Mitä enemmän naurua, sitä läheisempi suhde.
Mitä enemmän naurua, sitä läheisempi suhde.

On olemassa ihmisiä, joiden seurassa muiden seurassa on erityisen hyvä olla. Mikä on heidän salaisuutensa?

On ystäviä, joilla tuntuu olevan taikavoimia. Tällaisen ystävän seurassa tunnet aina olevasi parhaimmillasi. Juttelittepa mistä tahansa, hänellä on kyky saada sinut tuntemaan itsesi aivan erityisen upeaksi ja onnistuneeksi ihmisyksilöksi.

Hän saa olosi itsevarmaksi ja rennoksi ja silmäsi loistamaan. Hänen lähellään ajattelet: olen hyvä juuri tällaisena.

Itse asiassa olen suorastaan mahtava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi jonkun kanssa on niin selittämättömän hyvä olla?

Iloitse toisen puolesta

Hyvän ystävän tunnusmerkkinä pidetään usein myötätuntoa, kykyä eläytyä toisen suruihin ja menetyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myötätunto ei kuitenkaan riitä. Jos haluaa olla toiselle huippuystävä, tarvitaan myös myötäintoa, muistuttaa positiivisen psykologian asiantuntija Paulina Piippo.

”Myötäinto tarkoittaa kykyä iloita aidosti toisen onnistumisista. Iloitseminen ystävän puolesta kuulostaa helpolta, mutta voi olla yllättävän vaikeaa, sillä siihen voi sekoittua esimerkiksi kateuden tunnetta”, Piippo sanoo.

”Yhdessä iloitsemisella on valtava merkitys. Tutkimukset todistavat, että ihmissuhteidemme laatuun vaikuttaa merkittävästi se, miten reagoimme toisen hyviin uutisiin. Onneksi myötäintoa voi tietoisesti treenata.”

Kun ystäväsi kertoo saaneensa palkankorotuksen tai löytäneensä elämänsä rakkauden, osoita innostuksesi ja kiinnostuksesi. Älä totea vain, että ”mahtava juttu” ja vaihda saman tien aihetta, vaan kysele lisäkysymyksiä. Anna hänen kertoa ilouutisensa kaikessa rauhassa. Malta kuunnella, kun hän käy sitä yksityiskohtaisesti läpi. Hymyile ja katso silmiin, älä räplää kännykkää.

”Kun annat ystäväsi kertoa hyvät uutisensa, annat hänen kokea myönteiset tunteensa uudelleen. Hän saa ikään kuin käydä läpi kaiken ihanan vielä kerran uudestaan.”

Sano vahvuudet ääneen

Luota kuuntelemisen voimaan. Älä ala heti neuvoa, paitsi jos neuvojasi kysytään. Jos haluat, että toisella on kanssasi vahva, turvallinen ja arvostettu olo, opettele olemaan hiljaa.

Ihmisillä, jotka saavat muut loistamaan, on myös kyky tunnistaa ystäviensä vahvuudet. Eikä pelkästään tunnistaa, vaan myös ilmaista ne ääneen.

”Vahvuuksien ääneen sanominen on mahtava tapa nostaa toista ihmistä”, Paulina Piippo sanoo.

”Jos esimerkiksi työkaverisi keksii loistavan idean, voit sanoa, että onpa hienoa. oletpa luova. Tai jos huomaat jollakin ystävällisyyden tai sinnikkyyden vahvuuden, sano sekin ääneen.”

Ihmissuhteissa ihminen peilaa itseään aina toiseen. Haluatko vahvistaa ystäväsi heikkouksia vai korostaa hänen hyviä puoliaan?

Sinulla on valta päättää, millainen peili toiselle olet.

Lue lisää hyvästä ystävyydestä Kodin Kuvalehdestä 22/2020. Voit lukea jutun myös digilehdestä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla