Asiantuntijan mukaan harmaat hiukset ovat optinen harha. Itse asiassa harmaita hapsia ei ole olemassakaan.
Asiantuntijan mukaan harmaat hiukset ovat optinen harha. Itse asiassa harmaita hapsia ei ole olemassakaan.

Milloin harmaantuminen alkaa? Kuinka nopeasti koko pehko on jo ihan valkoinen? Onko tämä sukupuolikysymys? Asiantuntija vastaa.

1. Itse asiassa harmaita hiuksia ei olekaan

Vaikka puhummekin harmaantumisesta ja harmaista hiuksista, yksittäinen hius ei muutu missään vaiheessa harmaaksi, sanoo hiusalan koulutuspäällikkö Kirsi Oksaharju.

”Meillä ei ole harmaita vaan vain oman värisiä hiuksia ja sitten pelkästään valkoisia, värittömiä hiuksia. Värittömissä hiuksissa värin tuotanto on loppunut”, hän kuvaa.

”Kun oman väriset hiukset ja värittömät hiukset sekoittuvat keskenään, kauempaa katsottaessa kyllä näyttää siltä, että hiukset ovat harmaat.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Valkoinenkin on vain värin puutetta

Entä sitten se vaihe, kun hiuksista tulee suorastaan valkoiset? Oksaharjun mukaan on optinen harha, että tummemman harmaat hiukset näyttävät vuosien kuluessa muuttuvan vaaleamman harmaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harmausaste kasvaa vähitellen, koska omanväristen hiusten määrä vähenee ja värittömiä hiuksia tulee lisää. Lopulta pää on aivan valkoinen, koska jokainen päässä oleva hius on väritön.

3. Harmaantua voi jopa vuodessa

Ensimmäisen harmaan hiuksen löytyminen voi aiheuttaa tunteita, sillä monelle se on vanhuuden merkki. Prosessi ensimmäisen harmaan hiuksen ja vitivalkoisen hiuspehkon välillä voi kuitenkin kestää vuosikymmeniä.

”On täysin yksilöllistä, kuinka nopeasti 'harmaita' alkaa tulla ja kuinka nopeasti ne lisääntyvät. Toiset harmaantuvat vuodessa tai kahdessa, toisille harmaita hiuksia ei tule koko heidän elämässään”, Kirsi Oksaharju kertoo.

”Sellaisia aineita ei ole, joilla voisi palauttaa hiuksen oman värin.”

Geeneihimme on kirjoitettu, kuinka kauan kunkin hiusnystyn melanosyyttisolu toimii. Jokaisella hiustupella on oma geneettinen perimä. Yhdestä hiustupesta voi kasvaa omanvärinen hius koko elämän ajan, kun taas viereisestä tupesta voi värintuotanto loppua jo aiemmin.

”Syntyvään väriin ei voi vaikuttaa, eikä sellaisia aineita ole olemassa, joilla voisi palauttaa hiuksen oman värin.”

4. Sukulaisten hiukset kertovat sinustakin

Moni kokee suurena vääryytenä, jos kutrit alkavat kadottaa väriään jo kolme-nelikymppisenä.  Vielä viisikymppinenkin saattaa pitää harmaantumista ikävänä vanhenemisen merkkinä.

Kolmekymppisen hiukset ovat harvoin läpeensä harmaat, mutta viisikymppisten harmaantuminen on jo aivan tavanomaista, Oksaharju sanoo.

”Kolmekymppisilläkin voi olla ohimoilla jo ensimmäisiä harmaita, mutta ei vielä mitään silmin havaittavaa. Nelikymppisillä alkaa löytyä harmaita hiuksia jo enemmän. Viisikymppisillä harmaantuminen on yleistä ja selkeästi nähtävää.” 

5. Harmaantuminen on tasa-arvoista

Sukupuolten välillä ei ole eroa siinä, milloin harmaantuminen alkaa. Kaikkein eniten merkitystä on geeneillä.

”Jos suvussa on taipumusta varhaiseen harmaantumiseen, kyllä silloin sekä suvun naiset että miehet harmaantuvat aikaisin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla