Mitä kuuluu? Ai ihan hyvää? Ainakin niin on helppo vastata. Jos totuus on toinen, kerrothan senkin.
Mitä kuuluu? Ai ihan hyvää? Ainakin niin on helppo vastata. Jos totuus on toinen, kerrothan senkin.

Kiltin ihmisen on helppo ottaa hoitaakseen muidenkin hommat ja huolet. Siksi hän on vaarassa väsyä. Mitä tapahtuisi, jos et vastaisikaan kaikkeen ”tietysti se sopii”? Kaatuisiko maailma, jos tällä kertaa ei sopisikaan?

Rehellisyys ja omien rajojen vetäminen suojelevat kiltin ihmisen sisintä. Käytä seuraavia lauseita harkiten ja vain silloin, kun todella tarkoitat, mitä sanot:

1. ”Älä turhia kiittele”

Jos olet nähnyt vaivaa, miksei sinua saisi kiittää? Antamasi aika ja apu ovat arvokkaita, kuten sinäkin olet.

2. ”En osaa sanoa”

Kun vastaat kysymykseen näin, varmista itseltäsi: enkö ihan oikeasti osaa sanoa, kumpi vaihtoehdoista miellyttää minua enemmän tai mitä haluan? Vai turvaudunko näihin sanoihin, koska pelkään loukkaavani muita kertomalla rehellisen mielipiteeni?

3. ”Ei se haittaa”

Eikö? Varmasti? Jos ei, hyvä. Jos sittenkin haittaa, kerro se. Silloin ylitsesi ei kävellä, sillä asiat voi tehdä toisinkin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. ”Mitä sinä toivoisit?”

Tämä on ystävällinen kysymys. Kysythän vähintään yhtä usein sen myös itseltäsi: mitä minä toivoisin?

5. ”Ehdin kyllä”

Näin on helppo vastata pysähtymättä miettimään, ehtiikö ja jaksaako. Uupumus yllättää salakavalasti, varsinkin kiltin ja empaattisen ihmisen.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

6. ”Ihan hyvää kuuluu”

Joskus näin on yksinkertaisinta vastata, vaikka oikeasti kuuluisi huonoakin, varsinkin puolitutulle. Mutta ystävälle kannattaa olla rehellinen. Jos sinulle ei kuulu hyvää, tosiystävä haluaa tietää sen. Hän haluaa auttaa ja lohduttaa. 

7. ”En ole vihainen”

Jos sinua kuitenkin harmittaa ja suututtaa, anna tunteellesi sanat. Toinen ei välttämättä edes tiedä loukanneensa ja haluaa pyytää anteeksi. Ainakin hän oppii sen, ettet hyväksy huonoa kohtelua.

8. ”Tietysti se sopii”

Mitä tapahtuisi, jos sanoisit, ettei sovikaan?

9. ”Hoidan mielelläni tämänkin”

Muistathan, ettei kieltäytymiselle tarvitse olla aina syytä. Sinun ei tarvitse vedota kiireisiin tai tuntea huonoa omaatuntoa, jos sanot tiukasti: ei, tällä kertaa minä en hoida tätä.

10. ”Sehän oli ihan pikkujuttu”

Jos ei ollut, älä vähättele tapahtunutta. Vähättelet samalla itseäsi. Ihmiset eivät näe ja koe asioita samalla tavalla. Sinun näkemyksesi on yhtä arvokas kuin jonkun muun.

11. ”Olen samaa mieltä”

Mikäli et ole samaa mieltä, kerro mielipiteesi. Älä piilota sitä konfliktien pelossa.

12. ”Kaikki käy”

Joskus elämässä on tilanteita, joissa kaikki todellakin käy ja päätöksen voi jättää muiden huoleksi. Aika usein on kuitenkin niin, että oma näkemys kannattaa kertoa ja omat rajat kannattaa vetää. Sillä tavoin toimimalla osoitat rakkautta ja lempeyttä itseäsi kohtaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla