Johtajia valmentavan J-impact-yrityksen toimitusjohtaja Jari Salminen, 60, asuu Espoossa vaimonsa sekä koiriensa Onnin ja Lumon kanssa.
Johtajia valmentavan J-impact-yrityksen toimitusjohtaja Jari Salminen, 60, asuu Espoossa vaimonsa sekä koiriensa Onnin ja Lumon kanssa.

Päiväunet tekevät päivästä paremman. Jari Salminen torkkuu kesken työpäivän avokonttorissa, Riikka Heiskanen nukkuu kissapeiton alla viikonlopun kunniaksi.

Toimitusjohtaja Jari Salminen ottaa välillä paritkin päikkärit päivässä

"Nukun päiväunet työn lomassa melkein joka päivä. Torkut parantavat työtehoani.

Avokonttoreiden huono puoli on, että niissä on hankala keskittyä. Huomaamattaankin jokainen seuraa, mitä muut tekevät, ja se kuormittaa. Päiväunien aikana suljen kaikki virikkeet pois päästäni.

Mindfulness on suuhuni liian hieno termi. Kyse on puhtaasti mielen rentouttamisesta. Siitä, että edes kerran päivässä ei tarvitse ottaa vastaan mitään informaatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Torkuilla tehoa työhön

Toimistollamme on kaksi sohvaa, joille voi mennä nukkumaan. Pienemmälle sohvalle ei tällainen parimetrinen mies mahdu oikaisemaan, mutta isommalle mahtuu. Toisinaan menen lounastauolla kotiin syömään ja nukun päiväunet siellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olen pystynyt keskittymään työhön hyvin, vartin torkut riittävät. Mutta jos työpäivä on ollut sitä, että samaan aikaan täytyy olla vastamassa puhelimeen, sähköpostiin ja kollegan kysymykseen, tarvitsen kolme varttia.

"Auto tai konttorituoli käyvät nukkumiseen mainiosti.

Päiväunien avulla saan aamujen tehokkuuden myös iltapäiviin. Ilman torkkujakin pystyn tekemään iltapäivisin rutiinitöitä, mutta luova työ olisi hankalaa.

Herätessä olo on positiivinen ja virkeä, ja silloin tulevat myös selkeimmät ajatukset. Unen aikana mieleni jäsentää ideoita ja karsii aivoista turhaa kuonaa pois.

Johda itseäsi – nuku

Opin päiväunien nukkumisen 40 vuotta sitten työmaalla putkimiehen apulaisena. Nykyään olen firman toimitusjohtaja, joten pystyn usein päättämään itse päivieni aikataulun.

Nukun öisin seitsemän tunnin unet ja herään seitsemältä töihin. Lounasaikaan pidän parin tunnin siestan, jolloin syön ja keräilen voimia.

Välillä nukun päivän aikana pariin kertaan. Auto tai konttorituoli käyvät tarvittaessa torkkumiseen mainiosti. Riittää, että asento on mukava. En käytä peittoa tai korvatulppia, tyynyäkin harvoin.

Suomessa asenne kaikkea työstä palautumista kohtaan on käsittämättömän kielteinen. Minusta päiväunien nukkuminen on merkki siitä, että itsensä johtamisen taidot ovat kunnossa. Unet osoittavat, että on rohkeutta ja kykyä tehdä töitä niin kuin itselle on hyvä."

JARIN VIIKKO:

Maanantai: Kello 11.30 puolen tunnin päiväunet kotona sängyssä.

Tiistai: Kello 13 varttitunnin meditaation omainen hetki kotona nojatuolissa istuen.

Keskiviikko: Ei päiväunia. Asunnon esittelemistä mahdollisille uusille asukkaille. Muutto tiedossa.

Torstai: Kello 11 vartin torkut toimiston sohvalla. Töitä normaalia enemmän, joten iltapäivällä klo 16 toiset unet, puoli tuntia. Työpäivä iltakahdeksaan.

Perjantai: Ei päiväunia eikä töitä. Uuden asunnon pintojen mittailua muuttoa varten.

Lauantai: Reipasta ulkoilua ja mielen tyhjennystä meditaation avulla. Ei päiväunia.

Sunnuntai: Tunnin päiväunet kotona sohvalla. Sen jälkeen sävelsin kappaleita siskoni tulevalle levylle.

52-vuotias sairaanhoitaja asuu Oulussa. Perheeseen kuuluvat puoliso Janne sekä pojat Arttu, 22, Jaakko, 20 ja Lauri, 17, joista kaksi nuorinta asuu vielä kotona.
52-vuotias sairaanhoitaja asuu Oulussa. Perheeseen kuuluvat puoliso Janne sekä pojat Arttu, 22, Jaakko, 20 ja Lauri, 17, joista kaksi nuorinta asuu vielä kotona.

Riikka Heiskanen heittää viikonlopun aluksi rintaliivit nurkkaan ja ottaa päiväunet

"Yksi asia kuuluu viikonloppuihini aina: päiväunet. Suunnittelen viikonloppuni etukäteen niin, että ehdin nukkua parin tunnin unet joka päivä. Päiväunet ovat fyysinen osoitus siitä, että työviikko on ohi ja olen vapaalla.

Tutkimushoitajana minulla on hektinen työ ja pitkiä työpäiviä, joiden aikana on oltava skarppina. Arkena en anna itseni nukkua, vaikka väsyttäisi. Vartin torkut eivät minulle riitä, ja yöunethan siinä menisivät, jos arki-iltanakin nukkuisin toista tuntia.

Kun sitten perjantaina saan työpäivän jälkeen kotioven auki, pujautan jalat villasukkiin ja vaihdan farkut verkkarihousuihin. Tissiliivit lentävät nurkkaan välittömästi, ja vartin päästä jo nukun. Se on viikonlopun merkki.

Menen työviikolla iltaisin nukkumaan jo yhdeksältä, joten viikonloppuisin on ihana valvoa pidempään. Sen vuoksi tarvitsen päiväunet. Unien jälkeen olo on heti virkeä, tuntuu kuin olisin saanut palkinnon jostakin. Tiedän, että jaksan illalla katsoa telkkarista Perjantaita tai Nuorta Morsea lähes puoleenyöhön asti.

Peiton ja viltin väliin

Herään aikaisin myös viikonloppuisin, viimeistään seitsemältä. On ihanaa juoda aamukahvi rauhassa ennen muun perheen heräämistä.

Siivoilen ja leivon Radio Suomen tahtiin, kunnes silmät alkavat lupata. Yleensä niin käy iltapäivällä yhden tienoilla. Silloin kaivan vaatekaapin ylähyllyltä kauhtuneen kissaviltin, jonka poikani Lauri on lapsena saanut. Sen alla uni tulee aina.

Nukun päiväunet aina omassa sängyssä päiväpeiton ja kissaviltin välissä. Yöpöydälläni kohoaa pino kirjoja, sillä luen ennen nukahtamista muutaman sivun. Sitten kirja kopsahtaa maahan.

"Mieleni kaipaa päiväunia enemmän kuin keho.

En laita kelloa soimaan juuri koskaan. Herätyskello on arjen ääni. En tarvitse myöskään korvatulppia, silmälappuja tai täyttä hiljaisuutta. Meillä kotona saa ja pitää elää silloinkin, kun olen unilla.

Poikani kyllä välttävät herättämistäni viimeiseen asti. Olen silloin kuin perseeseen ammuttu karhu.

Kun menen päiväunille, kirjoitan perheelle puhelimella viestin, etteivät he rymistele kotiin tullessaan. Myös ystävät tietävät, että jos en vastaa puhelimeen, olen luultavasti unilla. He laittavat viestin, että soittele, kun heräät.

Ei laiskuutta vaan ihanuutta

Olen nukkunut viikonloppuisin vuosituhannen vaihteesta saakka. Rakensimme silloin taloa mieheni Jannen kanssa. Odotin kuopustamme, ja ajoin joka päivä 75 kilometriä töihin Oulusta Vaalaan ja takaisin.

Janne piti huolen siitä, että sain levätä. Hän muisti aina sanoa, että mene sinä nukkumaan päiväunet. Olen siitä edelleen kiitollinen.

Enää tuskin tarvitsisin päiväunia univajeen takia. Niistä on enemmänkin tullut ihana tapa. Mieleni taitaa kaivata unia enemmän kuin keho.

Olen sukupolvea, jonka mielestä päiväunet ovat laiskan ihmisen touhua. Itsekin aikoinaan mietin, voinko nukkua päivällä. Sitten tajusin, että kyllä voin - ja että se vieläpä tekee hyvää.

Myönnän, että etenkin sunnuntain pitkät päiväunet vaikuttavat hieman seuraavan yön uniin. Saan kyllä unen päästä kiinni, mutta uni ei ole yhtä virkistävää kuin muina öinä.

Ei silti tulisi mieleenkään luopua päiväunista. On elämän luksusta saada nukahtaa ja herätä milloin huvittaa."

RIIKAN VIIKONLOPPU:

Perjantai: Herätys aamuneljältä. Miehen kyydissä töihin ja työajan lyhennyksen vuoksi kotiin jo kello 14.15. Heti päiväunille kolmeksi tunniksi, kello 14.30-17.30. Illalla naapurin 50-vuotisjuhlat. Ilta venyi, joten nukkumaan vasta kahdelta.

Lauantai: Ylös sängystä kello 5.30. Kotitöitä ja kaksi väliin jäänyttä Holby Cityn sairaala -jaksoa telkkarista. Päiväunet kello 12.30–15.
Yöunille heti saunan jälkeen klo 22. Nuori Morse -jaksot olivat uusintoja, joten ei tehnyt mieli valvoa.

Sunnuntai: Heräsin itsekseni kello 6.30. Kahvia, aamupuuroa ja aamun sanomalehti. Päiväunet kello 13.30–16. Yöunille yhdeksältä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 11/2017.

Tehotorkuilla energiaa

Päiväunet ovat pahimmillaan tekohengitystä univajeelle, mutta parhaimmillaan ne ovat päivän kruunaava hetki.

  • Lyhyet torkut parantavat keskittymiskykyä ja tuovat päivään lisää energiaa.

  • Sopiva aika päiväunille on 15–30 minuuttia. Sitä pidemmät unet tekevät tokkuraiseksi ja häiritsevät yöunta.
  • Jos työpaikalla on mahdollisuus levähtää, ovat muutaman minuutin torkut kahvikupillista terveellisempi tapa saada energiaa iltapäivään. Pakko ei kuitenkaan ole nukahtaa. Jo silmät kiinni rauhoittuminen piristää.
  • Omaa nukkumistaan on hyvä tarkkailla. Jos öisin ei saa tarpeeksi unta, on vaarana, että päiväunien nukkuminen pitkittää ongelmaa. Yöunien sopivaa pituutta voi mitata sillä, herääkö aamulla virkeänä.

Asiantuntijana unilääkäri Henri Tuomilehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla