”Vaikka kotityöt tai koulutyöt eivät motivoisi murrosikäistä, vanhempien tehtävä on tehdä selväksi, että koti ei ole lepokoti ja opiskelu on nuoren työtä”, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
”Vaikka kotityöt tai koulutyöt eivät motivoisi murrosikäistä, vanhempien tehtävä on tehdä selväksi, että koti ei ole lepokoti ja opiskelu on nuoren työtä”, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Tämä ei ole psykosössötystä vaan tiedettä: nuori ei itse tiedä omaa parastaan. Kasvattajan ei pidä seurata sivusta, kun teini pilaa mahdollisuuksiaan, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Mikä asia vanhemmilta lasten kasvaessa usein unohtuu, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen?

”Lapsen tullessa murrosikään monet vanhemmat kuvittelevat, että oma lapsi on jo aika kypsä.

Ei ole.

Ei ole mitään psykosössötystä, että nuori tarvitsee aikuisen apua, koska on keskeneräinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivojen etuotsalohkon tehtävä on oman toiminnan ohjaus, ja se aivolohko kypsyy vielä yli 20-vuotiaana. Nuoren keskushermosto siis on kesken, mutta eihän hän itse sitä tajua. Vanhempien pitäisi tajuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen hämmästynyt, että fiksut vanhemmat saattavat sietää lapsiltaan mitä vain, koska pistävät sen murrosiän piikkiin.”

Murrosikäisen keskeneräisyyden ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että kaikkea pitäisi sietää. Olen hämmästynyt, että fiksut vanhemmat saattavat sietää lapsiltaan mitä vain, koska pistävät sen murrosiän piikkiin.

Vähän aikaa sitten eräs äiti kysyi, mitä hän voi tehdä, kun teini-ikäinen tytär sanoo äitiään ’vitun huoraksi’. Ehdotin ensiavuksi erittäin dramaattista palvelutason laskua, kunnes tyyli muuttuu. Paino erittäin-sanalla.”

Mitä vanhempien pitäisi tehdä, kun nuori sanoo, ettei kiinnosta?

”Nuoret puhuvat motivaatiosta paljon ja mielellään. Minua ärsyttää se motivaatiosta puhuminen, koska siihen liittyy niin usein ajatus, että kaikkeen pitäisi olla motivoitunut.

Virhe!

Kun kasvava lapsi tai nuori puhuu motivaatiosta, vanhempien on valpastuttava.

Jos murrosikäinen sanoo, että ei ole motivaatiota vaikka koulunkäyntiin tai imurointiin tai mummin 70-vuotissynttärikahveille lähtöön, hänelle voi vastata kuivan asiallisesti ’niin nyt kuitenkin tehdään’.

”Vanhempien on opetettava lapsille, että elämässä on hienoja hetkiä, mutta aina ei voi olla.”

Aika usein murrosikäisten vanhemmilta unohtuu tämä:

Kasvatuksen tärkein tehtävä on opettaa lapset tekemään myös epämiellyttäviä asioita.

Vanhempien on opetettava lapsille, että elämässä on hienoja hetkiä, mutta aina ei voi olla.

Siksi vanhempien viestin kasvaville lapsille pitää olla selvä: Meillä kaikilla toivottavasti on asioita, jotka innostavat, ilahduttavat ja motivoivat. Mutta meistä kukaan ei tee vain asioita, jotka innostavat.

Vaikka kotityöt tai koulutyöt eivät motivoisi murrosikäistä, vanhempien tehtävä on tehdä selväksi, että koti ei ole lepokoti ja opiskelu on nuoren työtä.

”Nuorelle voi sanoa, ettei voi vanhempana vain katsoa sivusta, kun nuori pilaa mahdollisuuksiaan jatkokoulutukseen ja työelämään.”

Nuorelle on tyypillistä haaveilla suuria mutta kuvitella samalla, että kaikki järjestyy lopulta itsestään. Voi olla, että koulunkäynnistä on syytä keskustella moneen kertaan. Nuorelle voi sanoa, ettei voi vanhempana vain katsoa sivusta, kun nuori pilaa mahdollisuuksiaan jatkokoulutukseen ja työelämään.

Sen kuuleminen ei useinkaan ilahduta nuorta. Sitten vanhempien pitää vain sietää, että nuorelta tulee lunta tupaan.

Lopulta se tyhmäkin homma sitä paitsi tuo hyvää. Kun nuori onnistuu siinä, mitä ei luullut osaavansa tai mikä ei huvittanut, hän alkaa uskoa, että pystyy ja pärjää ja selviää. Tämä nostaa aivojen dopamiinitasoja eli tuo mielihyvää.”

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Sinkkonen puhuu niin asiaa! Kiitos, että on maalaisjärki vielä olemassa! Mutta mitä tehdä nuoren kanssa, jolla ei oikeasti ole sitä motivaatiota kouluun. Eihän ketään 15 - vuotiasta pysty niskaperäsotteella raahaamaan kouluun väkisin. Vanhemmat lähtee aamulla töihin ja nuoren koulu alkaa myöhempään.  Ja nuori vetoaa siihen, että vanhempi ei voi pakottaa toimimaan, kun ahdistaa. Jotain on mennyt aiempina kasvatusvuosina pieleen, kun päädytään tähän tilanteeseen.

1. Jos teiniä ahdistaa niin paljon ettei kykene kouluun, hän tarvitsee ammattiapua. Vanhempien ei tarvitsekaan pärjätä yksin.
2. Ei kasvatuksessa olla välttämättä menty pieleen. Mieli voi sairastua vaikka kuinka hyvin olisi kasvatettu.

  • ylös 183
  • alas 43
veeeeeeeeeeeeee

öö äää joo, meillä tyttäret meinas nilkkureilla lähteä, niin sanoin, voi valita sukat ja korkeammat varret. Jos minä joudun laittamaan niin on kumisaappaat villasukilla. Siitä lähti talven kierre 15v, 15v ja 18v, kaikilla nätisti talvikengät talvella. 

  • ylös 99
  • alas 40
Sisältö jatkuu mainoksen alla