Unelma itse tehdyistä sukista lähestyy täyttymistään!
Unelma itse tehdyistä sukista lähestyy täyttymistään!

Tervetuloa Kodin Kuvalehden villasukkakoulun neljännelle oppitunnille. Sukassa on nyt kantapää, ja ryhdymme neulomaan jalkaterää. Opettelemme poimimaan silmukat kantalapun reunasta ja tekemään kiilakavennukset niin, ettei sukkaan jää ikäviä reikiä. Saat ohjeet myös videoilla! 

Villasukan jalkaterän tekeminen aloitetaan poimimalla silmukat kantalapun reunasta. Kantalapun neuloimme edellisellä oppitunnilla, jonka voit kerrata tästä linkistä. Jos siirsit kantalappua ja -pohjaa neuloessasi 2. ja 3. puikon silmukat lepäämään yhdelle puikolle, jaa ne takaisin omille puikoilleen, kun olet poiminut silmukat kantalapun reunasta kuten alla olevassa kuvassa.

1. Poimi kantalapun reunasta sivusilmukat tyhjälle puikolle. Niitä on yhtä monta kuin yhdellä puikolla on silmukoita. Poimi vielä yksi silmukka 2. puikon vierestä, jottei siihen kohtaan muodostuisi reikää. Poimi toisesta reunasta silmukat samoin. Poimi samoin lisäsilmukka ennen kantapohjan silmukoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jaa seuraavaksi kantapohjan silmukat 1. ja 4. puikoille. Koska kantapohjassa on pariton määrä silmukoita, neulo 2 keskimmäistä silmukkaa oikein yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Neulo poimitut silmukat kiertäen, jottei reunaan tule reikiä. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat normaalisti oikein.

Tuntuuko hankalalta? Ei hätää! Tämä video selventää asian, katso se tästä linkitä!

Seuraavaksi teemme kiilakavennukset. Tee kavennukset 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Eli:

4. Työssä on 1. ja 4. puikolla enemmän silmukoita kuin työn alussa. Ne kavennetaan pois. Neulo 1. puikon silmukat oikein, kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo silmukat oikein yhteen.

5. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Tee sitten 4. puikon alkuun ylivetokavennus: Nosta 1. silmukka neulomatta.

6. Neulo seuraava silmukka ja vedä nostettu silmukka sitten neulotun yli. Neulo loput silmukat oikein. Neulo 1 välikerros, sitten kavennuskerros kuten edellä.

7. Kavennuslinjasta tulee kaunis, kun neulot kavennuskerrosten väliin aina yhden välikerroksen enemmän kuin edellisten kavennuskerrosten väliin. Tee siis toisten kavennusten väliin 2 välikerrosta ennen seuraavaa kavennuskerrosta, sitten 3 jne. kunnes kaikilla puikoilla on sama määrä silmukoita.

Vaivaako epävarmuus? Huoli pois! Katso kiilakavennusten teko vielä videolta, jonka näet tästä linkistä!

Neulo sitten suljettua neuletta (kuten sukan varressa mutta pelkkiä oikeita silmukoita) niin kauan, että sukan terä on sopivan mittainen eli kunnes pikkuvarvas peittyy. Jos et voi mallata sukkaa saajan jalkaan, tarkista pituus tästä kengän kokoon perustuvasta taulukosta.

Sukkasi on ihan pian valmis! Enää kärkikavennukset puuttuvat. Ne opettelemme seuraavalla oppitunnilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla