Uusien päärmeiden ompelemisessa paksuun farkkukankaaseen on pari niksiä. Katso videolta, kuinka onnistut ompelussa paremmin.

Tee näin:

1. Pura vanha lahkeensuun päärme ja leikkaa lahje haluttuun mittaan, mutta jätä siihen samanlevyinen päärmevara kuin alkuperäisessä päärmeessä on. 

2. Jos haluat, että uusi ommel ei poikkea farkun muista tikkauksista, käytä ompeleeseen samansävyistä tikkauslankaa ja vaihda koneeseen vahvempi farkkuneula. Alalankana on tavallinen ompelulanka. Säädä tikin pituus vastaamaan muita farkun tikkauksia.

3. Jos käytät tikkauslankaa ylälankana, sinun täytyy ommella kankaan oikealta puolelta. Aloita ompelu sisäsauman kohdalta ja käytä paksun saumakohdan ylityksessä apuna nappilusikkaa, joka tasoittaa paininjalan kulkua ommellessa paksulta kohdalta ohuemmalle. Aseta nappilusikka sauman eteen paininjalan alle niin, että saat paininjalan pysymään suorassa. Kun olet ylittänyt sauman, poista lusikka ja jatka ompelua normaalisti. Ompeleen leveys pysyy tasaisena, kun seuraat tikkilevyn ohjainta. Käänteen reunaa voi myös tunnustella kankaan läpi.

4. Pujota myös seuraavan sauman kohdalle nappilusikka tasaamaan sauman korkeuseroa. Aseta nappilusikka ensin paininjalan taakse ja siirrä se sauman päällä paininjalan eteen. Ompele varovasti sauman yli. Käytä nappilusiikkaa vielä, kun palaat sisäsauman päälle päättelemään ompeleen.

Jos sinulla ei ole nappilusikkaa, voit korvata sen myös taittelemalla kankaasta sopivan paksuisen tuen. 

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike