Tutkimusten mukaan surullinen musiikki vetoaa erityisesti empaattisiin tyyppeihin.
Tutkimusten mukaan surullinen musiikki vetoaa erityisesti empaattisiin tyyppeihin.

Alatko kyynelehtiä, kun radiosta tulee melankolinen kappale? Mitä se kertoo sinusta? Pelkkää hyvää!

Äkkiseltään voisi ajatella, että surullinen musiikki vain voimistaa surun tunnetta ja aiheuttaa lisää ahdistusta, mutta ihmismieli on ihmeellinen: monet suorastaan nauttivat itkubiisien kuuntelemisesta. Saatko sinäkin niistä mielihyvää?

Suomalaisen tutkimuksen mukaan surullisesta musiikista pitävät eritoten ihmiset, joka liikuttuvat sitä kuulleessaan. Tällaiset tyypit ovat puolestaan tavallista empaattisempia. He pystyvät helposti samastumaan surulliseen tunnetilaan. Siksi he myös saavat kuuntelusta enemmän nautintoa kuin epäempaattiset ihmiset, jotka eivät myöskään liikutu herkistä viisuista.

Suomalaiset kuuntelevat eniten erobiisejä

Spotify kertoi ystävänpäivän alla, että suomalaiset kuuntelevat eniten maailmassa erobiisejä. Mollivoittoinen musiikki sopii ilmeisen hyvin melankoliseen kansanluonteeseemme, mutta surusävelten tenho on kyllä yleismaailmallinen ilmiö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Surullisen musiikin kuuntelu toimii terapian tavoin, tuo lohtua ja rauhoittaa.

Surullisen musiikin kuuntelu toimii monille terapian tavoin, tuo lohtua ja rauhoittaa. Se todella parantaa henkistä hyvinvointia, kertoo saksalaistutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös japanilaistutkijat huomasivat, että kyynelkanavat aktivoiva musiikki aiheuttaa monille mielihyvää. Selitys piilee heidän mielestään siinä, että melankolisen musiikin kuuntelu on usein psykofyysisesti rauhoittavaa. Monille se on lisäksi puhdistava kokemus.

Tulee lämmin olo – ihan fyysisestikin

Tutkijoiden mukaan surullisen musiikin kuuntelu ei lisää surullisuutta, vaan saa kuuntelijan nostalgiseksi. Se ei tarkoita menneiden aikojen turhanpäiväistä haikailua, vaan kaunista kaihoa, nykyhetken kokemista merkityksellisenä menneisyyden valossa.

Myönteiset nostalgiset tunteet lämmittävät paitsi mieltä myös kehoa. Tämä saatiin selville kokeessa, jossa osallistujat uittivat käsiään jääkylmässä vedessä. Nostalgiset tyypit sietivät kylmää paremmin. Leikkisästi voikin todeta, että nostalgisointi lämmittää sekä sydäntä että käsiä. Nostalginen mieliala voi tutkijoiden mukaan myös lievittää yksinäisyyttä.

Erobiisien suosiota selittänee sekin, että niitä kuunnellessa sydänsuruinen tuntee itsensä vähemmän yksinäiseksi.

”Tämä laulu kertoo suoraan minun elämästäni!” on tuttu, voimaannuttava tunne monille. ”Muillekin on tapahtunut samaa!”

Mikä lämmittävä tunne!

Sisältö jatkuu mainoksen alla