Tervetuloa Kodin Kuvalehden villasukkakoulun kolmannelle oppitunnnille. Varsi on nyt neulottu ja on aika siirtyä rohkeasti kantapään kimppuun! Ensin teemme kantalapun ja sen jälkeen kantapohjan. Saat ohjeet myös videoina.

Nyt kun sukkasi varsi on haluamasi mittainen, on aika tehdä kantalappu vahvistettuna neuleena. Näin siitä tulee kestävä.

Rohkeasti vain!

Kas näin:

1. Jäimme edellisellä oppitunnilla tähän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloita nyt kantalapun neulominen 1. ja 4. puikon silmukoilla. Kyseiset puikot ovat aloituslangan hännän molemmilla puolilla. 

Jätä tyhjä 5. puikko lepäämään, eikä 2. ja 3. puikkojakaan tarvita tässä vaiheessa lainkaan, joten kannattaa aluksi siirtää niiden silmukat yhdelle puikolle odottamaan. Neulominen on helpompaa, kun työssä on vähemmän puikkoja kiinni. 

Kantalapun neulominen aloitetaan niin, että 1. puikon silmukat neulotaan samalle puikolle 4. puikon silmukoiden kanssa. Voit neuloa ne tavalliseen tapaan joustinneuleena (kaksi oikein, kaksi nurin) tai oikeina silmukoina. (Kun siirsit 2. ja 3. puikkojen silmukat samalle puikolle lepäämään, työssäsi on nyt kiinni vain kaksi puikkoa. Tyhjällä kolmannella neulotaan. Alla olevassa mallikuvassa 2. ja 3. puikkojen silmukat ovat vielä omilla puikoillaan, mutta yhden puikon taktiikka helpottaa neulomista!) Käännä työ, kun olet neulonut 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle.

Kantalappu neulotaan näistä 1. ja 4. puikon yhdistetyistä silmukoista vahvistettuna neuleena edestakaisin (eli kerrokset tehdään vuorotellen nurjalta ja oikealta puolelta). Paina mieleesi vahvistetun neuleen ohje, sillä tarvitset sitä myös kantapohjan teossa. Vahvistettu neule menee näin: Aina työn nurjalla puolella ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta, muut silmukat neulotaan normaalisti nurin. Työn oikealla puolella joka toinen silmukka puolestaan nostetaan neulomatta, joka toinen silmukka taas neulotaan normaalisti oikein.

Tee nurjat ja oikeat kerrokset siis seuraavasti:

2. (Yllä olevassa kuvassa vaaleanpunaista kantalappua on neulottu jo useita kerroksia.) Kantalapun neulominen aloitetaan työn nurjalta puolelta. Nurjan puolen kerrokset ovat helppoja, tee ne näin: Neulo silmukat muuten nurin, mutta nosta kerroksen 1. silmukka puikolta toiselle nurin neulomatta. Se tehdään näin: Vie tyhjä puikko 1. silmukkaan oikealta vasemmalle, lanka on työn edessä, ja siirrä silmukka puikolta toiselle. Vie sitten lanka 1. ja 2. silmukan välistä työn taakse sormelle ja neulo loput silmukat normaalisti nurin. Käännä työ kerroksen jälkeen.

3. Tee oikean puolen kerros näin: Nosta 1. silmukka neulomatta eli laita puikko silmukkaan vasemmalta oikealle aivan kuin oikein neuloessa, mutta älä neulo silmukkaa, ainoastaan siirrä se puikolta toiselle. Neulo seuraava silmukka tavallisesti oikein. Nosta seuraava silmukka neulomatta puikolta toiselle nyt niin, että puikko menee silmukkaan oikealta vasemmalle, jolloin lankajuoksu jää työn nurjalle puolelle. (Näistä nostetuista silmukoista tulee pitkiä silmukoita vahvistettuun neuleeseen.) Neulo sitten seuraava silmukka taas normaalisti oikein. Jatka näin neuloen ja nostaen joka toinen silmukka = vahvistettu neule. Neulo kerroksen viimeinen silmukka.

4. Neulo yhtä monta kerrosta kuin kantalapussa on silmukoita (eli 1. ja 4. puikon silmukoita yhteensä). Kantalapun reunaan muodostuu silmukkaketju (yllä olevassa kuvassa). Lappu on valmis, kun ketjussa on yhtä monta silmukkaa kuin alun perin yhdellä puikolla oli silmukoita. Neulo viimeiseksi nurja kerros.

Tuntuuko kantalapun ohje heprealta? Ei hätää! Katso ohje vielä videolta, jonka löydät tästä linkistä!

Seuraavaksi sitten kantapohjan kimppuun! Ole tarkkana puikkojen kanssa nyt!

5. Kantapohjan teko aloitetaan jakamalla kantalapun silmukat 3 puikolle. Kantapohjan kavennukset menevät kauniisti, kun oikealla puikolla on parillinen määrä silmukoita, keskellä pariton määrä ja vasemmalla puikolla on yksi silmukka enemmän kuin oikealla. (Keskimmäisen puikon reunoilla on siis neulomatta nostetut silmukat.)

Esimerkiksi näin: Ensimmäiselle eli oikealle puikolle tulee 6 silmukkaa, keskimmäiselle puikolle 7 silmukkaa ja vasemmalle puikolle 7 silmukkaa, jos työssäsi on 20 silmukkaa.

Jos sinulla on 24 silmukkaa, jaa oikealle puikolle 8 silmukkaa, keskipuikolle 7 ja vasemmalle reunapuikolle 9 silmukkaa. Huolehdi koko kantapohjan neulomisen ajan, että keskipuikon silmukkamäärä säilyy samana, reunapuikkojen silmukat puolestaan vähenevät pois.

6. Kantapohjan neulominen aloitetaan työn oikealta puolelta. Se neulotaan keskimmäisen puikon silmukoilla. Neulo ensin kuitenkin oikean reunapuikon silmukat vahvistettua neuletta (kuten kantalapussa eli nosta 1. silmukka puikolle neulomatta, neulo seuraava oikein, nosta taas seuraava jne. Neulo viimeinen silmukka oikein). Jatka sitten neulomalla keskimmäisen puikon silmukat vahvistettua neuletta: Nosta ensimmäinen neulomatta, neulo toinen oikein jne. kunnes puikolla on enää yksi silmukka jäljellä. Nosta tämä viimeinen silmukka neulomatta. Neulo sitten vasemman reunapuikon ensimmäinen silmukka oikein keskipuikolle, kuten yllä olevassa kuvassa.

7. Vedä nostettu silmukka juuri neulotun silmukan yli keskipuikolla. Käännä sen jälkeen työ. (Vasemman puikon silmukoita ei neulota. Tästä eteenpäin neulotaan vain keskimmäisen puikon silmukoilla ja kavennetaan reunapuikkojen silmukoita pois.)

8. Nurjan puolen kerrokset neulotaan näin: Nosta 1. silmukka puikolle nurin neulomatta (tyhjä puikko 1. silmukkaan oikealta vasemmalle, lanka on työn edessä. Vie lanka 1. ja 2. silmukan välistä työn taakse sormelle – kuten kantalapussa). Neulo keskipuikon silmukat nurin, paitsi nosta viimeinen silmukka vasemmalle reunapuikolle (kuten yllä olevassa kuvassa).

9. Neulo keskipuikon viimeinen ja reunapuikon ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Käännä sitten työ ja neulo oikean puolen kerros: nosta taas keskipuikon ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo sitten silmukka oikein, nosta seuraava jne. Nosta viimeinen silmukka, neulo reunapuikon ensimmäinen silmukka oikein keskipuikolle ja vedä nostettu silmukka sitten tämän neulotun silmukan yli.

10. Jatka näin oikean ja nurjan puolen kerroksia, kunnes reunapuikkojen silmukat loppuvat ja jäljellä ovat enää keskipuikon silmukat. Viimeiseksi neulotaan oikea kerros.

Tuntuuko vaikealta? Älä hermostu! Katso kantapohjan neulominen vielä videolta, jonka löydät tästä linkistä!

Onneksi olkoon, sukassasi on nyt kantapää! Villasukkakoulun seuraavalla tunnilla aloitamme jalkaterän neulomisen! Sukkahan on ihan pian valmis!

Tammenterho

Tai toinen vaihto ehto: Neulo nurjapuoli näin: Nosta 1 neulomatta. neulo 1 murin. toista koko puikollinen.  Oikea puoli neulo kaikki oikein.

  • ylös 32
  • alas 28
Vierailija

Minäkin neulon oikean kerroksen aina oikein ihan vain siksi, kun en pidä nurjan neulomisesta. :) Lisäksi vaihdan neulotun ja neulomattoman silmukan vuorokerroksin, koska pidän siten pidän tehdyn kantapään ulkonäöstä enemmän, ei synny tuollaista vakoneulosta. Kantalapun korkeus ohjeistetaan yleensä juuri noin. Istuvamman sukan kannan saan, kun neulon vähintään pari kerrosta korkeamman kantalapun.

  • ylös 23
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla