Koristekulho valettiin muoviseen vatiin, jonka päälle painettiin vanha posliinilautanen. Ruukkujen muotteina käytettiin pieniä muoviämpäreitä.
Koristekulho valettiin muoviseen vatiin, jonka päälle painettiin vanha posliinilautanen. Ruukkujen muotteina käytettiin pieniä muoviämpäreitä.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Betonilaatan muottina oli puinen kehikko. Kasveille tehtiin kolot muovisilla kukkien istutusruukuilla.
Järeän penkin betonipäällinen valettiin puukehikkoon. Penkin metallinen runko saatiin romuttamolta.
Järeän penkin betonipäällinen valettiin puukehikkoon. Penkin metallinen runko saatiin romuttamolta.
Viehkeän pöydän kansi valettiin pyöreälle puulevylle, jonka reunoiksi niitattiin muovista levyä. Pöydän jalka on kotiviinipullon kehikko, joka löytyi Kierrätyskeskuksesta kympillä.
Viehkeän pöydän kansi valettiin pyöreälle puulevylle, jonka reunoiksi niitattiin muovista levyä. Pöydän jalka on kotiviinipullon kehikko, joka löytyi Kierrätyskeskuksesta kympillä.
Rouhea kukkaruukku valettiin karkeasta kuivabetonista. Muotteina käytettiin muovista ämpäriä ja pienempää kukkien istutusruukkua.
Rouhea kukkaruukku valettiin karkeasta kuivabetonista. Muotteina käytettiin muovista ämpäriä ja pienempää kukkien istutusruukkua.

Betoniaskartelu on helppoa ja hauskaa, mutta hieman sotkua pitää tekijän sietää.

Betoniaskartelua on viisainta harrastaa ulkona, sillä puuha on pölyistä. Jos sää ei salli, etsi autotalli tai verstas.

Pienissä betonivaluissa käytetään kuivabetonia, jota myydään rautakaupoissa 25 kilon säkeissä. Betonia on eri raekokoja: hienobetonin koko on S30, karkeamman S100. Kuten nimi vihjaa, hienobetonilla saa sileämmän pinnan kuin rouheammalla laadulla.

Kuivabetonin lisäksi tarvitset ämpärin ja kauhan. Jos teet ison annoksen, sekoittamiseen on kätevä käyttää ruuvinväännintä tai porakonetta ja koneeseen sopivaa vispilää. Sekoitettaessa kannattaa käyttää hengityssuojainta. Kumihanskat ja suojavaatteet eivät ole haitaksi.

Muotin valinnassa vain mielikuvitus on rajana. Kuvien betonivaluissa on käytetty muotteina puukehikkoa, pikkuämpäreitä, kukkien muovisia istutusruukkuja ja muovivatia.

Jos muotti on huokoista ainetta kuten puuta, öljyä sen pinta ennen valua. Näin massa ei jää kiinni muottiin. Hyviä voiteluaineita ovat auringonkukkaöljy, vaseliini ja silikonispray. Muovipintainen muotti ei tarvitse rasvausta.

Ruukkumuoteissa on suositeltavaa, että muotti levenee ylöspäin. Ylöspäin levenevät ja taipuisaa muovia olevat muotit on helpompi irrottaa betonista kuin jäykät.

Muista, paljonko betoni painaa. Ei ehkä kannata suunnitella niin isoa pöytää, että sen kantamiseen tarvitaan viisi miestä. Netistä löytyy paljon ohjeita betoniesineiden valuun. Hyviä oppaita ovat myös esimerkiksi Nemon kustantamat Malene Skoten teokset Betoni, hauska harrastus ja Betoni on kaunista.

Tee näin

1 Valmistele ensin muotit, sillä betoni on hyvä kaataa muotteihin melko pian sekoittamisen jälkeen.

2 Sekoita massa ämpärissä pakkauksen ohjeen mukaisesti. Lisää vettä varovasti vähän kerrallaan. Seoksen pitää olla niin paksua, että siitä voi muokata möykyn kämmenelle, mutta niin löysää, että möykky menettää muotonsa jos kättä ravistaa. Jos sekoitat betonijauhetta koneellisesti vispilällä, varo vispaamasta täydellä teholla liian kauan, jottei kone ylikuumene.

3 Levitä betoni muottiin huolellisesti. Ole erityisen tarkkana reunoissa ja kulmissa, jotta väliin ei jää ilmaa. Jos haluat pinnasta sileän, käytä viimeistelyyn metallista lastaa.

4 Kopistele muottia kun se on täynnä. Näin isot ilmakuplat lähtevät pois. Ilmakuplia voi myös jättää näkyviin, jos haluaa ilmeestä rouhean.

5 Ruukun valamiseen tarvitset kaksi eri kokoista muottiruukkua. Täytä isompaa muottia massalla, ja aseta pienempi ruukkumuotti sen sisään. Laita sisemmmän muotin painoksi esimerkiksi kiviä. Sisemmän muotin pitää olla joustavaa muovia, jotta sen saa irti.

6 Anna esineiden kuivua rauhassa vähintään kolme vuorokautta, mielellään kauemminkin.

7 Valut kannattaa peittää muovilla, etteivät ne kuivu liian nopeasti. Ensimmäisen vuorokauden aikana pintaa voi myös kostuttaa suihkepullolla. Hitaasti kuivuen valuista tulee kestäviä, eivätkä ne halkea kun muottia irrotetaan.

8 Jos esineen pintaan on jäänyt öljyä, pese se pois vedellä ja astianpesuaineella.

9 Halutessasi voit viimeistellä kuivuneen betoniesineen pintaa hiomalla.

Näistä säilyketölkkilyhdyistä muodostuu englanninkielinen sana Xmas, mutta yhtä hyvin tölkkeihin voi kirjoittaa joulu suomeksi.

