
Lapsi osaa vaatia: ota syliin, anna hali. Keski-ikäiselle se on vaikeampaa. Tämä artikkeli on sinulle, joka säntäilet kiireessä ja uhkaat unohtaa itsesi.
Tämä artikkeli on omistettu sinulle, hyvä keski-ikäinen. Haluaisin kysyä: onko sinua tänään kosketettu hellästi?
On helppo ymmärtää, että vauvan täytyy saada ylenpalttisesti hellyyttä osakseen. Pieni lapsi oppii hahmottamaan kehonsa äärirajat kosketuksen kautta.
On hyvä, että vanhusten hoivakodeissa ymmärretään entistä paremmin, kuinka suuri merkitys on sillä, että asukasta kosketaan. Laitetaan hiukset, pidetään kädestä, silitetään ohimennen hartiasta, halataan.
Kosketus on usein läsnä elämän ääripäissä, syntymässä ja kuolemassa.
Mutta kuka koskettaisi vähän väsynyttä keski-ikäistä?
Sinä keski-ikäinen, ethän unohda kosketuksen voimaa? Muistathan hakeutua sohvalle kainaloon tai halata läheisiäsi, jos se vain on mahdollista?
Esimerkiksi näistä neljästä syystä lempeä kosketus tekee hyvää sinullekin:
1. Kosketus pysäyttää. Saat olla hetken paikallasi, sinut nähdään ja kuullaan. Et ole vain paikkojen A ja B ja C välillä kiireessä sinkoileva hermokimppu.
2. Koskettaminen kertoo, mitä sydämesi tuntee. Kosketuksella annat painoarvoa sille, mitä haluat sanoa. Oli kyse sitten rakkaudesta tai rauhoittamisesta, vakuuttamisesta tai todistamisesta. Ihan mistä tahansa. Kosketus vahvistaa sanomasi.
3. Kosketus rauhoittaa. Lämpö, joka välittyy lähellä olevasta kehosta, vähentää stressiäsi. Jo pieni, lempeä kosketus saa sinut tuntemaan onnellisuutta.
4. Kosketus tekee maailmasta paremman. Kuinka voisi lohduttaa lasta, joka on loukannut itsensä, jos häneen ei voisi koskea? Kuinka osoittaa myötätuntoa ilman kättä olkapäällä? Maailma ilman kosketusta olisi surullinen maailma, jossa eläisi onnettomia ihmisiä.
Korona-aikana moni kärsii halipulasta. Miten yksin elävät saisivat elämäänsä hyvää tekevää kosketusta? Psykoterapeutti Camilla Laine kertoo kosketuksen merkityksestä Kodin Kuvalehdessä 22/2020. Tilaajana voit lukea sen myös digilehdestä täältä.
Täällä on vaan pärjättävä ilman kosketusta. Silitettävä itse itseään, eikä tyrkytettävä itseään toisille.