Kierrätys kunniaan, mutta käytettyjä kenkiä ostaessa kannattaa muistaa pari seikkaa.

Tottahan kirpputorilta voi kenkiä ostaa. On ihan hyvä juttu ajatella ekologisesti tässäkin ja panna kengät kiertoon. Näin sanoo dosentti ja jalkaterapeutti Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta.

”Mutta tietenkin pitää katsoa, että kirpputorikengät ovat suhteellisen uudet. Jos ne ovat valmiiksi kovin kuluneet, eivät ne siitä paremmiksi muutu”, Minna Stolt jatkaa.

Hän tietää, että monia arveluttavat etenkin lasten kirpputorikengät. Kyse on sentään kasvavien pienten ihmisten jaloista. Mitä, jos toisella lapsella olleet kengät aiheuttavat jalkoihin virheasentoja?

Ryhdikkäät kengät käyvät lapsillekin.

”Minusta terve järki on sallittua siinäkin. Lapsen jalkaterä kasvaa niin nopeasti, ettei hän ehdi käyttää kenkiään loppuun. Jos kirpputorikengät näyttävät ryhdikkäiltä ja käyttökelpoisilta, kyllä niitä voi lapsillekin hankkia.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyllä, ihosairaus voi tarttua kengistä

Kirppiskengät on silti hyvä tarkistaa tavallista huolellisemmin ennen ostamista. Jos kenkää on käytetty niin paljon, että sen pehmeys on alkanut hävitä, se voi hangata ihon rikki tai rakoille.

Linttaan astuttuja ei kannata ostaa.

”Eikä valmiiksi linttaan astuttuja kenkiä tietenkään kannata ostaa. Etenkin nuorten kengissä näkee usein sellaista muutosta: kengillä on kävelty niin, että nilkka on kallistunut sisäänpäin ja kengän kanta on kääntynyt vinoon”, Minna Stolt kertoo.

Jos oikein huono tuuri käy, käytetyistä kengistä voi saada iholleen sieni-infektion. Se tosin edellyttää, että omien jalkojen iho on jollain tavoin rikki.

”Varmuuden vuoksi kannattaa käyttää kirpputorikengät suutarissa. Suutareilla on aineita ja pesureita, jotka desinfioivat kengistä taudinaiheuttajat pois”, Minna Stolt vinkkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla