuuskimassa, josko tontusta olisi jäänyt joku jälki.

Uskon, että meillä taitaa asua vanhempi tallitonttu. Sellainen maaseutua rakastava, viisas ja lystikäs tonttu.

Joka päivä kotiin tullessani silmät osuvat ensimmäisenä tonttuoveen. Se saa hyvälle tuulelle: joulu on taas lähempänä!"

Titan Oli aika -blogi löytyy täältä

"Ovi on työläin vaihe, sillä siinä on mittaamista eniten. Ovi karmeineen on noin 10 senttiä korkea ja kuutisen senttiä leveä."
"Ovi on työläin vaihe, sillä siinä on mittaamista eniten. Ovi karmeineen on noin 10 senttiä korkea ja kuutisen senttiä leveä."

Tällaista taikaa aikuisetkin kaipaavat joulun aikaan

Mari Latvala Seinäjoelta:

"Instagramissa ja blogeissa alkui näkyä tasaiseen tahtiin kuvia kivoista ja kotoisista tonttuovista. Ajatus oli niin hauska, että pakkohan se oli toteuttaa.

Sitä paitsi mistäpä muualta ne lapsia tarkkailevat tonttu-ukot joulun alla sisään pääsisivät, elleivät omasta ovesta!

Ensimmäisen version tein vähän summittaisesti, karmit leikkasin käsivaralta. Jälkeenpäin tein ovesta parannellun version, jossa käytin mattoveistä apuna.  

Tonttu kyllä pääsee tupaan, vaikka ovi olisi sijoitettu hyllylle!

Ovi on pahvista ja maalattu akryyliväreillä. Portaat tein askartelumassasta ja maalasin ne vesiväreillä. Koristeet tein luonnonhavuista ja oven kranssiin käytin rautalankaa, johon leikkasin muovisesta 'havusta' oksia.

Kiinnitin oven portaikkoon, jossa se on pienimmältä lapselta ja koiralta turvassa, sillä portaissa on lapsiportti. Tonttu kyllä pääsee tupaan, vaikka ovi olisi sijoitettu esimerkiksi hyllylle!

Nuorin lapsi odottaa, että portailta löytyisi pieniä jalanjälkiä. Ehkäpä niitä jossain vaiheessa vielä löytyykin...

Lopputulos palkitsee aitoudellaan. Itse tehden saa myös sellaisen kuin haluaa.

Koko oven idea on hellyyttävä, tämähän on erityisesti lapsille tehty. Ovi tuo pimeyteen sitä joulun taikaa, jota aikuisillakin saa vähän olla tähän aikaan vuodesta..."

Marin Puolitoista kerrosta kotia -blogi löytyy täältä

Myös Kodin Kuvalehden bloggaja Anni Lehto on askarrellut oman tonttuoven kehyksistä ja jäätelötikuista. Kurkkaa Annin ovi Ruususuu & Huvikumpu -blogista!

Rairuohon piti olla komea, vihreä tupas, mutta jälleen kerran multa pilkottaa pitkien haivenien välistä. Kuulostaako tutulta?

Tiheän ja kauniin rairuohon kasvattamisessa on omat niksinsä. Kysyimme asiantuntijoilta neuvot, joilla jätät historiaan epäonniset rairuohoistutukset.

 1. Käytä tuoreita siemeniä. Mitä uudempi siemen, sitä nopeammin ja paremmin se itää. Muista, että siemenet tulee säilyttää ennen kylvöä kuivassa ja tasaisessa lämmössä.
 2. Anna ruoholle kunnollinen kasvualusta. Tavallinen kukkamulta käy, ja sitä kannattaa laittaa istutusastiaan ainakin 1,5-2 senttimetriä. Siten mullan vedenpidätyskyky on riittävä ja kastelu helppoa. Tasoita mullan pintaa vähän, mutta älä painele sitä liian tiiviiksi.
 3. Kylvä siemenet tasaisesti ja riittävän tiheään koko astian alueelle. Peittele ne kevyesti niin, että niiden päälle jää noin puolen sentin kerros multaa. Liian paksu kerros tukahduttaa.
 4. Peitä multa muovilla, jossa on ilmarakoja. Poista muovi, kun näet siementen itäneen.
 5. Kastele ja pidä multa etenkin itämisen aikana tasaisen märkänä. Kun ruoho on kasvanut pidemmäksi, kastele pari kolme kertaa viikossa. Multa ei saa lillua vedessä, mutta ei myöskään kuivua korpuksi.
 6. Valitse idätykseen lämmin paikka. Kylmä ikkunalauta ei rairuohon kasvatukseen sovi. Idätykseen sopivia paikkoja ovat esimerkiksi jääkaapin päällys tai lattialämmitetty huone, sillä itäminen tapahtuu parhaiten noin 22-30 asteen lämmössä. Kun näet rairuohon nousevan, siirrä astia valoisaan paikkaan.
 7. Pidä ruoho siistinä leikkaamalla. Leikkaa ensimmäisen kerran jo silloin, kun ruohot ovat parisenttisiä. Näin varmistat, että myöhemmin itävät siemenet ehtivät samaan kasvuvauhtiin. Kun kasvusto ei pääse venymään, se ei myöskään muutu repsahtaessaan harvan näköiseksi.
 8. Kokeile eri siemeniä. Uuden näköisen pääsiäisruohon saa myös ohrasta, vehnästä, kaurasta, heinänsiemenestä ja jopa auringonkukan siemenistä. Isoja siemeniä kuten viljoja voi liottaa yön yli, jolloin itäminen nopeutuu. Koska viljojen lehdet ovat leveitä, niitä täytyy kylvää erityisen tiheästi: siemeniä voi laittaa vaikka kolmeen kerrokseen.
 9. Istuta kasvavan kuun aikaan. Vanhaan viljelytietoon kuuluu, että kasvit lähtevät paremmin kasvamaan, kun ne kylvetään kasvavan kuun aikaan. Tällä viikolla se tarkoittaa sunnuntaista alkavaa ajanjaksoa.

Vinkit antoivat hortonomi Elina Vuori Kauppapuutarhaliitosta ja toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Kun kaupassa törmää hyvään lakanatarjoukseen, kannattaa pitää pää kylmänä. Laadukkaat lakanat tunnistat tietyistä tuntomerkeistä.

Ajatuskin puhtaiden, raikkaiden lakanoiden väliin pujahtamisesta saa aikaan hyrisevän olon. Ihanat lakanat voivat tuoda kotiin suoranaista hotelliyön tuntua.

Lakanoita ostaessa voi kuitenkin tulla tehneeksi virheostoksia: lakana alkaakin hiutua rikki ihmeen nopeasti tai tuntuu kumman kutittavalta. Joskus herää jo kaupassa epäilys, kestääkö materiaali käyttöä ja pesua.

Mistä sen tietää? Entä sen, ettei materiaali hiosta?

Katso tästä neuvot onnistuneisiin lakanakauppoihin!

3 tapaa tunnistaa hyvälaatuinen lakana

 1. Laadukas lakana on kudottu ohuesta langasta niin tiiviiksi, ettei valo kuulla kankaan läpi.
 2. Hipelöi kangasta. Jos kangas tuntuu miellyttävältä, sileältä ja pehmeältä, se on yleensä hyvää, sataprosenttista luonnonkuitua.
 3. Laatulakanat on ommeltu kauniisti: saumat ovat sisäpuolella, eivätkä langanpäät roiku rumasti.

Valitse itsellesi sopiva materiaali

 • Puuvilla on maailman tunnetuin tekstiilikuitu ja suosituin lakanamateriaali. Se on kestävää, hengittävää ja helppohoitoista. Puuvillakangas ei myöskään sähköisty.
 • Ylellisen silkkinen ja sileä puuvillalaatu on perkaali, joka on kudottu ohuesta, kammatusta puuvillalangasta.
 • Laadukasta on myös kampapuuvilla, joka on kestävää, pitkäkuituista puuvillaa. Mitä pitkäkuituisempaa ja ohuempaa puuvillan kuitu on, sitä kalliimpaa kangas on. Pitkäkuituinen puuvilla kestää hyvin käytössä eikä nyppyynny.
 • Allergikoille sopii kiiltävä ja kestävä satiini. Materiaali ei pölyä pahasti. Allergisen kannattaa myös välttää tummia värejä ja suuria kuviopintoja. Vaikka lakanoissa käytettävät painovärit ovat enimmäkseen ekologisia, herkkäihoiset saattavat silti reagoida niihin.
 • Pellava on käytännöllinen lakanamateriaali, koska se tuntuu kuumalla viileältä, viileällä lämpimältä ja hylkii likaa. Pellava on melko kallista ja kangas rypistyy helposti, mutta pellavalakanoiden karheutta ei kannata pelätä: materiaali pehmenee käytössä. Pellava kiiltää kauniisti ja laskeutuu miellyttävästi.
 • Helppohoitoinen valinta on kreppipuuvilla. Se on aaltoilevaksi prässättyä kreppipuuvillaa, jota ei tarvitse silittää.
 • Tekokuituja ovat muun muassa viskoosi ja polyesteri. Tekokuituiset lakanat ovat helppohoitoisia ja helposti siliäviä, mutta usein hiostavia ja sähköistyviä. Tekokuituisen kankaan huonoja puolia ovat myös rypistyminen ja kutistuminen.