Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.
Tutkimusten mukaan valtaosa pareista yrittää korjata liittonsa, kun uskottomuus ensi kerran paljastuu.

Uskottomuus on iso kriisi, mutta suurin osa pareista haluaa pelastaa liittonsa. ”Kriisit päättyvät aina lopulta ja voivat johtaa entistä parempaan elämään”, asiantuntija sanoo.

Kaikki pettävät – tai ainakin tosi monet. Näin kuulee usein väitettävän, mutta itse asiassa enemmistö suomalaisista on hyvin parisuhdeuskollisia. Miehistä 18 prosenttia on pettänyt nykyistä kumppaniaan, naisista 11, kertoo Finsex-tutkimus. Asenteet ovat tiukentuneet ja uskottomuus vähentynyt...

Toinen kertoo rakkaudestaan tamppaamalla matot, toinen kaipaa korvaan kuiskittuja lemmensanoja. Itseään ja kumppania ymmärtää paremmin, kun tunnistaa rakkauden eri kielet.

Lumen kolaaminen. Vatkaimen ostaminen joululahjaksi. Ruuasta kiittäminen. Nätiksi kehuminen. Whatsapp-viesti ilman mitään asiaa. Lasten vieminen pesäpallotreeneihin. Halaus. Elokuvaillan ehdottaminen. Suosikkijugurtin tuominen kaupasta.

Näitä kaikkia asioita yhdistää se, että ne saattavat kertoa rakkaudesta, sanovat parisuhderyhmien ohjaajat Minna ja Risto Jyrkkä.

Heidän mukaansa rakkaudella voidaan ajatella olevan viisi kieltä. Se, mitä rakkauden kieltä kumppani puhuu, kertoo siitä, minkä hän kokee rakastavaksi eleeksi.

"Parit puhuvat harvoin samaa rakkauden kieltä. Olemme suhteessa erilaisia ja arvostamme eri asioita. On tavallista, että toimimme tavalla, joka meille merkitsee rakkautta, mutta jonka kumppani voi ymmärtää eri tavalla", Minna Jyrkkä kertoo.

Rakkauden kieliä puhuessaan kumpikaan ole toista enempää oikeassa tai väärässä, tärkeämpi tai merkityksettömämpi.

Rakkauden viisi kieltä

1. Myönteisten sanojen kieli.

Jollekin puhuminen on helppoa, toiselle ei. Myönteiset sanat tukevat kumppanin itsetuntoa ja kokemusta omasta erityislaatuisuudesta. Sanat voivat liittyä omaan persoonaan, siihen, kuinka ihana on toisen silmissä. Yhtä hyvin ne voivat olla vaikkapa kehuja ja kiitosta tehdystä työstä.

2. Lempeiden palvelusten kieli.

Joidenkin on helpompi tehdä kuin puhua. Vessan siivoaminen, saunan lämmittäminen tai pyykkien ripustaminen voi olla rakkauden teko. Joskus voi olla vaikeaa nähdä jokin kotityö palvelukseksi toista kohtaan – ennen kuin muistaa rakkauden eri kielet.

3. Yhteisen ajan kieli.

Yhteisen ajan löytäminen ja siitä sopiminen on yksi yleisimmistä haasteista parisuhteen tai puolisoiden iästä ja elämänvaiheesta riippumatta. Useimmiten aikaa löytyy, kun vain tarpeeksi sinnikkäästi sumplitaan. Aika voi olla juuri teille sopivaa: sohvaoleilua, treffiviikonloppu, iltakahvit tai jotain ihan muuta.

4. Rakkauden lahjojen kieli.

Pieni muistaminen voi onnistua luonnostaan tai olla opeteltava taito muiden joukossa. Lahja osoittaa saajalleen, että toinen on ajatellut häntä ja pitää häntä tärkeänä. Lahjan ei tarvitse olla suuri, se voi olla vaikka kaupasta tuotu lempisuklaapatukka. Joskus yhteinen aika voi olla kaikkein arvokkain lahja.

5. Fyysisen kosketuksen kieli.

Sille, joka puhuu kosketuksen kieltä, fyysinen kosketus voi merkitä paljon enemmän kuin sanat. Kosketuksella on paljon eri vivahteita: hipaisu arjessa ihan ohimennen, enemmän kipinää sisältävä hyväily.

Entä, jos puhumme eri kieliä?

Vanha tarina kertoo naisesta, joka motkotti miehelleen: ”Etkö sinä rakasta minua enää?”

Mies totesi rauhallisesti: ”Miten niin en rakasta, rakensinhan meille talonkin!”

Minna ja Risto Jyrkän mielestä tarina on osuva esimerkki tilanteesta, jossa rakkauden kielet eivät kohtaa.

Jokainen osoittaa rakkauttaan siten kuin on oppinut.

”Jos itse kaipaat kuulla rakkauden sanoja, kerrot niitä todennäköisesti myös kumppanillesi. Jos kumppani kaipaakin tekoja, puhe voi tuntua pelkältä sanahelinältä", Risto Jyrkkä toteaa.

Luulet osoittavasi toiselle rakkautta, mutta toinen ei kuule tai ymmärrä.

Jokainen osoittaa rakkauttaan siten kuin hän on oppinut – eikä aina siten kuin kumppani toivoisi. Jos jäät toistuvasti paitsi toivomistasi ja tarvitsemistasi rakkaudenosoituksista, voit tuntea, että sinua ei rakasteta.

Toisen kieltä oppii kuuntelemalla

Ymmärtääkseen kumppania paremmin kannattaa ensin kuvitella tilanne, jossa toinen puhuu täysin tuntematonta kieltä.

Emme saa selville, mitä hän tarkoittaa. Puhuja ei saa viestiään perille. Syntyy väärinkäsityksiä.

Voimme olla monikielisiä. Elämäntilanne vaikuttaa siihen, mitkä kielet ovat käytössä.

”Voimme kuitenkin yrittää ymmärtää toisen kieltä, jos olemme avoimia. Älä oleta asioita, vaan kysy ja keskustele asiasta kumppanisi kanssa. Tärkeintä on halu oppia”, Minna Jyrkkä sanoo.

Saatko viestisi perille? Jos toimit näin, kokeeko kumppanisi itsensä rakastetuksi? Toimiiko sama toisinpäin? Mikä on kumppanisi tapa kertoa rakkaudesta?

”Yhtä tärkeintä kieltä ei välttämättä ole. Esimerkiksi elämäntilanne vaikuttaa siihen, mitkä kielet ovat vahvimmin käytössä. Voimme olla siis monikielisiä.”

Yksi ihmisen perustarpeista on tulla hyväksytyksi ja parisuhteessa vielä erityisesti: tulla rakastetuksi.

Siksi kannattaa kuulostella tarkkaan, mitä kumppani oikeasti sanoo, jos hän raivaa tiskipöydän sinä iltana, kun olet väsynyt.

Asiantuntijoina parisuhderyhmien ohjaajat Minna ja Risto Jyrkkä.

”Jos hän on se oikea, hän lukee ajatuksiani, tiskaa kuten haluan ja pitää minut tyytyväisenä” – niinkö?
”Jos hän on se oikea, hän lukee ajatuksiani, tiskaa kuten haluan ja pitää minut tyytyväisenä” – niinkö?

Rakkauteen liittyy väärinkäsityksiä, joihin olisi ihana uskoa. Harmi vain, että ne eivät ole totta. 

1. ”Rakkaus parantaa.”

Tämä on väite, jota toistellaan vuosituhannesta ja rakkauslaulusta toiseen – niin kovasti me haluamme siihen uskoa.

Valitettavasti se ei kuitenkaan ole totta.

”Rakkaus ei paranna. Suhteen alussa tosin siltä tuntuu. Rakastunut tuntee itsensä terveeksi ja onnelliseksi, ja kaikki ongelmat tuntuvat yhtäkkiä kadonneen”, pariterapeutti Marjo Ehn sanoo.

”Alkuhuumassa tuntuu, että rakastettu on vastaus kaikkeen. Kunhan vain saa pitää tuon ihanan tyypin, huolet ovat loppuelämäksi poissa.” 

Juuri se on rakastumisvaiheen tarkoitus:  poistaa ihmiseltä hetkeksi kaikki traumat, jotta hän uskaltaa pariutua.

”Parhaimmillaan rakkaus voi sysätä toipumisen alkuun, mutta varsinainen toipumistyö jokaisen on tehtävä itse.”

Ongelma on se, että alkuhuuma menee ohi noin 1–5 vuodessa. Sen jälkeen palaavat myös omat, käsittelemättömät ongelmat. 

”Kukaan ei voi esimerkiksi raitistua rakastumalla. Alkoholistia ei voi parantaa, vaikka rakastaisi häntä kuinka hienosti ja hyvin. Parhaimmillaan rakkaus voi sysätä toipumisen alkuun, mutta varsinainen toipumistyö jokaisen on tehtävä itse.”

2. ”Parisuhteen tavoite on symbioosi.”

Vastaanotollaan Marjo Ehn on huomannut, että monet parit puhuvat pelkästään ”meidän elämästä”.

Meidän elämä on harhaa. Tasapainoinen parisuhde ei synny yhdestä, yhteensulautuneesta elämästä vaan kahdesta erillisestä. Parhaimmillaan suhteessa on kaksi itsenäistä ihmistä, jotka elävät omaa elämäänsä – rinnakkain ja toistaan tukien.”

”Kaksi ihmistä ei riitä koskaan toistensa elämänsisällöksi.”

Itsenäistyminen ei ole suhteen uhka vaan pelastus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kumpikin hankkii itselleen mahdollisimman kiinnostavan oman elämän: toisin sanoen harrastaa, tapaa ystäviään ja tekee mieleistään työtä.

Jos eletään vain ”meidän elämää”, lopputulos on yleensä se, että toinen määrää ja toinen alistuu.

”Kaksi ihmistä ei riitä koskaan toistensa elämänsisällöksi. Rakkaus kestää vain, jos molempien elämään kuuluu tarpeeksi muuta”, Ehn sanoo.

”Pari ei kasva erilleen itsenäistyessään, vaan eläessään väkisin venytetyssä tekosymbioosissa. Silloin roikutaan haavekuvassa, joka ei ole totta.”

3. ”Tiedän, mitä kumppanini ajattelee.”

Olisi mahtavaa, jos rakkaus antaisi kyvyn lukea toisen ihmisen ajatuksia.

Mutta ei se anna. Kumppanin ajatuksia ei voi tietää, vaikka olisi elänyt hänen rinnallaan 50 vuotta.

”On tervettä luottaa toiseen. Luottamus on suhteen edellytys. Mutta on vaarallista takertua lapsenomaisiin ajatuksiin, kuten 'tiedän mitä kumppanini ajattelee' tai 'hän ei koskaan tekisi minulle mitään pahaa'”, Marjo Ehn sanoo.

”Suhteessa on hyvä säilyttää tietty nöyryys ja realismi. Toisen ajatuksia ei voi tietää, jos niitä ei kysy.”

4. ”Puolison on oltava paras ystäväni.”

Puoliso voi olla myös paras ystäväsi. Mutta pakko ei ole.

Parisuhdetta kannattaa hiukan suojella omilta tarpeilta ja vaatimuksilta.

Marjo Ehnin mielestä kumppanilta ei kannata vaatia kaikkea, vaan parisuhdetta kannattaa hiukan suojella omilta tarpeilta ja vaatimuksilta.

Puoliso voi olla vain puolisosi. Hänen ei tarvitse olla myös paras kaverisi sekä kaikkien harrastustesi ja intohimojesi jakaja.

5. ”Onnellisuuteni riippuu kumppanistani.”

Kuka sinun mielestäsi on vastuussa onnellisuudestasi? Sinä itse? Vai kumppanisi?

”Epäitsenäinen ihminen kuvittelee, että hänen onnellisuutensa on puolison vastuulla, vaikka eihän niin ole: puolison tehtävä on vain rakastaa. Onnellisuudestaan vastaa jokainen itse”, Marjo Ehn sanoo.

”Suurin virhe on elää puolisonsa kautta ja kuvitella onnellisuutensa riippuvan hänestä.”

”Epäitsenäinen ihminen kuvittelee, että hänen onnellisuutensa on puolison vastuulla.”

Jos uskot, että toisen ihmisen velvollisuus on täyttää kaikki tarpeesi ja tehdä sinut onnelliseksi, ajattelet kuin lapsi. 

Ehnin mukaan onkin yleistä, että ihminen etsii puolisostaan hyvää vanhempaa – sitä turvallista äitiä tai isää, jota ei koskaan saanut.

6. ”Vaihtamalla paranee.”

On totta, että vaihtamalla ei aina parane. Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun ensihuuma katoaa ja olisi aika itsenäistyä, erotaan Marjo Ehnin mukaan turhankin helposti.

”Se on surullista, sillä erillistymisvaiheen yli voi päästä myös yhdessä.”

Yhtä totta on sekin, että joskus vaihtamalla paranee. Jos parisuhteeseen liittyy esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa eikä kumppani ole kiinnostunut parantamaan suhdetta, on yleensä viisainta erota.

”Huonoon suhteeseen jääminen ei ole mikään arvo. Eroaminen voi olla vaivalloista ja tuskallista, mutta se vaiva on silloin vain nähtävä.”

joyce

Terapeutti paljastaa: 6 suurinta harhaluuloa, jotka pilaavat parisuhteen

The story of how I got my husband back. My world and my life have come back! After a broken relationship, my husband told me the reasons. I felt that my life was running out, I almost committed suicide did, I felt down for a long time. (Thanks to the NHAGA whore) I met on the web. One faithful day when We sailed through the Internet, I saw this great woman's testimony. Some have stated that he brought his former boyfriend, some acknowledged that he was recovering from the uterus, healed cancer...
Lue kommentti