Jäisikö hampaisiin vähemmän jälkiä, jos juoman joisi pillillä?
Jäisikö hampaisiin vähemmän jälkiä, jos juoman joisi pillillä?

Voiko hampaiden värjääntymistä ja kulumajälkiä jotenkin estää? Hammaslääkäri vastaa.

Kunpa hampaat pysyisivätkin aina yhtä helmenvalkoisina kuin ne ovat sen jälkeen, kun suuhygienisti on ne taas kerran puhdistanut. Vaan ei. Kohta hohde taas himmenee ja hampaiden pinta alkaa ikävästi kellertää.

Mikä hampaita oikein kuluttaa ja kellastuttaa? Mitä sille osaisi itse tehdä? Hammaslääkäri ja lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson PlusTerveydestä vastaa.

1. Mikä kaikki kellastuttaa hampaita?

”Hampaiden pintaa värjäävät ennen kaikkea nautintoaineet, jos niitä käyttää jatkuvasti: kahvi, tee, tupakka ja myös punaviini, jos sitä nauttii monena päivänä viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuodetkin vaikuttavat. Hampaiden oma väri tummuu lähes kaikilta, kun ikää tulee.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkein petollisimpia ovat makuvedet.

2. Millaisia jälkiä virvoitusjuomat jättävät hampaisiin?

”Virvoitusjuomat ovat hampaille ehdottomasti pahimpia, etenkin jos niitä käytetään tiheästi. Ne liuottavat pois kiilteen, jolloin hampaan pinta muuttuu himmeäksi. Alta paljastuu pehmeämpi hammasluu, joka kuluu, murenee ja reikiintyy, kun on jäänyt vaille kiilteen suojaa. Näitä vaurioita näkyy nykyisin nuorillakin.

Vahinkoa eivät aiheuta pelkästään sokerilimsat ja energiajuomat vaan myös tuoremehut ja kaikenlaiset light- ja zero-juomat. Kaikkein petollisimpia ovat makuvedet. Niiden maku tulee usein hedelmä- tai marjaesanssista, joka tekee ne happamiksi. Juuri happamuus kuluttaa kiillettä.”

Pelkkä kupliminen ei tee vedestä hampaiden kannalta vahingollista.

3. Tuleeko hampaisiin vaurioita myös kivennäisvesistä?

”Maustamattomista kuplavesistä ei ole hampaille haittaa eivätkä ne jätä jälkiä. Pelkkä kupliminen ei tee vedestä hampaiden kannalta vahingollista, happamuus tekee.”

4. Säästynkö hammasvaurioilta, jos juon kuohuviinin ja muut happamat juomat pillin läpi?

”Pillillä juominen saattaa pikkuisen säästää varsinkin etuhampaita, mutta suurta merkitystä sillä ei ole. On lähes mahdotonta juoda niin, että neste menisi suoraan lasista ruokatorveen. Suuhun tulee aina jonkin verran hapanta nestettä.”

5. Saako hampaiden värjäytymät pois kotikonstein vai tarvitaanko apuun hammaslääkäri tai -hygienisti?

”Pinnalliset värjäytymät lähtevät puhdistamalla. Kotikonsteista paras on se, että pitää hampaan pinnan jatkuvasti mahdollisimman puhtaana. Silloin eivät värjäytymätkään tartu niin helposti.

Ahkera hankaaminen kotona saattaa myös aiheuttaa kiillevaurioita, etenkin jos käyttää vähän liian kuluttavaa hammastahnaa.

Sen sijaan pinttynyt värjäytymä vaatii usein ammattimaisen puhdistuksen. Ihan siitäkin syystä, että ahkera hankaaminen kotona saattaa myös aiheuttaa kiillevaurioita, etenkin jos käyttää vähän liian kuluttavaa hammastahnaa.

Ammattipuhdistukseen tullaan harvemmin, ja puhdistus voidaan kohdistaa tarkemmin. Siinä voidaan myös käyttää melko hellävaraisia keinoja, kuten paineilman avulla tapahtuvaa soodapuhdistusta.”

6. Voiko iän tuomalle hampaiden tummenemiselle tehdä mitään?

”Hammaslääkäri tai -hygienisti voi valkaista iän tummentamia hampaita peroksidipohjaisten aineiden avulla.

Valkaisevat hammastahnat ovat tässä melko tehottomia. On myös hammastahnoja, jotka poistavat tehokkaasti värjäytymiä, mutta ne ovat liian hankaavia ainakin päivittäiseen kotikäyttöön.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla