Hierominen kosteuttaa ruudun kuivattamia silmiä, mutta tehokkaampiakin apukeinoja on olemassa.

Silmiä kutittaa niin, että niitä on pakko hieroa. Hetken helpotus, ja taas kutina palaa.

Syy kierteeseen voi hyvinkin löytyä ihan silmien edestä: kaikista niistä ruuduista, joita silmää räpäyttämättä tuijotamme.

Juuri räpäyttämättömyydessä piilee ongelman ydin.

"Räpyttelyn tehtävänä on tuoda silmän pinnalle kyynelnestettä ja pitää silmät tasaisen kosteina. Räpyttely vähenee aina, kun katsomme lähelle, oli katsominen sitten kirjan lukemista tai näyttöpäätteen katselua", kertoo optikko ja tuotejohtaja Tanja Korteniemi Specsaversilta.

Kun räpäytystiheys vähenee, silmä kuivuu. Kuivaa silmää kutittaa, ja hierominen saa kyynelnesteen taas erittymään. Toisin sanoen hierominen tehoaa eikä se edes vahingoita silmiä – mutta tehokkaampiakin keinoja kosteuttamiseen on olemassa.

Ruutu kohdalleen, tippoja silmiin

Ensimmäinen keino löytyy ruudusta. Mitä isompi ruutu, sitä parempi, ja myös tekstin kokoa kannattaa suurentaa. Silloin ruudun voi sijoittaa vähän kauemmaksi silmistä.

Ruudun pitäisi myös sijaita hieman katselinjasta alaviistoon, koska silmät kuivuvat erityisesti, jos näyttöruutua katsoo ylöspäin. Niin käy esimerkiksi valvontapisteissä, joissa on paljon kuvaruutuja eri korkeuksilla.

"Jos ruutuja katsoo yläviistoon, silmät kuivuvat vielä enemmän."

"Jos ruutuja katsoo yläviistoon, luomet eivät välttämättä painu räpytellessä kokonaan alas. Sen takia silmät kuivuvat vielä enemmän", Tanja Korteniemi kertoo.

Kun ruutu on katselinjan alapuolella, myös niska-hartiaseutu asettuu oikeaan asentoon. Pää ei taivu taakse eikä työnny liikaa eteen rasittamaan rankaa.

Silmiä helpottaa myös, kun muistaa huolehtia työtilan valaistuksesta ja siitä, ettei kuvaruudusta tai pöytäpinnoista osu silmiin häiritseviä heijasteita.

"Ei ole hullumpi ajatus kosteuttaa silmätipoilla lastenkin silmiä."

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: erinomaisen tehokas apu kuiviin silmiin ovat kosteutustipat. Tanja Korteniemi suosittelee niitä kaikenikäisille.

"Jos lapset käyttävät koulussa ja vapaa-ajalla paljon tablettia, älypuhelinta tai tietokonetta, ei ole yhtään hullumpi ajatus kosteuttaa tipoilla myös heidän silmiään."

Saat lisää liikuntaa arkeen vaivihkaa, kun mietit, mistä tykkäät ja olet realisti.

Terveyden kannalta riittävä liikkumisen määrä viikossa on tämä:

150 minuuttia reipasta, vähän hengästyttävää kestävyysliikuntaa tai 75 minuuttia rasittavaa kestävyysliikuntaa.

Lisäksi kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kuten kuntosaliharjoittelua.

Suosituksen on antanut UKK-instituutti. Tavoitteeseen pääsee noin 25 prosenttia suomalaisista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle”, sanoo erikoistutkija Minna Aittasalo UKK-instituutista.

”Lähes kaikki tietävät, että liikunta on hyväksi terveydelle, mutta pelkkä tieto motivoi vain harvoja lähtemään liikkeelle.”

Hän neuvookin miettimään muita kannustimia: Nukuin hyvin, kun kävelin raittiissa ilmassa. Sain kerrankin omaa aikaa. Tuli virkeämpi mieli. 

”Kannattaa muistaa, että jos ei ole liikkunut yhtään, hyvä mieli ei välttämättä tule heti. Liian vaikean jumpan valitseminen voi lopettaa harrastuksen alkuunsa. Liikunnasta tulee helpommin pysyvää, jos aloittaa lajista, joka tuntuu omalta.”

Jos suositeltava liikuntamäärä ei täyty, näillä Minna Aittasalon vinkeillä pääset alkuun:

1. Tunnista tarve

Selvitä, paljonko liikut. Siinä voi auttaa vaikka kännykän askelmittari. Olisiko liikuntaa hyvä olla lisää? 

2. Ole realisti

Mieti omat mahdollisuutesi. Haluatko työpäivän jälkeen jumppaan? Ehditkö sinne? Ehtisitkö kävellä työmatkan tai osan siitä vaikka kolmena päivänä viikossa? Pohdi, miten liikunta helpoiten sopii päivärytmiisi kuukaudesta ja vuodenajasta toiseen. Pysyvyys on ratkaisevaa. Liikuntapuuskat tyssäävät usein siihen, ettei tahdin ylläpitäminen ole arjessa mahdollista.

3. Älä matki 

Tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi. Älä tee sitä, mitä muut vaan sitä, mikä sinulle itsellesi sopii. 

4. Tee päätös

Tee selvä päätös, milloin aloitat, ja pidä kiinni siitä. Ensi viikon maanantai on aina hyvä. 

Jos vatsasi kurisee ja turpoaa milloin mistäkin, elämäntavoissasi saattaa olla parantamisen varaa. 

Jos vatsasi on herkkä, kannattaa välttää ainakin jatkuvaa istumista, epäsäännöllisiä ruokailuaikoja ja turhaa huolehtimista.

1. Pidä kävelytaukoja

Jos haluaa sutjakasti toimivan suoliston, liikkuminen on tärkeää.

”Tai ennen kaikkea istumisen välttäminen. Suolisto tykkää makuuasennosta ja kävelystä. Istuminen ja seisominen ovat sille hankalimmat asennot”, sanoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato lääkärikeskus Aavasta.

”Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

Erityisen tärkeitä pienet kävelytauot ovat istumatyötä tekeville. Kauaa ei tarvitse liikkua: tärkeintä on jaloitella säännöllisesti vähän.

”Jos istuu 8–10 tuntia pöydän ääressä, tunnin treeni illalla ei riitä suolistolle. Suolistolle parasta on se, kun vie kolmesti päivässä koiran ulos.”

2. Syö säännöllisesti ja vähän kerralla

Herkkävatsaisen kannattaa syödä mieluummin säännöllisesti ja pieniä aterioita kuin harvemmin ja paljon kerralla. Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen kertoi Kodin Kuvalehden jutussa, että moni herkkävatsainen kokee ”tyhjän mahan kipua”.

”On aika tyypillistä, että voi saada kivuliaitakin kramppeja, jos ei syö säännöllisesti”, Putkonen kertoo.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta.”

Myös sillä, mitä syö, voi olla vaikutusta suoliston oireiluun. Jos kärsii ärtyvän suolen oireista, fodmap-ruokavalion noudattaminen voi auttaa. Sen idea on vältellä suolisto-oireita aiheuttavia lyhytketjuisia hiilihydraattiyhdisteitä, joita on esimerkiksi vehnässä, ohrassa ja rukiissa, omenassa, sipulissa ja pavuissa.

3. Ota rauhassa

Stressi lisää mahahappojen eritystä ja närästysoireita. Lisäksi se vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan ja voi saada vatsan kramppaamaan, kirpistelemään ja kurisemaan. Jotkut kärsivät ripulista ennen jännittäviä tilanteita.

Stressi on hankala noidankehä, koska oireista stressaaminen voi pahentaa niitä entisestään.

”Stressi alentaa sietokykyä. Pienetkin vaivat tuntuvat isoilta”, Jari Koskenpato sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi moni ärtyvän suolen diagnoosin saanut on oireistaan niin huolissaan, ettei osaa lopettaa huolehtimista silloinkaan, kun kuulee, ettei hätää ole.

”Kokenut lääkäri osaa jo juttelun perusteella isolla todennäköisyydellä sanoa, että tämä on ärtyvää suolta. Muutamilla yksinkertaisilla lisätutkimuksilla saadaan varmuus”, Koskenpato sanoo.

”Jotkut saattavat kärvistellä vuoden, huolestua, menettää yöuniaan ja tulla sitten lääkäriin. Vaikka ärtyvä suoli olisi selvä asia, potilaalta pitää joskus kysyä, vakuuttaako tämä sinua.”

Epäiletkö jotain vakavaa? Tarkista lääkärikäyntiä vaativat vatsaoireet tästä listasta.