Hierominen kosteuttaa ruudun kuivattamia silmiä, mutta tehokkaampiakin apukeinoja on olemassa.

Silmiä kutittaa niin, että niitä on pakko hieroa. Hetken helpotus, ja taas kutina palaa.

Syy kierteeseen voi hyvinkin löytyä ihan silmien edestä: kaikista niistä ruuduista, joita silmää räpäyttämättä tuijotamme.

Juuri räpäyttämättömyydessä piilee ongelman ydin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Räpyttelyn tehtävänä on tuoda silmän pinnalle kyynelnestettä ja pitää silmät tasaisen kosteina. Räpyttely vähenee aina, kun katsomme lähelle, oli katsominen sitten kirjan lukemista tai näyttöpäätteen katselua", kertoo optikko ja tuotejohtaja Tanja Korteniemi Specsaversilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun räpäytystiheys vähenee, silmä kuivuu. Kuivaa silmää kutittaa, ja hierominen saa kyynelnesteen taas erittymään. Toisin sanoen hierominen tehoaa eikä se edes vahingoita silmiä – mutta tehokkaampiakin keinoja kosteuttamiseen on olemassa.

Ruutu kohdalleen, tippoja silmiin

Ensimmäinen keino löytyy ruudusta. Mitä isompi ruutu, sitä parempi, ja myös tekstin kokoa kannattaa suurentaa. Silloin ruudun voi sijoittaa vähän kauemmaksi silmistä.

Ruudun pitäisi myös sijaita hieman katselinjasta alaviistoon, koska silmät kuivuvat erityisesti, jos näyttöruutua katsoo ylöspäin. Niin käy esimerkiksi valvontapisteissä, joissa on paljon kuvaruutuja eri korkeuksilla.

"Jos ruutuja katsoo yläviistoon, silmät kuivuvat vielä enemmän."

"Jos ruutuja katsoo yläviistoon, luomet eivät välttämättä painu räpytellessä kokonaan alas. Sen takia silmät kuivuvat vielä enemmän", Tanja Korteniemi kertoo.

Kun ruutu on katselinjan alapuolella, myös niska-hartiaseutu asettuu oikeaan asentoon. Pää ei taivu taakse eikä työnny liikaa eteen rasittamaan rankaa.

Silmiä helpottaa myös, kun muistaa huolehtia työtilan valaistuksesta ja siitä, ettei kuvaruudusta tai pöytäpinnoista osu silmiin häiritseviä heijasteita.

"Ei ole hullumpi ajatus kosteuttaa silmätipoilla lastenkin silmiä."

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä: erinomaisen tehokas apu kuiviin silmiin ovat kosteutustipat. Tanja Korteniemi suosittelee niitä kaikenikäisille.

"Jos lapset käyttävät koulussa ja vapaa-ajalla paljon tablettia, älypuhelinta tai tietokonetta, ei ole yhtään hullumpi ajatus kosteuttaa tipoilla myös heidän silmiään."

Sisältö jatkuu mainoksen alla