Introvertti tietää, että joskus parasta seuraa on oma seura (ja hyvä kirja).
Introvertti tietää, että joskus parasta seuraa on oma seura (ja hyvä kirja).

Introvertti ei pelkää yksinoloa, ja hänen seurassaan on hyvä olla hiljaa. Listasimme introverttiyden parhaat puolet, joista ekstrovertitkin voivat ottaa oppia.

1. Introvertti on hyvä kuuntelija.

Hän ottaa porukassa usein tarkkailijan roolin eikä ole suuna päänä äänessä. Kun ei ole kiire selostaa omia asioitaan, kuulee, mitä muut kertovat.

2. Introvertti ei pelkää yksinoloa.

Ulospäinsuuntautunut ekstrovertti saa energiaa sosiaalisuudesta. Introvertti puolestaan uupuu usein hälinässä ja tarvitsee hiljaisuutta latautuakseen – siksi hän on oppinut ottamaan oman tilansa. Hän tietää, että omassa seurassa vietetty aika, lepo ja hiljaisuus auttavat jaksamaan ja lisäävät itsetuntemusta.

”Kun on yksin, on helpompi saada yhteys itseensä: siihen, mitä haluaa ja mitä ei halua. Yksinoloa tarvitaan myös palautumiseen ja rauhoittumiseen”, psykologi Anna Collander sanoi Kodin Kuvalehden jutussa.

3. Introvertin seurassa on helppo olla hiljaa.

Hän ei täytä tilaa tyhjänpäiväisellä smalltalkilla vaan puhuu silloin, kun on asiaa. Hiljaisuus ei ole introvertille vaivaannuttava vaan ihan hyvä tila. Hänen seurassaan muutkin saavat olla halutessaan hiljaa.

4. Introvertti puhuu harvoin sivu suunsa.

Introvertti prosessoi ajatuksensa ennen kuin sanoo ne ääneen ja välttyy näin monilta väärinkäsityksiltä. Häneltä voi oppia, että joskus on hyvä miettiä hetki ja puhua vasta sitten.

5. Introvertti on hyvä tarkkailija.

Hän saattaa huomata ekstroverttiä paremmin, miltä muista ihmisistä tuntuu, ja nähdä, jos jollain on paha mieli.

”Introverttius on rohkeutta olla oman polkunsa kulkija.”

6. Introvertti uskaltaa olla oma itsensä.

Koska sosiaalisuutta ja reippautta usein arvostetaan, moni hiljainen joutuu selittämään luonnettaan: Onko kaikki hyvin? Miksi olet noin hiljaa? Sanoisit nyt jotain!

Selittely on usein turhauttavaa, mutta opettaa myös itsetuntemusta.

”Introverttius on rohkeutta olla oman polkunsa kulkija. Miellyttämishaluinen ekstrovertti kadehtii tätä ominaisuutta”, eräs ekstrovertti sanoo.

7. Introvertti antaa tilaa muille.

Introvertin seurassa kaikki ehtivät kertomaan kuulumisensa. Hän ei puhu päälle tai vie tilaa muilta.

8. Introverttiin voi luottaa.

Kun introvertti on prosessoinnut palaverissa sinkoilleet ideat tai ekstrovertin maalailemat ajatuksenpoikaset, hän todella tarkoittaa, mitä sanoo, eikä ole hetken päästä muuta mieltä.

eijamk

8 asiaa, jotka ekstrovertit voivat oppia introverteilta

Olen hyvin introvertti. Ahdistun sellaisista sosiaalisista tilanteista, jossa porukat pulisee isoon ääneen toistensa yli. Itse joudun pitkän aikaa miettimään, että mihinköhän väliin osaisin sanoa jotain fiksua ja siinä se sitten hulahtaakin, niin että tilanne on ohi ja jutut jatkaa menojaan. Enimmäkseen tarkkailen tilannetta ja jos jotain nasevaa keksin, niin hyvä niin. Käyn kyllä ihmisten luona, mutta tarpeen tullen kyllä osaan kohteliaasti livahtaa omiin oloihini ja kukaan ei välttämättä edes...
Lue kommentti
Nuoret elävät jatkuvan muutoksen keskellä. ”Riittämättömyyden kokemus korostuu nuoruudessa, kun luodaan minäkuvaa ja identiteettiä. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon, ja vaatimuksia on. Täytyy löytää oma paikka maailmassa”, professori Katariina Salmela-Aro sanoo.
Nuoret elävät jatkuvan muutoksen keskellä. ”Riittämättömyyden kokemus korostuu nuoruudessa, kun luodaan minäkuvaa ja identiteettiä. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon, ja vaatimuksia on. Täytyy löytää oma paikka maailmassa”, professori Katariina Salmela-Aro sanoo.

Nuoria uuvuttavat vaatimukset, muihin vertailu ja epävarma tulevaisuus. ”Nykypäivänä on vaativaa olla nuori”, nuorten uupumusta tutkinut professori Katariina Salmela-Aro sanoo. Miten sinä voit auttaa omaa lastasi?

1. Usko nuorta

Nuorten uupumus? Ei sellaista ole olemassakaan, professori Katariina Salmela-Arolle sanottiin, kun hän alkoi tutkia aihetta 15 vuotta sitten.

”Nuorten uupuminen oli tabu. Siitä ei saanut puhua”, Salmela-Aro sanoo.

Elettiin Suomen Pisa-...

Joskus ”totuuden” kuuleminen itsestä voi kasvattaa, mutta kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan.
Joskus ”totuuden” kuuleminen itsestä voi kasvattaa, mutta kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan.

Tiedät varmaan tyypin, joka aina uskaltaa sanoa ääneen ”totuuden”? Suorapuheisuus voi olla ihailtavaa, mutta sitä voi käyttää myös väärin. Asiantuntija muistuttaa, että suorasuu ei ole aina oikeassa. Mitä hänen pitäisi miettiä, jotta hän ei rikkoisi ihmissuhteitaan?

1. Mikä on todellinen motiivi?

Joka kerta ennen kuin alkaa ladella totuuksia muille, pitäisi kysyä itseltään: Miksi haluan nyt sanoa suoraan? Mikä on tavoitteeni?

”Tavoite voi olla esimerkiksi se, että toinen muuttaa käytöstään. Jos huomauttaa työkaverilleen myöhästelystä ja hän alkaakin tulla ajoissa, suoraan sanominen on kannattanut”, psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen sanoo.

Jos taas olet suora ja arvostelet puolisosi ulkonäköä, mikä on tavoitteesi? Se, että hän muuttuu hehkeäksi? Uskotko oikeasti, että vähättelysi kaunistaa? Kommenttisi ei ole rehellisyyttä vaan ilkeilyä, joten jätä se sanomatta.

”On pelkästään hyvä, ettemme tiedä kaikkia toistemme ajatuksia. Yksikään ihmissuhde ei kestäisi sitä, että ihan kaikki sanotaan ääneen.”

2. Millaisia seurauksia sanoilla on?

Hyvääkin tarkoittava kommentti voi synnyttää pelkkää pahaa. Pahimmillaan se rikkoo itsetunnon, luottamuksen tai ihmissuhteet.

”Hyvä tarkoitus ei riitä oikeuttamaan huonoa käytöstä. Siksi kannattaa miettiä seurauksia, ennen kuin avaa suunsa. Suora kommentti on tarpeeton, jos siitä seuraa enemmän huonoa kuin hyvää.”

On myös ihmisiä, jotka loukkaavat tahallaan ja puolustautuvat sitten sanomalla: Älä nyt tuosta loukkaannu, minähän olin vain rehellinen.

”Suorapuheisuudella voi olla hyvinkin raadollisia tarkoitusperiä”, Pietikäinen sanoo.

3. Tunnistatko halun olla aina oikeassa?

”Suorapuheista ihmistä ohjaa usein ’minä olen oikeassa’ -uskomus. Uskomus joutaisi romukoppaan, sillä se sisältää oletuksen, että kaikki muut ovat aina väärässä”, Arto Pietikäinen sanoo.

”Jos ihmisellä on jatkuva tarve puuttua läheistensä elämään, hän ottaa suuria riskejä ihmissuhteissaan.”

4. Ethän tuputa omia arvojasi?

Tiedät ehkä tyypin, jolla on tapana kommentoida muiden valintoja toteamalla, että ”minä en tekisi ikänä noin”? Millä oikeudella hän kommentoi ystäviensä ja sukulaistensa tapaa elää?

”Jos ihmisellä on jatkuva tarve puuttua läheistensä elämään, hän ottaa suuria riskejä ihmissuhteissaan”, Pietikäinen sanoo.

”Omia arvojaan ei voi tyrkyttää. Se, mikä sopii omaan arvomaailmaan, ei välttämättä sovi toiselle, ja se on vain hyväksyttävä.”

5.  Voitko jättää sanomatta?

Hyvän ihmissuhteen perusta on rehellisyys. Se ei tarkoita, että jokainen ajatus on sanottava ääneen.

”On pelkästään hyvä, ettemme tiedä kaikkia toistemme ajatuksia. Yksikään ihmissuhde ei kestäisi sitä, että ihan kaikki sanotaan ääneen”, Arto Pietikäinen muistuttaa.

Lue koko juttu Kodin Kuvalehdestä 17/2018. Voit lukea sen myös digilehdestä.

Sovinistinen vihapuhe eiliseen

Onko läheisesi ihanan suorapuheinen vai sittenkin ilkeä? ”Kaikkea ei kannata sanoa ääneen”, muistuttaa psykologi

Äärioikeiston mukana tullut, tarkoituksellinen, väkivaltainen loukkaaminen, ivaaminen ja esim. ulkonäköön, käytökseen ja suunnilleen kaikkeen puuttuva nälvintä, on rankkaa vihapuhetta, jota kenenkään ei pitäisi joutua kuuntelemaan. Ikävä kyllä, ihan fiksuina itseään pitävien, hyvissä asemissa olevien ihmisten suista, kuulee edellä mainittua vihanälvintää nykyisin. Jopa eräissä medioissa, tyrkytetään kyseisen, aggressiivisen vihapuheen muotoa, ikään kuin normaaliin keskusteluun kuuluvana, mitä...
Lue kommentti
ajatellut enempi

Onko läheisesi ihanan suorapuheinen vai sittenkin ilkeä? ”Kaikkea ei kannata sanoa ääneen”, muistuttaa psykologi

Kyllä kannattaa miettiä mitä vaikutusta hakee sanomiselleen ja pitääkö tosiaan sanoa ja mitä se hyödyttää näpäytellä.Vanhemmiten ajattelee ymmärtävämmin jos vaikka ajatus on ettei noin voi sanoa tai tehdä. Jokainen toimii, ajattelee, reagoi ja toteuttaa itseään pesoonansa ja kokemansa, myös tempperamenttinsa kautta. vaikea olla toisen kengissä, housuissa.
Lue kommentti