Reinot ovat ihanat, mutta koko päivää niitä ei kannata käyttää.
Reinot ovat ihanat, mutta koko päivää niitä ei kannata käyttää.

Ei millään jaksaisi vaihdella kenkiä edestakaisin työpäivän aikana, mutta pitäisikö silti? Jalkojen asiantuntija tietää.

Avokonttoreihin ei viitsisi kantaa mitään ylimääräistä tavaraa, koska säilytystilat ovat minimissään eikä aivan yksityistä aluetta ole pahimmassa tapauksessa yhtään. Mutta kannattaisiko sinne silti tuoda sisäkengät? Se käy mielessä, kun saappaat alkavat tuntua tukalilta viimeistään iltapäivällä.

Kyllä kannattaisi, vastaa dosentti ja jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta. Sisäkengät ovat tarpeen erityisesti talvella.

”Ulkokengät ovat aika paksupohjaiset ja niissä on paljon vuorta. Ne saavat aivan varmasti jalkaterät hikoilemaan sisätiloissa”, Minna Stolt kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hikoilusta seuraa jaloille yhtä ja toista kiusaa, jos kenkä ei hengitä eikä iho siten pääse kuivumaan. Hiertymiä tulee herkemmin, ja myös jalkasieni viihtyy kosteassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja onhan kenkien vaihtoon toinenkin hygieniasyy: koska ulkokengillä lampsitaan ulkona kaikenlaisessa säässä, niiden mukana kulkeutuu sisälle kaikenlaista. Niin itsellä kuin työkavereillakin on töissä mukavampaa, jos kukaan ei sotke sisätiloja.

Ei reinoja jatkuvaan käyttöön

Millaiset sitten ovat hyvät sisäkengät? Minna Stoltin mukaan ainakin ulkokenkiä kevyemmät, sekä painoltaan että ominaisuuksiltaan.

”Mahdollisimman kevyet ja ohutpohjaiset kengät, joissa on säädeltävä kiinnitys. Materiaali mielellään nahkaa tai kangasta: ne hengittävät ja kuljettavat hikeä pois iholta”, Minna Stolt luettelee.

Moni suosii myös toimistokäytössä ikirakkaita Reino-tossujaan, mutta Minna Stoltille ne aiheuttavat hiukan huonoja väristyksiä.

”Reinot ovat kyllä kivan pehmeät, mutta niiden materiaali on tiiviin huopamaista. Pidemmän päälle nekin saavat jalat hikoilemaan. Siksi en suosittelisi niitä pitkäaikaiseen käyttöön.”

Sen sijaan avokkaat ja kevyet kävelykengät ovat hyviä vaihtoehtoja sisäkengiksi.

”Samoin avosandaalit, varsinkin kesäaikaan. Ne hengittävät todella hyvin”, Minna Stolt sanoo.

Koulunkäyntiavustaja

Ehdottomasti vaihdan sisäkengät. Kaksi paria "työkenkiä" aina ja lisäksi vara-kumisaappaat työpaikalla. Lisäksi vaihtosukat. ...... koska välitän hyvinvoinnistani?

  • ylös 13
  • alas 3
Yrittäjä

Eiköhän tässäkin ole yksilökohtaisia eroja, mikä on sopiva sisäkenkä? Itse en voi käyttää ohutpohjaisia kenkiä vaan täytyy olla kunnon pohja ja hieman korkoa. Lättäkengissä tulee jalat kipeiksi 12 tunnin työpäivän aikana.

  • ylös 12
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla