Kysy Suuri Käsityö -lehden toimitukselta

Monissa trikoovaatteiden ompeluohjeissa kehotetaan käyttämään kaksoisneulaa. Mitä hyötyä sen käytöstä on ja miten se langoitetaan?
Kysyy Niina Jyväskylästä.

Kaksoisneulalla ompelet siistit ja joustavat päärmeet trikoo- ja neulosvaatteisiin. Ompeleessa näkyy oikealla puolella kaksi ommelta rinnakkain ja nurjalla niiden välissä siksakommel, joka samalla huolittelee reunan.

Ompelukoneen langoitukseen tarvitset kaksi ylälankaa, mutta muuten kone langoitetaan kuten yhdellä langalla. Lankoja kulkee kaksi rinnakkain ja vasta lopuksi ne pujotetaan erikseen neulojen silmiin. Jos sinulla ei ole kahta rullaa samaa lankaa, puolaa kaksi puolaa ja käyttää toista rullan parina ylälankana.

Alalanka puolataan ja asetetaan puolakoteloon ihan tavallisesti. Kokeile ensin ompelua perussäädöin, mutta jos alalanka kiristää ompeleeseen kuperuutta, löysää hieman alalangan kireyttä.

Kaksoisneuloja on useampaa leveyttä, kapea neulaväli sopiin ohuisiin trikoisiin ja leveä neulaväli paksumpiin.

Päärme ommellaan oikealta puolelta, joten silitä se ensin huolellisesi. Tunnustele ommellessa kankaan reunaa ja ohjaa ommel aivan päärmeen sisäreunaan. Jos varaat reilun päärmevara, voit myös leikata ompeleen vierestä ylimääräinen pois, silloin ommel pysyy varmasti reunan päällä. Reunan ohjain helpottaa tasaisen päärmeen ompelussa.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike