Kun kuuntelet musiikkia, aivoissa ja kropassa tapahtuu paljon hyvää, musiikkiterapeutti Anne Takamäki sanoo. Lue viisi tapaa, joilla musiikki auttaa.

1 Stressi vähenee

Itse valitulla musiikilla on yhteys stressitasojen laskuun. Miellyttäväksi koettu musiikki vaikuttaa aivojesi palkitsemisjärjestelmiin: se lisää mielihyvää antavan dopamiinin eritystä.

Jos kuuntelet musiikkia yhdessä muiden kanssa, elimistössä tapahtuu vielä lisää. Masennuksen tunteita lievittävän serotoniinin sekä toisiin luottamista ja liittymistä helpottavan oksitosiinin eritys lisääntyvät.

2 Sairauksista toipuminen edistyy

Musiikin käyttöä on viime vuosina tutkittu Suomessa muun muassa aivoverenkiertohäiriöpotilaiden kuntoutuksessa. On todettu, että musiikin kuuntelu parantaa muistin ja tarkkaavuuden toipumista. Lisäksi se on lieventänyt potilaiden masentuneisuutta ja sekavuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dementiapotilailla musiikin kuuntelun on todettu vähentävän esimerkiksi ahdistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 Rentoutuminen helpottuu

Rauhallisen musiikin tahtiin hengittäminen rauhoittaa ja saattaa myös lievittää jännitystä esimerkiksi ennen esiintymistilannetta. Rentoutumistarkoituksiin toimii yleisesti musiikki, jonka tempo on lähellä sydämen leposykettä. Sopiva musiikki sisältää vain vähän huomiota herättäviä tapahtumia.

4 Terveys paranee

Musiikin kuuntelu voi saada aikaan mitattavissa olevia fysiologisia vaikutuksia, kuten muutoksia verenpaineessa tai sydämesi sykkeessä.

Musiikilla on myös havaittu olevan vaikutuksia tarkkaavuuteen, työmuistiin ja episodiseen muistiin. Tutkimusten mukaan lempimusiikin kuuntelu on vaikuttanut myönteisesti jopa kivunhoidossa.

5 Tunteita voi käsitellä

Tämä kappale kuvastaa juuri minun tunteitani! Musiikki tarjoaa myös mahdollisuuden viestimiseen ihmiselle, joille asioiden sanallinen käsitteleminen on hankalaa. Tämä voi johtaa voimaantumiseen ja jopa parempaan mielenterveyteen.

Musiikki saattaa nostaa unohduksissa olleita asioita alitajunnasta tietoisuuteen. Jos tarvitaan mielenterveyden ongelmien tai muiden sairauksien hoitoa tai kuntoutusta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä terapia-alan ammattilaiseen.

Asiantuntijana musiikkiterapeutti Anne Takamäki.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla