Riittää, kunhan kenkä ei paina ja purista? Väärin! Asiantuntijan mukaan muovikengät tarjoavat harvoin tarpeeksi tukea jaloille, jos niissä kävelee koko työpäivän.

Muovikengät on nopea vetää jalkaan ja helppo pestä. Ne ovatkin mainiot mökkihommiin ja pikkumatkojen kävelyyn. Työkengiksi muovikengässä on kuitenkin monta kyseenalaista ominaisuutta:

Puuttuva tuki.

Muovikengät tuntuvat pehmeiltä ja huomaamattomilta jalassa. Mukavuus tarkoittaa kuitenkin myös sitä, etteivät kengät tarjoa jalalle tarpeeksi tukea. Muovikengät joustavat liian paljon, eli niissä ei ole kiertojäykkyyttä. Tämä aiheuttaa jalkaterän ja nilkan virheasentoja. Harvan ihmisen jalkaterän lihaksisto on niin treenattu, että se jaksaisi kannatella kroppaa ilman tukea viitenä työpäivänä viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiostava materiaali.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muovi hiostaa rei’istä huolimatta. Muovikengät aiheuttavat muun muassa hankaumia, haavaumia ja infektioita, sillä jalat hautuvat niissä. Nyppyläpohja voi aiheuttaa kovettumia.

Sama ei sovi kaikille.

Muovikengät voi ostaa mieleisessään värissä, mutta siihen yksilöllisyys jääkin. Kengät, joita käytetään paljon, pitäisi aina valita ammattilaisen avulla omalle jalkatyypille sopiviksi. On harhaluulo, että kunhan kenkä ei paina ja purista, se on aina hyvä. Monet jalkavaivat kehittyvät hitaasti, vuosien kuluessa.

Liukastumisvaara.

Jos lattia on liukas ja jalka liukuu kengän takaosalta etuosalle voimakkaasti, on suuri riski kaatua.

Salakavala kuluminen.

Jos muovikengillä kävellään paljon, erityisesti kovalla pinnalla, ne kuluvat nopeasti. Kulumista on vaikea huomata, jos kengät näyttävät ehjiltä. Kengän solukumimateriaali löystyy helposti ja samalla iskunvaimennus vähenee. Jos muovikenkiä käyttää, ne pitäisi tämän vuoksi muistaa vaihtaa uusiin noin puolen vuoden välein.

Asiantuntijana jalkaterapeutti Matti Luhtala, Respecta oy sekä suomalaisten jalkaterapeuttien Facebook-ryhmä
 

 

Vierailija

Olen käyttänyt vuovikenkiä kymmenkunta vuotta hoitotyössä. Jalat voivat hyvin eikä muitakaan tuki-ja liikuntaelin vaivoja ole. Töissä paljon kivilattioita ja portaissa liikkumista sekä seisomista. Kengät vaihdan uusiin kun pohja kuluu. Askelia tulee töissä 10- 15- tuhatta vuorossaan.

Eieiei ikinä

Ei kävisi kyllä pienessä mielessäkään laittaa työkengiksi noita. Myynnin alalla olen ja vauhdikkaassa seisomatyössä saisi noilla vaan ihtesä kipeeksi. Sitä paitsi nuo on hirveimmät kengät ikinä ulkonäöltään ja tunnultaan. Mökkikengiksi varmasti ihan hyvät, että pääsee huussissa käymään ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla