Syysomenia on aika syödä ja kerätä nyt, talviomenien kypsymistä vielä hetki odotellaan. Tee omenoista ihania ruokia ja paistoksia!

Omenat selvisivät kuluneen kesän erikoisista säistä ihmeen hyvin. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan omenan ystävillä ei ole hätää: sato on tänäkin vuonna lähes normaali. Kukinnan ajalle sattunut sateinen ja viileä sää heikensi kukkien pölyttymistä ja vähensi silti satomäärän odotettua pienemmäksi.

Onneksi omenapuut pitävät lämmöstä ja helteistä. Syyskuulle jatkuneiden lämpimien säiden takia omenoiden maku on erinomainen.

Jos omenoita kertyy itselle riesaksi asti, lue, mihin ja miten niitä voi lahjoittaa.

Kaupoissa on nyt huima valikoima kotimaisia omenoita. Kesäomenia on ehditty maistella jo elokuusta lähtien, nyt ovat syöntivuorossa syysomenat. Talviomenien kypsymistä odotellaan lokakuulle saakka.

Nyt on myös aika leipoa ihania omenaherkkuja. Tästä löydät Kodin Kuvalehden reseptejä, joilla saat omenasta vaikka mitä: hyvettä, sosetta ja hilloa, uuniomenoita, possupataa tai piirasta!

Tässä lisää valinnanvaraa: muun muassa manteli-omenapiirakan ja monen muun omenaleivonnaisen ohjeet.