Nikkaroi lapsellesi unelmien leikkimökki. Siellä hän keksii kesän parhaat leikit, kokkaa herkut ja kestitsee vieraat.

Leikkimökki xxx

Tulostettavan ohjeen löydät täältä.

Koko: Pohja 160 x 148 cm, harjan korkeus 200 cm. Kesäliitteen 2012 leikkimökkiin tehtiin pieni kuisti, jolloin lattia ja katto ovat 50 cm pidemmät.

Tarvikkeet: Runko: 40 x 40 mm rimaa, noin 60 jm. Lattia: tukevaa lautaa esim. 95 x 26 mm, noin 30 jm. Seinät ja katto: lautaa, 120 x 17 mm, noin 120 jm. Reunalista oveen ja ikkunaan, 30 x 15 mm, noin 12 jm. Pieniä kulmarautoja 20 – 30 kpl. Saranat oveen ja ikkunaluukkuihin: 10 kpl. Ruuveja: 3,5 x 30 mm, 4 x 65 mm. Nauloja: 50 mm, 60 mm. Ulkomaalia: valkoinen, keltainen, harmaa. Saha, vasara, suorakulma, mitta, vesivaaka, ruuvinväännin (paineilmanaulain, jos käytettävissä).
Tee näin:
1. Mökin lattia (160 x 148 cm) tehdään tukevista laudoista, jotka asetetaan tiiviisti kiinni toisiinsa pintapuoli alaspäin ja yhdistetään naulattavilla rimoilla. Käännä valmis lattia oikein päin ja aseta se tukevasti vaakatasoon tasaiselle alustalle hieman irti maasta, esim. harkkojen, kivien tai kestopuupalikoiden varaan, jotta ilma pääsee kiertämään mökin alla.
2. Rakenna seinäkehikot 40 x 40 rimasta piirrosten mukaisin mitoin. Jäykistä kehikoiden sisäkulmat pienin kulmaraudoin. Kiinnitä lyhyet vaakapuut ja vinotuet ruuveilla. Varmista rakenteiden suorakulmaisuus.
3. Kiinnitä kehikot lattialevyyn ja toisiinsa ruuveilla. Sivuseinät asennetaan päätyjen väliin. Jäykkää rakenne 140 cm kurkihirrellä, jonka teet 40 x 40 rimasta ja kiinnität ruuveilla ja kulmaraudoilla päätykolmioiden keskipystypuuhun siten, että sen keskelle poikittain asennettavat katon kannatusrimat asettuvat samaan tasoon päätyjen yläreunojen kanssa.
4. Sahaa pystysuuntaiset ulkoverhouslaudat oikean mittaisiksi ja kiinnitä ne runkoon naulaamalla. Mittaa ja sahaa kattolaudat ja kiinnitä ne räystäältä aloittaen naulaamalla. Limitä laudat toistensa päälle n. 1 cm. Katon harjan tiivisteeksi voit asentaa kulmalistan tai kaksi toisiinsa liimattua lautaa.
5. Tee oven runko ja laudoita sen alaosa. Asenna oven saranat. Tee ikkunaristikot ja ruuvaa ne paikoilleen. Mittaa ja sahaa ikkunoiden ja oven reunalistat ja kiinnitä ne paikoilleen. Tee ikkunaluukut siten, että naulaat vierekkäin asettamasi laudat Z-muotoon asetettujen rimojen avulla yhteen. Kiinnitä kukin luukku kahdella saranalla.
6. Kiinnitä ovikatoksen tukirakenne ruuveilla mökin sisäpuolelta ja naulaa katoksen laudat limittäin.
7. Maalaa mökki ulkokäyttöön tarkoitetuilla maaleilla. Muista alapuolinen tuuletusrako. Rakenna mökkiin tarvittaessa porras, jos lattia on lapsille korkealla. Kukkalaatikko on kiinnitetty ikkunapuitteen alareunaan.

 

Herra Hiiren joulukalenteria tekevä Mari Markkanen näyttää videolla, kuinka helposti huopahahmo syntyy.

Haussa uusi harrastus? Miksipä et kokeilisi huovutusta? Se on paitsi hauskaa myös helppoa. Luovaa ja rentouttavaa se ainakin on. 

Tarvitset vain huovutusneulan ja -villaa, joita saa edullisesti tavallisista askarteluliikkeistä. Lisäksi tarvitset hiukan kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta, joita huovutusharrastus toisaalta kehittää.

Sitten vain pistelemään! 

Parasta on, ettei hommassa voi epäonnistua. Kivaa on sekin, että lopputulos on aina vähän arvoitus tekijälle itselleenkin. Tällä kertaa tulikin tällainen nallukka!

P.S. Kodin Kuvalehden Instagramissa voit seurata Herra Hiiren joulukalenteria, jossa esiintyy useita huovutettuja eläinhahmoja. Lue lisää Herra Hiirestä täältä!

Tänä vuonna kuusen alta pilkottaa täyteläisiä värejä ja kukkakuoseja. Kuusiruukku syntyi päällystämällä peltipurkki lahjapaperilla. Rifle Paper -kukkapaperit Papershop, paperinaru Askarelli, peltipöytä Moko ja kynttilänjalka Mosa Interiors.
Tänä vuonna kuusen alta pilkottaa täyteläisiä värejä ja kukkakuoseja. Kuusiruukku syntyi päällystämällä peltipurkki lahjapaperilla. Rifle Paper -kukkapaperit Papershop, paperinaru Askarelli, peltipöytä Moko ja kynttilänjalka Mosa Interiors.

Kaunis kääre kruunaa persoonallisen joululahjan. Ota ilo irti lempipapereistasi!

Täpläpaketit

Pienikin pala paperia riittää pitkälle. Leikkaa erilaisista papereista värikkäitä täpliä ja liimaa ne voimapaperilla päällystettyjen pakettien päälle. Täplien leikkaus onnistuu ripeästi kuvioleikkurilla.

Lahjapaperit Papershop, sakset Ikea, kultalanka Sinelli, puuvillanauha Maileg ja leipurin naru Papershop.
Lahjapaperit Papershop, sakset Ikea, kultalanka Sinelli, puuvillanauha Maileg ja leipurin naru Papershop.

Perhoskoristeet ja -nauha

Leikkaa kukkapaperista perhosia. Taita siipiä hieman koholleen ja liimaa perhoset taitteestaan paketteihin tai korttipohjiin. Voit myös ommella paperiperhosia lankaan vuorotellen pienten puuhelmien kanssa. Asettele perhosnauha kulkemaan kattauksen lomassa.

Miksei joulupaketteihin voisi lentää perhosiakin? Lahjapaperit Papershop, paperinaru Askarelli.
Miksei joulupaketteihin voisi lentää perhosiakin? Lahjapaperit Papershop, paperinaru Askarelli.

Kukkakoristeet

Tarvitset ympyränmuotoisia kartonginpaloja, joiden reunoihin leikkaat lovia. Halutessasi pyöristä terälehdistä joka toinen kulma.

Liimaa pienempi kukka isomman päälle ja keskelle pieni pallo.

Taivuta lopuksi terälehtiä hieman ylöspäin. Kiinnitä kukka liimalla.

Yksiväristä pakettia piristävät helpot, värikkäät kukat. Kultalanka Sinelli.
Yksiväristä pakettia piristävät helpot, värikkäät kukat. Kultalanka Sinelli.

Ohjeet on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 21/2017.

Tulosta alla olevasta linkistä kukkien ja perhosten kaavat!