Jos harja on täynnä haivenia, kannattaa tehdä pieni tukistuskoe. Nämä kymmenen kysymystä paljastavat, mistä hiuskadossasi saattaa olla kyse ja mitä asialle voi tehdä.

Aloita tästä: tukistustesti paljastaa totuuden

Normaalisti päästä irtoaa 100–150 hiusta päivässä. Ota pieni tukko hiuksia sormien väliin ja tukista. Jos yli viisi hiusta irtoaa, tukkaa lähtee tavallista enemmän.

Hiustenlähtö ei ole yhtä voimakasta kaikkialla, joten tee testi erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivosta. 

Irtosiko enemmän kuin viisi hiusta? Jos irtosi, jatka lukemista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Nytkö se vanhuus alkoi? 

Hiukset ohenevat iän myötä. Ohenemiseen vaikuttaa sekä hiusten lukumäärän että hiusten läpimitan pieneneminen. Hiukset harvenevat tasaisesti eri puolilta päätä, mutta erot ovat yksilöllisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiuksen kasvuaika on yleensä noin 3–4 vuotta, minkä jälkeen hius irtoaa. Ihmisen elinaikana hiuksella on tietty määrä kasvukierroksia. Noin kymmenen kasvukauden jälkeen hiusten kasvu hidastuu. 

2. Kaljuunnun, olenko siis tietämättäni mies?

Miehillä hiusten harveneminen alkaa jo 18–20 vuoden iässä.

Arviolta joka toisella 40–60-vuotiaalla naisella esiintyy kaljuuntumista, joka on perinnöllinen ominaisuus. 

Miestyyppinen kaljuuntuminen on seurausta miessukupuolihormonin, dihydrotestosteronin (DHT) ja perinnöllisen taipumuksen yhteisvaikutuksesta. Kaikilla miehillä on DHT:a, mutta kaljuuntuvilla miehillä sitä on muita runsaammin. Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa yleensä ohimoilta ja/tai päälaelta.

Naistyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin välittämä perinnöllinen ominaisuus, jota esiintyy arviolta joka toisella 40–60-vuotiaalla naisella. Sitä tapahtuu tasaisesti koko pään alueella. 

3. Onkohan se geeneissä?

Kyllä, hiusten harveneminen on osittain perinnöllistä. Tähän voi auttaa apteekista saatava reseptivapaa minoksidiili-liuos sekä reseptilääke finasteridi. 

4. Rankka syksy töissä, tupakkaa palaa?

Kehon ylimääräinen rasitustila näkyy usein myös hiuksissa. Stressi, tupakointi ja voimakas laihdutus voivat aiheuttaa hiuskatoa.

Pillerimerkin vaihto saattaa auttaa.

5. Nytkö se menopaussi iski? 

Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenitaso alkaa laskea. Myös hiusten kasvutapa ja rakenne muuttuvat. Hiukset ohenevat ja menettävät jäntevyyttään, ja hiustenlähtö voi pahentua. 

Myös ehkäisytabletit voivat saada hiukset lähtemään. Pillerimerkin vaihto saattaa auttaa.

Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.
Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.

6. Johtuisiko tämä sittenkin imetyksestä?

Moni nainen havahtuu hiusten lähtöön synnytyksen jälkeen. Toisin kuin luulisi, tukan oheneminen ei johdu imetyksestä, vaan hiuskasvuston tilan normalisoitumisesta raskauden jälkeen.

Raskauden aikana hiuksia lähtee normaalia vähemmän, mutta synnytyksen jälkeen vauhti kiihtyy takaisin kohti normitahtia. Tilanne tasoittuu yleensä puolen vuoden sisällä synnytyksestä.

Joskus kyse voi olla sairaudesta. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan auttaa oikea lääkitys.

7. En kai ole sairas?

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa lääkitykset ja eräät sairaudet, kuten pälvikalju, atooppinen ihottuma tai tali-ihottuma. Joskus syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Siihen auttaa oikea lääkitys. 

Syöpähoidoissa käytettävät sytostaatit vaurioittavat karvatupen soluja, mikä aiheuttaa hiusten lähtöä. Hiukset kasvavat yleensä takaisin hoidon päätyttyä.  

Hiukset saavat tarvitsemiaan ravinteita myös vihanneksista, hedelmistä ja marjoista.

8. Voinko syödä tukan taas kuntoon?

Hiuksille tärkeitä aineita ovat magnesium, D-vitamiini, rasvahapot ja B-vitamiini. Jos kärsit anemiasta, muista myös rauta.

Hiukset saavat tarvitsemiaan ravinteita myös vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Jos epäilet ravintosi monipuolisuutta, nauti ravintolisiä. 

9. Auttaisivatko hiustenpidennykset?

Ohuita ja hitaasti kasvavia hiuksia yritetään joskus paikata hiuspidennyksin. Huonosti laitetut pidennykset voivat kuitenkin olla omille kutreille tuhoisat. 

Jos liian vähäiseen hiusmäärään kiinnitetään hiussinetit, omat hiukset eivät kestä niitä ja voivat irrota jopa tuppoina. Pidennystekniikoista teippijatkot ovat hellävaraisemmat ja antavat omien hiusten kasvaa omaa tahtiaan. 

Hiusten elinkaari jakautuu kasvu-, siirtymä- ja lepovaiheeseen.

10. Milloin tukka kasvaa takaisin? 

Uusien hiusten odottelu irronneiden paikalle kysyy hiukan kärsivällisyyttä.

Hiuksia irtoaa yleensä tasaisesti eri puolilta päänahkaa, koska vierekkäiset hiusnystyt ovat eri vaiheissa elinkaartaan. Hiusten elinkaari jakautuu kolmeen vaiheeseen: kasvu-, siirtymä- ja lepovaiheeseen. Jos hiuksia lähtee kasvuvaiheessa, uusia on odotettava lepovaiheen loppuun eli muutama kuukausi.

Lähteet: Terveyskirjasto ja Terve.fi.

Celavie

Kannattaa syödä 100 pg D vitamiinia. Minun hiukset oheni ja jopa kaljuunnuin, mutta D vitamiini auttoi.

  • ylös 14
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla