Kun muut kukat ovat puutarhassa jo karistamassa kukkiaan, hortensia näyttää kyntensä ja puhkeaa komeaan kukintoon. Nyt on hyvä hetki tarttua lapioon ja istuttaa uudet hortensiat odottamaan kevättä.

Muhkeina huiskiloina kukkivat hortensiat hurmaavat syksyn kylmiin saakka. Hauskaa hortensioissa on se, että niiden kukinta kestää lisäksi kauan, köynnös- ja jalohortensialla parhaimmillaan jopa useamman kuukauden.

Heinäkuusta syyskuuhun kukkivat kuutamo- ja pallohortensia, lokakuulle jatkavat mustilan-, syys- ja tammihortensia. Jos haluat pihaasi hortensian, jonka kausi on erityisen pitkä, valitse syyshortensia.Taimitarhalla käymistä varten on hyvä tietää, että oikeasti sen nimi on japaninhortensia, Hydrangea paniculata. Japaninhortensioita nimitetään usein syyshortensioiksi, vaikka moni lajike kukkiikin jo keskikesällä.

Hieno vaihtoehto on myös köynnöshortensia, jonka voi saada kiipeilemään pitkin seinää tai vaikkapa kiven päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kukinnot ovat vanhemmiten vaaleanpunaiseen vivahtavia. Kuihduttuaankin ne ovat koristeellisia.
Kukinnot ovat vanhemmiten vaaleanpunaiseen vivahtavia. Kuihduttuaankin ne ovat koristeellisia.

Hortensiat ovat näyttävyyden lisäksi helppohoitoisia. Nuoret taimet tarvitsevat säännöllistä ja runsasta kastelua, mutta vanhemmat vain kuivina aikoina. Kukinnan aikana veden tarve on suurin. Pensas menestyy lisäksi melko pohjoisessa, jopa viitosvyöhykkeellä saakka.

Jos olet vasta innostunut hortensioista ja haaveilet niistä pihaasi, katso tästä puutarha-asiantuntijan vinkit istutukseen.

Koska hortensia on viisainta istuttaa?

Syyshortensian voi oikein mainiosti istuttaa syksyllä, kun maa on kosteaa ja taimistakin näkee niiden kunnon hyvin. Syyshortensiat lähtevät melko myöhään kasvuun keväisin, joten silloin taimien elinvoimaa on vaikeampi arvioida.

Millaisessa paikassa ne viihtyvät?

Syyshortensiat on hyvä istuttaa aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Mullaksi sopii joko havu- ja rodomulta tai puutarhamulta - multaa on syytä hankkia, koska maan tulee olla sopivan hapanta. Kaiva noin puoli metriä syvä kuoppa, lisää puolet uutta multaa ja puolet pohjamaata ja istuta kasvi. Muista kastella se kerran kunnolla, jotta taimi alkaa juurtua. 

Kukkiiko se jo ensi kesänä?

Ne tekevät vähän kuin malliksi muutaman kukan jo ensi kesänä. Keväällä kannattaa lannoittaa hortensiaa yleislannoitteella ja syksyllä syyslannoite puolestaan parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Talveksi kukinnot voi leikata pois, jotta oksat eivät repeydy lumen painosta.

Miten hortensiaa pitää jatkossa hoitaa?

Syyshortensioille kannattaa tehdä keväisin hoitoleikkaus, jolloin ne kasvavat tasapainoisesti ja kukkivat isommin kukinnoin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huhti-toukokuulla leikataan edellisen vuoden oksia niin, että niihin jää 2-4 silmukohtaa. Kun leikkauksessa vähennetää edelliskesän hentoja oksia, kasvu suuntautuu vahvimpiin. Leikkaamattomuus johtaisi siihen, että pensaaseen tulee valtavasti pieniä kukintoja ja pitkät nivelvälit.

Pallohortensiat kestävät keväällä voimakasta leikkausta kukinnan kärsimättä, koska ne kukkivat kuluvan kesän versoista. Useimmat jalohortensiat ovat sen verran kylmänarkoja, että paleltuneita versoja joutuu todennäköisesti leikkaamaan lumipinnan tai talvisuojauksen yläpuolelta.

Leikkaamalla pyritään pitämään hortensiapensaiden rakennetta hyvänä, korkeutta maltillisena ja kukintaa runsaana.

Asiantuntijana puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla