Jos harja on täynnä haivenia, kannattaa tehdä pieni tukistuskoe. Kymmenen kysymystä paljastaa, mistä hiuskadossasi saattaa olla kyse ja mitä asialle voi tehdä.

Aloita tästä: tukistustesti paljastaa totuuden

Normaalisti päästä irtoaa 100–150 hiusta päivässä. Ota pieni tukko hiuksia sormien väliin ja tukista. Jos yli viisi hiusta irtoaa, tukkaa lähtee tavallista enemmän.

Hiustenlähtö ei ole yhtä voimakasta kaikkialla, joten tee testi erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivosta. 

Irtosiko enemmän kuin viisi hiusta? Jos, jatka lukemista.

1. Nytkö se vanhuus alkoi? 

Hiukset ohenevat iän myötä. Ohenemiseen vaikuttaa sekä hiusten lukumäärän että hiusten läpimitan pieneneminen. Hiukset harvenevat tasaisesti eri puolilta päätä, mutta erot ovat yksilöllisiä.

Hiuksen kasvuaika on yleensä noin 3–4 vuotta, minkä jälkeen hius irtoaa. Ihmisen elinaikana hiuksella on tietty määrä kasvukierroksia. Noin kymmenen kasvukauden jälkeen hiusten kasvu hidastuu. 

2. Kaljuunnun, olenko siis tietämättäni mies?

Miehillä hiusten harveneminen alkaa jo 18–20 vuoden iässä.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on seurausta miessukupuolihormonin, dihydrotestosteronin (DHT), ja perinnöllisen taipumuksen yhteisvaikutuksesta. Kaikilla miehillä on DHT:a, mutta kaljuuntuvilla miehillä sitä on muita runsaammin. Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa yleensä ohimoilta ja/tai päälaelta.

Naistyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin välittämä perinnöllinen ominaisuus, jota esiintyy arviolta joka toisella 40–60-vuotiaalla naisella. Sitä tapahtuu tasaisesti koko pään alueella. 

3. Onkohan se geeneissä?

Kyllä, hiusten harveneminen on osittain perinnöllistä. Tähän voi auttaa apteekista saatava reseptivapaa minoksidiili-liuos sekä reseptilääke finasteridi. 

4. Rankka syksy töissä, tupakkaa palaa?

Kehon ylimääräinen rasitustila näkyy usein myös hiuksissa. Stressi, tupakointi ja voimakas laihdutus voivat aiheuttaa hiuskatoa.

5. Nytkö se menopaussi iski? 

Vaihdevuosien aikaan naisten estrogeenitaso alkaa laskea. Myös hiusten kasvutapa ja rakenne muuttuvat. Hiukset ohenevat ja menettävät jäntevyyttään, ja hiustenlähtö voi pahentua. 

Myös ehkäisytabletit voivat saada hiukset lähtemään. Pillerimerkin vaihto saattaa auttaa.

Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.
Pälvikaljukin voi olla hiustenlähdön taustalla.

6. Johtuisiko tämä sittenkin imetyksestä?

Moni nainen havahtuu hiusten lähtöön synnytyksen jälkeen. Toisin kuin luulisi, tukan oheneminen ei johdu imetyksestä, vaan hiuskasvuston tilan normalisoitumisesta raskauden jälkeen.

Raskauden aikana hiuksia lähtee normaalia vähemmän, mutta synnytyksen jälkeen vauhti kiihtyy takaisin kohti normitahtia. Tilanne tasoittuu yleensä puolen vuoden sisällä synnytyksestä.

7. En kai ole sairas?

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa lääkitykset ja eräät sairaudet, kuten pälvikalju, atooppinen ihottuma tai tali-ihottuma. Joskus syynä voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Siihen auttaa oikea lääkitys. 

Syöpähoidoissa käytettävät sytostaatit vaurioittavat karvatupen soluja, mikä aiheuttaa hiusten lähtöä. Hiukset kasvavat yleensä takaisin hoidon päätyttyä.  

8. Voinko syödä tukan taas kuntoon?

Hiuksille tärkeitä aineita ovat magnesium, D-vitamiini, rasvahapot ja B-vitamiini. Jos kärsit anemiasta, muista myös rauta.

Hiukset saavat tarvitsemiaan ravinteita myös vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Jos epäilet ravintosi monipuolisuutta, nauti ravintolisiä. 

9. Auttaisivatko hiustenpidennykset?

Ohuita ja hitaasti kasvavia hiuksia yritetään joskus paikata hiuspidennyksin. Huonosti laitetut pidennykset voivat kuitenkin olla omille kutreille tuhoisat. 

Jos liian vähäiseen hiusmäärään kiinnitetään hiussinetit, omat hiukset eivät kestä niitä ja voivat irrota jopa tuppoina. Pidennystekniikoista teippijatkot ovat hellävaraisemmat ja antavat omien hiusten kasvaa omaa tahtiaan. 

10. Milloin tukka kasvaa takaisin? 

Uusien hiusten odottelu irronneiden paikalle kysyy hiukan kärsivällisyyttä.

Hiuksia irtoaa yleensä tasaisesti eri puolilta päänahkaa, koska vierekkäiset hiusnystyt ovat eri vaiheissa elinkaartaan. Hiusten elinkaari jakautuu kolmeen vaiheeseen: kasvu-, siirtymä- ja lepovaiheeseen. Jos hiuksia lähtee kasvuvaiheessa, uusia on odotettava lepovaiheen loppuun eli muutama kuukausi.

Lähteet: Terveyskirjasto ja Terve.fi.

Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.