Liika kastelu saa amarylliksen venymään pituutta. Lämpimästä paikasta se pitää.
Liika kastelu saa amarylliksen venymään pituutta. Lämpimästä paikasta se pitää.

Lue vinkit, joiden avulla jouluinen kukkaloisto ilahduttaa sinua pidempään!

Hoida joulukukkia oikein: 6 perussääntöä

 1. Sipulikukat pitävät viileästä. Kun siirrät sipulikukat yöksi kylmään eteiseen tai vaikka jääkaappiin, kukat kestävät pidempään eivätkä kehity niin nopeasti.
 2. Joulutähti ei siedä kylmyyttä eikä vetoa. Pakkaa joulutähti kuljetusta varten hyvin ja säilytä huoneenlämmössä kaukana vetoisista ikkunoista.
 3. Kastele oikein. Kastele lämpimässä huoneessa olevia kasveja tarpeeksi, sipulikukkia kuitenkin niukasti. Älä anna veden seistä lautasella. Pieni määrä lannoitetta kasteluvedessä edistää nuppujen aukeamista ja parantaa kukintaa.
 4. Hedelmät ja kukat eivät sovi yhteen. Pidä hedelmäkorit loitolla kukka-asetelmista. Hedelmien etyleeni nopeuttaa kukkien lakastumista.
 5. Kukat eivät pidä kynttilöistä. Älä laita kasveja kynttilöiden lähelle. Kynttilöiden lämpö nopeuttaa kukkien kehittymistä ja lyhentää kukinnan kestoa.
 6. Hoida vaativimman mukaan. Hoida seka-asetelmia vaativimman kasvin tarpeiden mukaan.

Amaryllis

Amaryllis pitää auringosta ja lämmöstä. Yksi kukka kestää noin pari viikkoa, myös maljakkokukkana. Uusia kukkia aukeaa toinen toisensa jälkeen.

 • Kastele amaryllista varoen, sillä liika kastelu saa sen vain venymään pituutta. Kukinnan jälkeen amaryllis haluaa levätä, joten leikkaa kuihtuneet kukkavanat pois ja anna lehtien kasvaa rauhassa. Poista kuihtuneet kukat, ellet halua siemeniä. 
 • Kesäksi amarylliksen voi viedä ulos varjoisaan paikkaan. Siirrä kukka syyskuussa sisätiloihin, lopeta kastelu, anna lehtien lakastua ja kukan levätä pimeässä. Istuta kukka tuoreeseen multaan uusien nuppujen ilmestyessä parin kolmen kuukauden kuluttua.

Jouluruusu

Valosta ja viileästä pitävä jouluruusu kukkii kauan, kun sitä hoitaa oikein. Liikuttavan herkät, valkoiset kukat muuttuvat ajan mittaan vihreiksi. 

 • Pidä kukka kosteana. Älä anna sen kuivahtaa kastelujen välillä, mutta kastele vain aluslautasen kautta.
 • Anna jouluruusun levätä kukinnan jälkeen viileässä ja valoisassa paikassa. Istuta jouluruusu keväällä ulos kosteutta pitävään maahan puolivarjoisaan paikkaan. Ulkona kasvava jouluruusu kannattaa peittää talveksi havuilla.

Hyasintti

Hyasintti kestää hyvällä hoidolla pitkään ja voi tehdä uusiakin kukkia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • Älä kastele hyasinttia liikaa. Se tulee toimeen vähällä vedellä, liika kastelu kasvattaa vain turhaan vartta.
 • Pidennä kukintaa viemällä kukka aina yöksi viileään.
 • Jouluksi ostetun hyasintin voi saada kukkimaan myös kesällä. Leikkaa kuihtunut kukka pois ja jätä lehdet kuihtumaan itsekseen.
 • Kevään tullen ruskeat lehdet voi leikata pois ja kastella multaa pari kertaa. Kun sipuli alkaa versoa, istuta se ulos noin 10 sentin syvyyteen. Kukkaloisto ei ole kesällä yhtä komea kuin talvella, mutta hyvällä onnella hyasintti saattaa kukkia parikin kertaa kesän aikana.

Näin saat leikkokukat kestämään

 1. Leikkaa varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen kuin laitat kukat maljakkoon. Lisää veteen leikkokukkavirkistettä.
 2. Pidä kukat erillään patterista, takasta ja kynttilöistä. Lämpö kuivattaa ja jouduttaa kukintaa, joten kukat lakastuvat nopeammin.
 3. Pidä hedelmät ja kukat erillään. Hedelmistä erittyvä etyleeni nopeuttaa kukinnan kehittymistä.
 4. Nosta leikkokukat yöksi viileään, niin ne kestävät koko joulun.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla