Keväällä asiakkaiden yleisimmät kysymykset rautakaupassa koskevat terassin huoltoa ja öljyämistä. Tässä vastaus kymmeneen yleisimpään kysymykseen.

1. Milloin ja millä uusi terassi kannattaa käsitellä?

Uuden terassin kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Painekyllästetyn puun voi käsitellä seuraavana kesänä asennuksesta.

Jos puu on liian kosteaa, maali tai öljy ei pääse imeytymään puun sisälle ja käsittely voi jäädä laikukkaaksi. Käsiteltävän puun kosteuden tulee olla alle 20 % ennen käsittelyn aloittamista.

Ympäri vuoden ulkona olevat terassit kannattaa käsitellä puuöljyllä, sillä se suojaa puuta ja vähentää puupinnan halkeilua. Öljy imeytyy puun sisälle ja estää sen halkeilua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkokäyttöön suositellaan aina sävytettyjä tuotteita, sillä väripigmentit suojaavat puuta auringonvalolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Millainen sää on hyvä terassin käsittelyyn?

Terassin käsittelyn kanssa ei kannata hötkyillä. Sopiva lämpötila on, kun lämpöasteita on +5 ympäri vuorokauden. Liian kylmällä tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä.

Suorassa auringonpaisteessa pintakäsittely kuivuu liian nopeasti eikä ehdi tarttua suojattavaan pintaan. Yleensä paras maalaussää on lämmin pilvipouta.

Lue huolellisesti purkin takaa käsittelyohjeet ja lämpötilat, sillä eri valmistajien tuotteet saattavat poiketa hieman toisistaan.

3. Voinko vaihtaa terassin väriä?

Terassin sävyn vaihto onnistuu sävytetyillä puuöljyillä. Pese terassi huolellisesti siihen sopivalla pesuaineella, esimerkiksi Tikkurilan Tehopesulla, anna kuivua ja öljyä uudella vtärillä.

Huomioi, että puuöljyt ovat kuultavia tuotteita, jolloin puun alkuperäisellä värillä on vaikutusta lopputulokseen. Maalikaupan värimallit on tehty puhtaalle puulle, joten lopputulos ei ole omalla terassilla välttämättä samanlainen. Toinen käsittelykerros tummentaa ja syventää väriä.

Jos olet vähänkään epävarma värivalinnasta, osta testipurkki ja testaa huomaamattomaan kohtaan ennen koko pinnan öljyämistä. Pääsääntöisesti terassin tummentaminen onnistuu hyvin, vaalentaminen vaatii jo hieman enemmän työtä.

4. Miten käsittelen lämpökäsitellyn terassini, kun haluaisin säilyttää puun värin?

Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä aina sävytetyllä tuotteelta, sillä väritön öljy tai kuullote ei anna riittävää UV-suojaa.

Monilla maalitehtailla on lämpökäsitellylle puulle oma värikoodinsa, jolloin lopputulos on mahdollisimman lähellä lämpökäsitellyn puun alkuperäistä väriä. Kysy maalitehtaalta värikoodia!

5. Kuinka usein terassi pitää käsitellä?

Huoltokäsittely on hyvä tehdä 1–2 vuoden välein, terassin kunnon mukaisesti. Auringolle, siitepölylle ja kovalle käytölle altistunut terassi vaatii useammin huoltokäsittelyn kuin varjoinen, vähän käytössä oleva terassi.

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tummissa sävyissä haalistuminen näkyy vaaleita sävyjä selvemmin.

6. Miten levitän terassiöljyn?

Terassiöljyn levittäminen sujuu helpoiten pensselillä. Käytä puuöljylle tarkoitettua sivellintä ja jatkovartta. Levitä öljy lauta kerrallaan puunsyiden suuntaisesti. Näin saat tasaisen lopputuloksen ilman raitoja.

Muista käsitellä myös lautojen päädyt, ettei kosteus pääse imeytymään niistä puuhun. Imeytymätön öljy pyyhitään puun pinnalta pois.

Sekoita sävytetty öljy huolellisesti ennen käyttöä ja käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja laskeutuvat purkin pohjalle.

Jos jatkat pintakäsittelyä seuraavana päivänä, laita öljyiset siveltimet muovipussiin ja sulje tiiviisti. Näin työvälineitä ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen.

7. Tarvitseeko terassia ensin pestä vai riittääkö roskien harjaus?

Terassi kannattaa ehdottomasti pestä ennen käsittelyä, vaikkei se näyttäisi likaiselta. Likainen pinta heikentää pintakäsittelyn tarttumista.

Pese terassi siihen soveltuvalla tuotteella ja anna kuivua huolellisesti ennen pintakäsittelyä. Useat puhdistukseen tarkoitetut tuotteet vaativat huoltokäsittelyn pesun jälkeen, joten vaikka terassi olisi puhtaan ja kelvollisen näköinen pesun jälkeen, se on syytä pintakäsitellä.

Lue aina pesuaineen tuotetiedot huolellisesti, jotta tiedät, vaatiiko se huoltokäsittelyn.

8. Kaupan valmissävy on minusta hieman liian tumma. Miten saan siitä sopivan omaan käyttööni?

Kaupan valmissävyjä voi muokata sekoittamalla niitä keskenään. Muista kuitenkin käyttää aina samoja tuotteita seoksissa.

Jos ruskea on liian tumma tarkoitukseesi, vaalenna sitä värittömällä puuöljyllä.

9. Ostin viime syksynä sävytetyn terassiöljyn. Voinko jatkaa sillä tänä vuonna?

Avatut tai sävytetyt tuotteet eivät kestä pitkäaikaista säilyttämistä. Sävytetyt tuotteet kannattaa käyttää saman kauden aikana.

10. Terassini on aiemmin öljytty. Voinko vaihtaa pintakäsittelyä?

Jos terassisi on aiemmin käsitelty puuöljyllä, se kannattaa myös jatkossa käsitellä öljyllä. Maalien tai muiden pintakäsittelyaineiden tarttuvuus öljyttyyn pintaan on heikko.

Kirjoittaja Anni Maliniemi on sisustus- ja kalustealan artesaani, joka tekee töitä myös rautakaupassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla