Kuvan siirtäminen kalkkeeripaperilla on helppo tapa aloittaa posliininmaalausharrastus. Näin se onnistuu.

Piirrä haluamasi kuviot paperille tai tulosta alla olevasta linkistä valmis kuvio. Aseta kuva posliinikalkkeeripaperin päälle ja aseta molemmat paperit sille kohtaa astiaa, mihin tahdot kuvan siirtyvän. Jäljennä kuvion ääriviivat kovalla kynällä niin, että kuva kopioituu astian pintaan. Kalkkeeripaperi ja muut tarvikkeet ovat Meder-liikkeestä.

Kalkkeeripaperi kopioi kynällä tekemäsi ääriviivat posliinin pinnalle.

Sekoita värijauhe ja kynäöljy huolellisesti palettiveitsellä kaakelin päällä.

Maalaa kuvio astian pintaan mallin mukaan dippaamalla tussikärkeä sekoittamaasi väriin. Posliinimaalien väriskaala on laaja, mutta aloittelija voi hyvin aloittaa yksivärisistä kuvioista. Kaunista jälkeä syntyy yllättävänkin helposti! 

Ennen kuin astia on käyttökunnossa, se on poltettava posliiniuunissa. Uuneja on alan erikoisliikkeissä ja esimerkiksi kansanopistoissa. Kaikki itse koristellut astiat on suosilteltavaa tiskata käsin.

Alla olevasta linkistä voit tulostaa leikkuulaudassa käytetyn puukuvion sekä mukissa ja lautasessa käytetyn tyylitellyn kukkakuvion.

Lue lisää ohjeita ja koristeluideoita Kodin Kuvalehdestä 4/2015.

Lomien jälkeen arkirytmiin palautuminen vaatii hieman järjestelemistä. Myös kodin säilytysratkaisut saattavat kaivata pientä päivitystä.

Käteviä säilytysratkaisuja voi valmistaa vaikkapa kierrätykseen päätyneistä ritilöistä.

Katso, miten tiskikaapin hyllyritilöistä valmistuu ranskanpastillien värinen hylly!

Nämä tarvitset:

  • 2 tiskikaapin ritilähyllyä (koko 25,7 x 46 cm)
  • 3 kpl liimapuulevystä sahattuja hyllylevyjä (koko 24,5 x 49,7 cm)
  • 12 kpl kulmakoukkuja (koko 510/30)

1. Hio hyllylevyjen reunat kevyesti sahauksen jälkeen. Maalaa Tikkurilan Helmi kalustemaalilla. Eriväriset hyllyjenreunat viimeistelevät raikkaan ilmeen.

Pastellinen väripaletti:

  • Keltainen sävy H302
  • Vihreä sävy H 376
  • Pinkki sävy H 333
  • Lila sävy H 346

2. Poraa hyllylevyihin päihin pienet reiänalut kulmarautoja varten tai ruuvaa kulmaraudat suoraan hyllylevyyn noin 2 cm päähän reunasta.

3. Poraa ritilöiden ylä- ja alapäähän reiät seinäkiinnitystä varten. Käytä metalliporanterää.

4. Kiinnitä ensin toinen ritilä seinään vain yläpäästä. Mittaa sitten hyllyn avulla toisen ritilän sopiva etäisyys ja tarkista, että hylly tulee suoraan. Kiinnitä sitten toinenkin ritilä seinään yläosastaan.

5. Asettele sitten kaikki kolme hyllyä paikoilleen, kulmaruuvien varaan. Hyllyt saa aseteltua hyvin paikoilleen, kun sivuritilät ovat vielä irti alaosastaan ja niitä pystyy liikuttamaan sivulle. Kiinnitä lopuksi sivuritilät paikoilleen myös alemmista ruuvinkohdista.

Ritilät 2 e/kpl, Kierrätyskeskus, tai 6,90 e/kpl, Bauhaus. Liimapuulevy 30 x 200 cm 12,90 e/kpl, Bauhaus.

Kauneimmat vanhat henkarit ovat liian sieviä piilotettaviksi.
Kauneimmat vanhat henkarit ovat liian sieviä piilotettaviksi.

Kaipaatko paikkaa puolipitoisille vaatteille tai vieraiden takeille? Kaunis, katosta roikkuva naulakko syntyy helposti henkareista, eikä sen teko vie kuin puoli tuntia.

Naulakkoa varten tarvitset vain kuusi kaunista ja tukevaa henkaria, puisia helmiä ja kestävää narua. Kevyt naulakko sopii yhtä hyvin makuuhuoneeseen kuin eteiseenkin.

Tee näin: Irrota henkareiden koukut. Voit tarvita pihtejä tai selvitä ruuvimeisselillä. Pujota tyhjäksi jäävästä reiästä kestävä naru. Voit auttaa narun läpimenoa työntämällä sitä ohuella neulalla ja vetämällä toiselta puolelta pihdeillä. Solmi sitten puinen helmi henkarin ala ja -yläpuolelle. Kiinnitä jokainen henkari omaan naruunsa.

Sommittele henkarit hieman eri korkeuksille ja solmi narut ylhäältä yhteen. Lopuksi kiinnitä henkarinaulakko kattokoukkuun roikkumaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 17/2016.