Tossujen ilme muuttuu, jos virkkaat ne yksivärisiksi. Tai virkkaa yhdellä ja liitä osat yhteen toisella värillä. Jos haluat isommat  tossut, lisää silmukoita aloituksen silmukkaketjuun ja virkkaa tarvittava määrä lisäkerroksia. Jos teet pienemmät  tossut, vähennä silmukoita ja kerroksia.
Tossujen ilme muuttuu, jos virkkaat ne yksivärisiksi. Tai virkkaa yhdellä ja liitä osat yhteen toisella värillä. Jos haluat isommat tossut, lisää silmukoita aloituksen silmukkaketjuun ja virkkaa tarvittava määrä lisäkerroksia. Jos teet pienemmät tossut, vähennä silmukoita ja kerroksia.

Sarianna Lehtonen virkkasi pehmoiset tossut, joilla on mukava tassutella vaikkapa saunan jälkeen.

Virkatut kotitossut

koko 36/38

Tarvikkeet: n. 125 g mustaa ja n. 85 g harmaata Novita Hanko -puuvillalankaa. Virkkuukoukku nro 6.

Sisäpohja: Virkkaa 20 ketjusilmukkaa mustalla langalla.

1. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1. pylväs), 18 p, 5 p samaan silmukkaan, 18 p, 4 p samaan s:aan, kiinnitä piilosilmukalla alun kjs-ketjun 
3. s:aan, siirry ps:lla 1 silmukka eteenpäin.

2. krs: Ota työhön harmaa lanka ja virkkaa 3 kjs, 17 p, *5 kertaa 2 p samaan s:aan*, 18 p, toista *-*, ps.

3. krs: Vaihda työhön musta lanka ja virkkaa 3 kjs, 17 p, ^*2 p samaan s:aan, 1 p*, toista *-*, 2 p samaan s:aan, toista *-* 2 kertaa, 2 p samaan s:aan,^ 18 p, toista ^-^, ps.

4. krs: Katkaise musta lanka ja vaihda työhön harmaa lanka. Virkkaa 3 kjs, 17 p, ^*2 p samaan s:aan, 2 p*, toista *-* vielä 4 kertaa, 2 p samaan s:aan,^ 18 p, toista ^-^, ps. Katkaise lanka ja päättele. Virkkaa toinen sisäpohja samoin.

Ulkopohja: Virkkaa kaksi ulkopohjaa samoin kuin sisäpohjat, mutta kokonaan harmaalla.

Päällinen: Virkkaa 16 kjs harmaalla langalla.

1. krs: Virkkaa 3 kjs (= 1. pylväs), 14 p, 5 p samaan silmukkaan, 14 p, 4 p samaan s:aan, kiinnitä piilosilmukalla alun kjs-ketjun 3. s:aan, siirry ps:lla 1 silmukka eteenpäin.

2. krs: Ota työhön musta lanka ja virkkaa 3 kjs, 13p, *5 kertaa 2 p samaan s:aan*, 14 p, toista *-*, ps.

3. krs: Vaihda työhön harmaa lanka ja virkkaa 3 kjs, 13 p, ^*2 p samaan s:aan, 1 p*, toista *-*, 2 p samaan s:aan, toista *-* 2 kertaa, 2 p samaan s:aan,^ 14 p, toista ^-^, ps.

4. krs: Vaihda työhön musta lanka. Virkkaa 3 kjs, 13 p, ^*2 p samaan s:aan, 2 p*, toista *-* vielä 4 kertaa, 2 p samaan s:aan,^ 14 p, toista ^-^, ps. 

5. krs: Katkaise musta lanka ja vaihda työhön harmaa lanka. Virkkaa 3 kjs, 13 p, * 2 p samaan s:aan, 3 p, 2 p samaan s:aan, 12 p, 2 p samaan s:aan, 3 p, 2 p samaan s:aan,* 14 p, toista *-*, ps.

Katkaise lanka ja päättele. Virkkaa toinen päällinen samoin.

Kokoaminen:

Taita päällinen kaksin kerroin ja virkkaa reunat yhteen kiinteillä silmukoilla mustalla langalla. Aseta ulkopohja ja sisäpohja päällekkäin nurjat puolet vastakkain ja virkkaa kappaleet yhteen ketjusilmukoilla mustalla langalla. Älä katkaise lankaa, vaan virkkaa päällisosa kiinni pohjaan ketjusilmukoilla.

Virkkaa vielä kerros loppuun tossun ympäri. Katkaise lanka ja päättele. Kokoa toinen tossu samoin.

 Kun yhdistät sisäpohjaa ja ulkopohjaa, kohdista ne täsmällisesti. Merkkaa hakaneuloilla kärkien keskikohdat ja yhdistä kappaleet silmukka silmukalta. Tee samoin, kun kiinnität päällisen. Päättele langanpäät virkkaamalla ne seuraavan raidan sisälle aina, kun se on mahdollista. Raitojen vaihtumiskohta erottuu selvästi, joten piilota se tossuja kootessa päällisen alle.
Kun yhdistät sisäpohjaa ja ulkopohjaa, kohdista ne täsmällisesti. Merkkaa hakaneuloilla kärkien keskikohdat ja yhdistä kappaleet silmukka silmukalta. Tee samoin, kun kiinnität päällisen. Päättele langanpäät virkkaamalla ne seuraavan raidan sisälle aina, kun se on mahdollista. Raitojen vaihtumiskohta erottuu selvästi, joten piilota se tossuja kootessa päällisen alle.

Virkkausohjeen lyhenteet

kjs = ketjusilmukka ps = piilosilmukka. Pistä koukku edelliseen kerrokseen, kierrä lanka koukulle ja vedä koukulla olevien silmukoiden läpi. ks = kiinteä silmukka. Pistä koukku edelliseen kerrokseen, kierrä lanka koukulle ja vedä läpi, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. p = pylväs. Kierrä lanka koukulle, pistä koukku edelliseen kerrokseen, kierrä lanka koukulle, vedä läpi, kierrä lanka koukulle, vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden silmukan läpi.

Kuka:

Sarianna Lehtonen
Sarianna Lehtonen

Kotitossujen suunnittelija Sarianna Lehtonen on 31-vuotias tekstiilialan artenomi­ ja sisustaja aloittaa joululahjojen tekemisen jo kesällä, ettei vain tulisi kiire. Sarianna pitää Lystikäs koti­ -käsityöblogia. Mieluiten hän virkkaa ja neuloo mutta myös huovuttaa, ompelee ja askartelee.

Timanttikuvioinen, kaksinkertainen patalappu on tehty puuvillalangasta. Virkkaa se ohuella koukulla, jotta pinnasta tulee tiivis eivätkä silmukoiden sisällä kulkevat langat pilkistele.

Pirjo Mälkiäinen virkkasi niin timanttisen pannulapun, että sen voi viedä tuliaisiksi vaativallekin emännälle.

Patalappu

Koko 18 x 18 cm

Tarvikkeet: Yksi kerä pinkkiä (sävy 246) ja farkunsinistä (sävy 164) Schachenmayr Catania -puuvillalankaa. Virkkuukoukku nro 2,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 14 puolipylvästä ja 10 kerrosta = 5 x 5 cm.

Värin vaihtaminen: Virkkaa värialueen viimeinen puolipylväs niin, että otat langankierron koukulle, laitat koukun edellisen kerroksen silmukkaan ja vedät langan sen läpi. Ota uusi väri ja vedä se koukulla olevan kolmen silmukan läpi. Kiristä työstä pois jäävää lankaa, jotta silmukasta tulee napakka.

Lankojen kuljettaminen oikealla puolella:
Kuljeta lankaa, jolla et virkkaa, silmukoiden sisällä.

Lankojen kuljettaminen nurjalla puolella: Kun vaihdat väriä, nosta työstä pois jäävä lanka nurjalle. Virkkaa ensimmäinen silmukka niin, että pois jäänyt lanka ei kulje silmukan sisällä, mutta piilota se seuraavia silmukoita virkatessasi silmukoiden sisälle.

Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.
Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.

Silmukoiden lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
pp = puolipylväs
ks = kiinteä silmukka
ps = piilosilmukka

Patalappu:
Virkkaa pinkillä 47 kjs ja 2 kjs kääntymistä varten. Seuraa sitten ruutupiirrosta.

1.-2. krs: Virkkaa 1 pp 3. silmukkaan koukusta. Virkkaa 1 pp jokaiseen silmukkaan = 47 pp. Virkkaa aina kerroksen lopussa 2 kjs kääntymistä varten.

3. krs, oikea puoli: Virkkaa 3 pp pinkillä ja 1 pp sinisellä. *Virkkaa 4 pp:tä pinkillä ja 1 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 3 pp pinkillä.

4. krs, nurja puoli: Virkkaa 2 pp pinkillä.* Virkkaa 2 pp sinisellä ja 3 pp:tä pinkillä*. Toista *-* kerroksen loppuun.

5. krs: *Virkkaa 2 pp pinkillä ja 3 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa pinkillä 2 pp.

6. krs: *Virkkaa 1 pp pinkillä ja 4 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 2 pp pinkillä.

7. krs: Timanttikuvio on nyt leveimmillään. Virkkaa 1 pp pinkillä. Virkkaa 45 pp sinisellä ja kuljeta pinkkiä silmukoiden sisällä. Kiristä pinkkiä lankaa, virkkaa sillä 1 pp.

8.- 11. krs: Jatka virkkaamista piirroksen mukaan.

12. krs: Virkkaa koko kerros pinkillä. Kuljeta sinistä silmukoiden sisällä seuraavan timanttirivin alkuun.

13. krs: Aloita toisen timanttirivin virkkaus ruutupiirroksen 3. riviltä.

Virkkaa kerrokset 3-12 vielä kaksi kertaa, patalapussa on silloin 3 timanttiriviä.

Virkkaa lopuksi 1 kerros puolipylväitä pinkillä. Patalapussa on nyt 33 kerrosta.

Virkkaa patalapun toinen kappale samalla tavalla. Älä katkaise lopussa pinkkiä lankaa, vaan jatka sillä reunuksen virkkaamiseen. Päättele.

Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.
Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.

Reunus:
Virkkaa 14 kjs ripustuslenkkiä varten ja yhdistä ketjusilmukat ks:llä patalapun kulmaan. Laita patalappujen nurjat puolet vastakkain ja virkkaa ne reunoista toisiinsa kiinteillä silmukoilla, tee joka reunaan 47 ks. Virkkaa kulmiin 1 kjs, jotta saat niistä terävät. Virkkaa 18 ks:aa ripustuslenkin ympäri ja tee piilosilmukka patalapun kulmaan. Päättele lanka.

Pirjo Mälkiäinen
Pirjo Mälkiäinen

Kuka:
Pirjo Mälkiäinen on 39-vuotias vantaalainen käsityötaituri. Hän nauttii virkkaamisesta, mutta hallitsee tekniikat ompelemisesta huonekalujen entisöintiin. Pirjolle tärkeintä on luovuuden purkaminen tuotteiksi, jotka ilahduttavat itseä ja muita.

Voit ladata kuvallisen timanttien virkkausohjeen Hilja Designin Ravelry-kaupasta.

Korinpohjan virkkaaminen on helppoa ja hauskaa. Näyttävä pinta syntyy kohopylväillä. 

Korinpohjavirkkauksen mallikerta on 4 silmukkaa leveä ja 3 kerrosta korkea. Virkkaa vuorotellen 4 kohopylvästä edellisen kerroksen pylväiden varsien ympäri etukautta, 4 kohopylvästä takakautta. 

Pystyraitoihin pylväät virkataan etukautta, vaakaraitoihin takakautta. 

Katso videolta, mitä reittiä koukku kulkee.