Säilyketölkit menevät helposti roskiin, vaikka ne ovat ihan erinomaista materiaalia kodinsisustukseen. Tällä ohjeella loihdit niistä hienoja lyhtyjä.

Pimeän aikaan puutarhaa tai parveketta piristää itse tehty tuikkiva lyhtyketju, joka julistaa jo joulua. Se syntyy helposti ja melkein ilmaiseksi kierrätysmateriaaleista.

Tarvitset lyhtyihin:

 • säilykepurkkeja
 • tussin
 • ison naulan
 • vasaran
 • rautalankaa
 • metalliketjun
 • tuikkukynttilöitä

Näin lyhdyt syntyvät:

 1. Pese ja kuivaa säilykepurkit.
 2. Siisti niiden terävät reunat.
 3. Sommittele ja merkitse piste pisteeltä kirjaimet X, M, A ja S tussilla tölkkien kylkiin. Jos haluat mieluummin suomenkielisen lyhdyn, ota viisi purkkia ja merkitse niihin kirjaimet J, O, U, L ja U.
 4. Lyö merkitsemiisi kohtiin reiät naulan ja vasaran avulla.
 5. Tee reiät myös purkkien yläreunaan ripustuslenkkiä varten.
 6. Kiepauta ripustuslenkit rautalangasta.
 7. Pujota metalliketju lenkkien läpi ja kierrä kannattimia niin, että purkit pysyvät paikoillaan.
 8. Ripusta lyhtyketju ja anna kynttilänvalon tuikkia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2017.

Suurimmat Liisan tekemät himmelit ovat yli metrin korkuisia.

KOUKUSSA. Liisa Helasto ei ehdi matkustella ennen joulua, sillä hänen on pujoteltava pillejä ja helmiä lankaan.

Milloin jäit himmelikoukkuun?

Toissa kesänä näin Mikkelin Kenkäverossa paksuista pilleistä tehtyjä himmeleitä. Ostin itsellenikin paketin, jossa oli himmelin kuva ja sisällä pillejä. Kun avasin pakkauksen, petyin: ne olivat mehupillejä, joiden päässä oli haitaritaitos! Eihän niitä voinut käyttää. Annoin kyllä palautetta.

Ensimmäisenä vuonna tein vain muutaman himmelin. Viime vuonna kaikki kaverini halusivat ostaa minulta himmeleitä, enkä ehtinyt tehdä tarpeeksi.

Onko tämä perinnöllistä?

Isäni teki aikoinaan olkihimmeleitä. Opiskeluaikoinani vein yhden isän tekemän himmelin työpaikalleni. Kaikki olivat ihastuksissaan, ja sen jälkeen sain kiikuttaa himmeleitä töihin enemmänkin. Isä teki myös pienillä kangaspuilla punaisia joululiinoja.


Keskikokoiseen himmeliin menee noin 350 pilliä ja 8 työtuntia.


Miten miehesi on reagoinut riippuvuuteesi?

Hän hurahti itsekin ja rakensi erikoisia, pitkänomaisia himmeleitä. Viime aikoina hän on lähinnä auttanut minua, koska pillien leikkaamiseen menee aikaa. Jos leikkaa kahdeksan tuntia, saa noin viiden himmelin tarvikkeet. Välillä kun tuskailen, mitä hittoa tein väärin, mieheni tulee apuun ja yleensä ratkaisee ongelman.

Mikä himmeleiden teossa koukuttaa?

Se on kuin taideteoksen tekemistä: kahdesta himmelistä ei koskaan tule samanlaista. Kun aloitan työn, en ikinä tiedä, millainen siitä tulee.

Mitä uhraat, jotta ehdit tehdä himmeleitä?

Ystäväni pyysi minua juuri mukaansa edulliselle ulkomaanmatkalle, mutta enhän minä voi ennen joulua lähteä mihinkään. Minun on pakko tehdä himmeleitä!


Himmeli voi olla myös tunnelmavalaisin.


Liisan himmelit ovat kuin moderneja taideteoksia, joita voi pitää esillä ympäri vuoden.


Mikä on parasta harrastuksessasi?

Minulla on hirveän lyhyt pinna, joten tämä on kasvattanut kärsivällisyyttäni.

Tykkään hirveästi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Himmelit herättävät tunteita. Ihmiset haluavat muistella lapsuuttaan ja kertoa, kuinka heidän oma isänsä, äitinsä tai mummonsa teki himmeleitä.

Ensimmäisenä vuonna myin himmeleitäni joulumyyjäisissä Tuusulassa. Olin paikalla muutaman tunnin ja sain kaikki myytyä. Kun pakkasin rekkini pois, muut myyjät alkoivat yhtäkkiä taputtaa. He kertoivat seuranneensa suu auki, kuinka olin puhua pulpattanut ihmisille ja myynyt siinä sivussa tosi hyvin.

 1. Ole kärsivällinen. Älä lannistu ensimmäisen tai toisen himmelin kohdalla. Rutiini auttaa hahmottamaan, miten himmeli kootaan. Lopulta jokainen keksii omat työskentelytapansa.
 2. On tärkeää, että pillit ovat täsmälleen samanmittaisia. Jos mitoissa on millinkin heitto, himmelistä tulee vino.
 3. Materiaalia löytyy askarteluliikkeistä. Koristeeksi tulevia lasihelmiä voi löytää kirpputoreilta. Parhaita himmelilankoja ovat siima ja ohut puuvillalanka.