Tee viilipurkista pystybaari ja istuta pihallesi syyssyrikkää, astereita ja minttua.

Haluatko pihasi täyteen suloisesti hoipertelevia perhosia? Se onnistuu, kun istutat paljon mettä tuottavia kasveja, ruokit perhosia ja tarjoat niille suojaa.

Perhoset viihtyvät tuulettomissa ja aurinkoi­sissa paikoissa. Varsinainen perhosmagneetti perennapenkistä tulee, kun istutat siihen oikeat kasvit. 

Ylivoimainen ykkönen on elokuussa kukkiva syyssyrikkä. Pensas viihtyy auringossa ja lämpi­mässä, mutta talveksi se pitää kaivaa ylös ja viedä viileään kellariin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perhoset pitävät myös punahatuista, keltapäivän- eli loistopäivänhatuista, astereista ja leimuista. Ryytimaalle kannattaa istuttaa minttua ja iisoppia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helpoimmalla pääset, kun satsaat ihan tavallisiin niittykukkiin. Perhosten suosikkeja ovat apilat, kurjenmiekat, voikukat, päivänkakkarat, keltamot ja ohdakkeet. Päiväperhosia viehättävät keltainen, sininen ja violetti.

Puuvartisista kasveista perhosia houkuttavat pajut, syreenit, herukat, luumut, omenapuut ja pensas­angervot. 

Perhosten tarkkailu helpottuu, kun rakennat tyhjään viilipurkkiin perhosbaarin.

Leikkaa vaahtomuovista suikaleita, jotka ulottuvat purkin pohjalta muutaman sentin päähän yläreunasta. Täytä purkki punaviinillä tai niin sanotulla perhosnekta­rilla. Se syntyy, kun sekoitat olutta, nokareen hiivaa ja ­fariinisokeria tai hunajaa ja annat seoksen käydä muutaman päivän. Kun seos käy, muodostuu sokereita, joita perhosten on helppo käyttää ravinnoksi.

Perhosten viihtymistä pihapiirissä voit auttaa myös rakentamalla niille suojapaikaksi perhoshotellin. Vane­rista tehdyn pöntön kuva on piirroksessa.

Perhosharrastuksen voi aloittaa ilman kovin erityisiä välineitä. Hyvä perhoskirja ja perhosbongareille tarkoitetut kiikarit riittävät. Lintukiikareista perhoskiikarit eroavat siten, että ne tarkentavat hyvin lähietäisyydelle.

Perhostutkijan 10 käskyä

1. Edistän perhosten tuntemusta, tutkimusta ja suojelua.

2. Kunnioitan luontoa ja vaalin sen monimuotoisuutta.

3. Edistän myös keräilylle vaihtoehtoisia harrastusmuotoja kuten ­havainnointia, valo­kuvausta ja elinympäris­töjen hoitoa.

4. Ylläpidän hyviä suhteita suureen yleisöön, paikallisiin asukkaisiin ja muihin harrastajiin.

5. Jos tallennan perhosyksilöitä, en vaaranna lajin tulevaisuutta, muistan rauhoitusmääräykset sekä laji- ja paikkakohtaiset erityisrajoitukset.

6. Harrastukseni ei jätä jälkiä luontoon.

7. Hankin asianmukaiset luvat, jos kerään asutuilla paikoilla tai suojelu-alueilla.

8. Merkitsen yhteys­tiedot pyydyksiini.

9. Teen muistiinpanoja ja ilmoitan havaintoni.

10. Laajennan tietämystä etsimällä uusia perhospaikkoja. 

Lähde: Suomen Perhostutkijain Seura ry

Sisältö jatkuu mainoksen alla