Kun omenapuun leikkaa nyt, se kasvattaa vähemmän vesiversoja.
Kun omenapuun leikkaa nyt, se kasvattaa vähemmän vesiversoja.

Kun leikkaat omenapuun nyt, siihen kasvaa vähemmän vesiversoja kuin keväällä leikattuihin.

Omenapuut leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista. Niinhän me olemme oppineet, eikä kevätleikkauksessa mitään vikaa ole. Usein vain käy niin, että liian tiheinä kasvavat oksat alkavat häiritä katsetta vasta kesällä, kun omenasato painaa niitä alas.

Ei hätää, omenapuun voi leikata myös loppukesästä. Leikkaustyöt ovat työllistäneet viime viikkoina myös espoolaista puutarhuriyrittäjää Nina Riihimaata – mutta eivät työllistä enää kauan.

”Oikea aika omenapuiden kesäleikkaukselle on heinä-elokuussa ja joka tapauksessa reilusti ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Nyt ovat siis käsillä aivan viimeiset hetket”, Nina Riihimaa sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Suomessa yöpakkasia on jo esiintynyt. Siellä otollinen aika on tältä kesältä ohi, mutta etelämmässä ehtii vielä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöhäisestä leikkauksesta on etua

Kesäleikkauksesta on monenlaista etua keväiseen verrattuna. Esimerkiksi oikeat leikkauskohdat erottuvat paremmin nyt, kun puu on täydessä lehdessä ja omenalastissa.

”Nyt näkyy, minkä kokoinen puu oikeasti on ja missä oksat kasvavat liian tiheinä”, Puutarhuriapu Oy:n Nina Riihimaa kertoo.

Kesäleikkauksen jälkeen puu myös kasvattaa vähemmän vesiversoja. Siis niitä kohtisuoraan ylös kasvavia hujoppioksia, jotka eivät koskaan järeydy tarpeeksi vahvoiksi kantamaan satoa.

Eduksi voi laskea senkin, että leikkaus on sitten tehty ainakin vuodeksi eteenpäin. Se helpottaa elämää keväällä, jolloin puutarhassa riittää töitä muutenkin.

Kesäleikkaajan pitää varoa erityisen tarkkaan, etteivät leikkauskohdat pääse repeämään.

”Kesäleikkauksessa on tietysti se riski, että syksy ja kylmät ilmat saattavat yllättää. Jos yöpakkaset alkavat ennen kuin leikkaushaavat ovat menneet umpeen, puuhun voi tulla pakkasvaurioita.”

Kesäleikkaajan pitää myös varoa erityisen tarkkaan, etteivät leikkauskohdat pääse repeämään. Omenia kantavat oksat painavat paljon. Raskas oksa kannattaakin keventää: sahaa sitä ensin lyhyemmäksi ja vasta sen jälkeen sahaa poikki loput oksasta.

Näin leikkaat oikein

Kesäleikkauksen tavoitteet ovat samat kuin keväisenkin. Tarkoitus on leikata oksat, jotka kasvavat liian tiheästi ja hankaavat toisiaan. Pois joutavat myös vesiversot sekä oksat, jotka sojottavat suoraan kohti runkoa.

Nuoria omenapuita voi leikata joka vuosi: se ohjaa niitä kasvamaan ilmaviksi ja tukevaoksaisiksi. Sen sijaan vanhoja puita leikellään vain tarpeen mukaan.

”Oksat kannattaa poistaa silloin, kun ne vielä ovat ohuita. Nyrkkisääntö on, että leikattava oksa saisi olla halkaisijaltaan enintään seitsemän senttiä paksu”, puutarhuri kertoo.

Kuivuneita ja vioittuneita oksia saa leikata pois mihin aikaan vuodesta tahansa.

Oksa leikataan niin läheltä runkoa, että siitä jää jäljelle vain tyvessä oleva paksunnos, oksan kaulus.

”Yhtään sen pidemmäksi oksaa ei pidä jättää. Jos siihen jättää tapin, puun on vaikeampi kuroa haavaa umpeen.”

Haavoihin ei enää levitellä suoja-aineita. Ne saavat parantua itsekseen.

”Ja kuivuneita ja vioittuneita oksia saa leikata pois mihin aikaan vuodesta tahansa, koska ne ovat jo valmiiksi mennyttä kalua”, Riihimaa muistuttaa.

Nämäkin puut ehtii vielä leikata

Päärynäpuu saa kasvaa korkeammaksi kuin omenapuu, mutta muuten sen leikkausohjeet ovat samat kuin omenalla. Siis leikkaa joko keväällä ennen silmujen puhkeamista tai heinäkuun puolivälin ja elokuun lopun välisenä aikana. Pois joutavat vioittuneet, pystyt, liian tiheät ja kohti runkoa kasvavat oksat.

Luumupuu vuotaa runsaasti mahlaa keväällä ja alkukesästä. Siksi se leikataan joko hyvin varhain keväällä, kun maassa on vielä lunta, tai mieluimmin elokuussa. Poista luumupuusta vain vioittuneet, katkenneet ja kuolleet oksat. Muuten se saa kasvaa sellaiseksi kuin kasvaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla