Riidellessä on joskus hyvä ottaa aikalisä ja palata asiaan, kun on rauhoituttu, sanoo pari- ja perheterapeutti Nona Avellan.
Riidellessä on joskus hyvä ottaa aikalisä ja palata asiaan, kun on rauhoituttu, sanoo pari- ja perheterapeutti Nona Avellan.

Hyviä uutisia: kiukuttelu voi olla osoitus siitä, että kiukuttelija luottaa toisen kestävän puuskan. Tunteet kannattaa kuitenkin yrittää ilmaista rakentavasti, asiantuntija sanoo.

Etkö tosiaan tiedä, miten sänky pedataan? Milloin viimeksi muka veit roskat?

Tokaisun jälkeen ovet paukkuvat ja alan kiukkusiivota. Astiat puhdistuvat kolistelun lomassa rivakkaan tahtiin. Kiukkuni tuntuu oikeutetulta, mutta myöhemmin hävettää. Miksi tässä kävi taas näin?

Pienistä asioista kiukuttelu on enemmän tai vähemmän osa jokaisen perheen arkea, tietää pari- ja perheterapeutti Nona Avellan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Yleensä kiukuttelemme juuri läheisillemme. Parisuhde on parhaimmillaan se elämän turvallisin ihmissuhde, jossa voi tuoda esille sekä positiivisia että negatiivisia tunteita."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saako aikuinenkin kiukutella?

Usein ajatellaan, että aikuisen pitäisi pystyä hallitsemaan tunteitaan jokaisessa tilanteessa. Kiukkuun liittyy häpeä ja epäily siitä, onko tunne oikeastaan sallittu.

Miksi vielä nelikymppisenäkin tuppaa kiukuttelemaan omalle äidilleen?

Oman lapsellisen käytöksen uhreiksi joutuvat silloin tällöin muutkin kuin oma kumppani. Miksi vielä nelikymppisenäkin tuppaa kiukuttelemaan omalle äidilleen?

"Monilla meistä suhde vanhempiin on yksi elämän pisimmistä ihmissuhteista. Heille oman kiukkuisuutensa uskaltaa näyttää. Kiukuttelu voi olla osoitus luottamuksesta. Kiukuttelija luottaa, että toinen kestää puuskan."

Lapset kiukuttelevat usein siksi, etteivät he vielä osaa ilmaista tunteitaan sanoin. Näin voi käydä myös aikuiselle, jos omia tunteitaan ei osaa ilmaista rakentavasti. Kun tunteet pakkautuvat, ne saattavat tuntua ylivoimaisilta, ja lopputuloksena pinna katkeaa.

Jatkuva ärinä ei kannata

Avellan vakuuttaa, että ei ole vaarallista, vaikka joskus kiukuttelee. Aina ei yksinkertaisesti voi olla parhaimmillaan.

Jos on luonteeltaan äkkipikainen, omaa kiukuttelua saa tuskin täysin loppumaan. Jos kuitenkin jatkuvasti ärhentelee ja loukkaa toista, voi olla tarpeen pysähtyä miettimään, mistä käytös johtuu.

"Kannattaa kysyä itseltään, mitä kuuluu. Mikä elämässäni on hyvää ja huonoa? Käyttäytymiseen on helpompi puuttua, kun tietää, mistä se johtuu."

Jos omaa kiukuttelua on hankala saada kuriin, kannattaa pyytää kumppanin tai ystävän apua.

Vanhemmat tietävät, että jos lapsi kiukuttelee, ärtymys voi olla seurausta jostain toisesta tunnetilasta tai murheesta. Sama sääntö pätee aikuisiinkin: selvittämättä jääneet riidat, pettymys, työn kuormittavuus ja huonosti nukutut yöt voivat kaikki olla kiukun perimmäisiä syitä.

Jos kiukuttelua on hankala saada kuriin, kannattaa pyytää apua.

"Läheisten kanssa voi keskustella asiasta. Ystävä tai kumppani pystyy katsomaan tilannetta toisesta näkökulmasta, ja heiltä voi saada hyviä neuvoja ongelman ratkaisemiseksi."

Kanna vastuu käytöksestäsi

Vaikka kiukku on osa elämää ja hankala elämäntilanne voi kuormittaa, huolet ja murheet eivät oikeuta jatkuvaa huonoa käytöstä. Jotta kotirauha säilyy, on kiukuttelijan hyvä lopulta kantaa siitä vastuu.

"Jos huomaa, että on pahoittanut toisen mielen, on hyvä pyytää anteeksi. Kumppanin ei tarvitse sietää loukkaavaa käytöstä", Avellan sanoo.

Muista olla armollinen itsellesi. Jokainen tekee virheitä.

Hän korostaa, että vaikka kiukuttelu ei olisikaan johtanut riitaan tai loukkauksiin, siitä on tärkeää puhua jälkeen päin. Sopimattomat erimielisyydet tapaavat tulla esiin myöhemmissä riitatilanteissa.

Kiukuttelijan ei silti kannata jäädä soimaamaan itseään loputtomiin. Avellan rohkaisee olemaan armollinen itselleen. Jokainen tekee virheitä.

Oman läheisen kanssa voi sopia tietyistä toimintatavoista, joilla riitoja voi yrittää vähentää. Kumppania voi esimerkiksi pyytää antamaan merkin, jos hän huomaa, että toinen alkaa kiukutella.

"Vastaanotollani kävi pariskunta, jonka nahistelu johti usein tilanteisiin, jossa kumpikin hermostui todella paljon. He saivat ongelman ratkaistua, kun he sopivat yhteisen sanaparin, 'punainen paloauto', jolla pyydettiin aikalisää. Keskusteluun palattiin taas, kun kumpikin oli rauhoittunut."

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 14/2017.

Viisi keinoa välttää iso riita

1. Kerro, että kiukuttaa

"Töissä oli ärsyttävä palaveri. Nyt minua kiukuttaa." Tunne voi helpottaa, kun sen pukee sanoiksi.

2. Poistu tilanteesta

Kiukuntunteen voi purkaa vaikka urheilemalla tai menemällä metsään.

3. Ilmaise itseäsi

Piirtäminen, maalaaminen ja kirjoittaminen voivat auttaa ilmaisemaan ärtymystä rakentavasti.

4. Hankkikaa turvasana

Kumppanin kanssa voi sopia yhteisen sanan, jolla toinen voi ilmaista, että tarvitsee aikalisän.

5. Huumorin kautta

Jännittyneen tilanteen voi laukaista, jos omasta käyttäytymisestä saa väännettyä vitsiä.

Vierailija

No joo, avioliitossa 32 vuotta ja joka ikinen päivä vähintään 10 yhteenottoa. Sitä se on kun molemmilla on huippukiihtyvyys. Koskaan ei lähdetä kesken riidan pois, vaan otellaan kerralla tilanne selväksi. Onnellisia ollaan ja sovussa eletään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla