Kun valitset ihollesi sopivan puuterin, saat kauniin mattapintaisen ihon.

Kevyt puuterikerros tekee ihosta samettisen himmeän, mutta liikaa käytettynä pakkelimaisen. Kuultavaan ja heleään ihoon riittää kevyt puuterihuntu. Puuteri ei ole tarkoitettu vain kiillon torjumiseen. Sen avulla meikkivoide kiinnitetään paikalleen. Puuteroinnin päälle poskipuna ja muu meikki leviävät tasaisesti.

Millainen puuteri?

Meikkipuuteri Meikkivoiteen ja puuterin yhdistelmä, joka jättää mattaisen pinnan. Levitetään suurella siveltimellä tai meikki-sienellä. Ei sovi kuivalle tai ryppyiselle iholle.

Mineraalimeikkipohja Luonnon mineraalipigmenteistä koostuva irtopuuteri, joka peittää samalla tavalla kuin meikkivoide. Pyöritellään kasvoille napakalla siveltimellä.

Mineraalipuuteri Irto- tai kivipuuteri, joka on valmistettu luonnon omista raaka-aineista. Sisältää esimerkiksi valkosavea.

Kiinteä puuteri eli kivipuuteri meikin korjailuun.

Irtopuuteri Kiinnittää meikin. Painele kiiltäviin kohtiin vipalla, muualle isolla puuterisiveltimellä.

Aurinkopuuteri Kasvojen varjostuksiin, häivytyksiin ja kavennuksiin. Päivetyksen korostamiseen.

Poskipunapuuteri Raikastaa meikin ja piristää ilmettä. Harkitse voidemaista poskipunaa, jos iho on kuiva tai ryppyinen. Sivellään poskipunasiveltimellä.

Hohdepuuteri Sisältää helmiäistä. Korostaa kasvoja kauniisti ja sopii esimerkiksi kulmaluulle ja dekolteelle.

Puuteripaperi Puuteripaperi on ohut kertakäyttöinen silkkipaperi, joka on päällystetty puuterilla. Sekä puuteripaperin että puuterittoman kiiltopaperin on tarkoitus viedä liika rasva ihon pinnasta.

Mikä sävy minulle?

  • ”Translucent powder” on läpikuultava, lähes väritön puuteri. Se on käyttökelpoisin ja sopii hyvin vaalealle iholle.

  • Väriä sisältävän ihopuuterin sävynkannattaa olla astetta vaaleampi kuin meikkivoiteen, ettei meikkivoiteen sävy muutu. 

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.