Introvertti tietää, että joskus parasta seuraa on oma seura (ja hyvä kirja).
Introvertti tietää, että joskus parasta seuraa on oma seura (ja hyvä kirja).

Introvertti ei pelkää yksinoloa, ja hänen seurassaan on hyvä olla hiljaa. Listasimme introverttiyden parhaat puolet, joista ekstrovertitkin voivat ottaa oppia.

1. Introvertti on hyvä kuuntelija.

Hän ottaa porukassa usein tarkkailijan roolin eikä ole suuna päänä äänessä. Kun ei ole kiire selostaa omia asioitaan, kuulee, mitä muut kertovat.

2. Introvertti ei pelkää yksinoloa.

Ulospäinsuuntautunut ekstrovertti saa energiaa sosiaalisuudesta. Introvertti puolestaan uupuu usein hälinässä ja tarvitsee hiljaisuutta latautuakseen – siksi hän on oppinut ottamaan oman tilansa. Hän tietää, että omassa seurassa vietetty aika, lepo ja hiljaisuus auttavat jaksamaan ja lisäävät itsetuntemusta.

”Kun on yksin, on helpompi saada yhteys itseensä: siihen, mitä haluaa ja mitä ei halua. Yksinoloa tarvitaan myös palautumiseen ja rauhoittumiseen”, psykologi Anna Collander sanoi Kodin Kuvalehden jutussa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Introvertin seurassa on helppo olla hiljaa.

Hän ei täytä tilaa tyhjänpäiväisellä smalltalkilla vaan puhuu silloin, kun on asiaa. Hiljaisuus ei ole introvertille vaivaannuttava vaan ihan hyvä tila. Hänen seurassaan muutkin saavat olla halutessaan hiljaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Introvertti puhuu harvoin sivu suunsa.

Introvertti prosessoi ajatuksensa ennen kuin sanoo ne ääneen ja välttyy näin monilta väärinkäsityksiltä. Häneltä voi oppia, että joskus on hyvä miettiä hetki ja puhua vasta sitten.

5. Introvertti on hyvä tarkkailija.

Hän saattaa huomata ekstroverttiä paremmin, miltä muista ihmisistä tuntuu, ja nähdä, jos jollain on paha mieli.

”Introverttius on rohkeutta olla oman polkunsa kulkija.”

6. Introvertti uskaltaa olla oma itsensä.

Koska sosiaalisuutta ja reippautta usein arvostetaan, moni hiljainen joutuu selittämään luonnettaan: Onko kaikki hyvin? Miksi olet noin hiljaa? Sanoisit nyt jotain!

Selittely on usein turhauttavaa, mutta opettaa myös itsetuntemusta.

”Introverttius on rohkeutta olla oman polkunsa kulkija. Miellyttämishaluinen ekstrovertti kadehtii tätä ominaisuutta”, eräs ekstrovertti sanoo.

7. Introvertti antaa tilaa muille.

Introvertin seurassa kaikki ehtivät kertomaan kuulumisensa. Hän ei puhu päälle tai vie tilaa muilta.

8. Introverttiin voi luottaa.

Kun introvertti on prosessoinnut palaverissa sinkoilleet ideat tai ekstrovertin maalailemat ajatuksenpoikaset, hän todella tarkoittaa, mitä sanoo, eikä ole hetken päästä muuta mieltä.

Liinu

Nykyään kyllä arvostetaan enemmän ekstroverttejä, koska koetaan, että he ovat sosiaalisesti kyvykkäämpiä kuin introvertit.

  • ylös 21
  • alas 10
eijamk

Olen hyvin introvertti. Ahdistun sellaisista sosiaalisista tilanteista, jossa porukat pulisee isoon ääneen toistensa yli. Itse joudun pitkän aikaa miettimään, että mihinköhän väliin osaisin sanoa jotain fiksua ja siinä se sitten hulahtaakin, niin että tilanne on ohi ja jutut jatkaa menojaan. Enimmäkseen tarkkailen tilannetta ja jos jotain nasevaa keksin, niin hyvä niin. Käyn kyllä ihmisten luona, mutta tarpeen tullen kyllä osaan kohteliaasti livahtaa omiin oloihini ja kukaan ei välttämättä edes ole huomannut poistumistani. Mielestäni se ei ole minulta eikä keneltäkään muulta pois, vaikka olenkin introvertti. Osaan ihan varmasti annostella itselleni sopivaa sosiaalisuuden määrää ja siitä ei ole itselleni mitään vaivaa eikä mitään haitta muillekaan. Enemmän ahdistaisi, jos olisi ihan pakko miellyttää muita olemalla jotain muuta kuin mitä oikeasti olen. Onneksi saan olla sellaisessa työssä, missä voin olla paljon itsekseni eikä tarvitse olla koko ajan toisten kanssa kontakteissa.

  • ylös 18
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla