Hurmaa kesäjuhlissa kukkaseppele kutreillasi! Seppelkoristeen voi ostaa kaupastakin, mutta uniikin ja upean saa myös itse tekemällä.

Nyt niitä tuntuu olevan kaikilla: erilaisia kukkakoristeita hiuksissa ja etenkin muhkeita, kruunumaisia seppeleitä, jotka ovat kaunistaneet viime aikoina esimerkiksi Ruotsin prinsessojen kuninkaallisia kampauksia.

Kukkaseppele onkin kesän upein hiuskoriste, joka täydentää morsiamen tyylin ja toimii katseenvangitsijana festareilla, juhannus- ja puutarhajuhlissa.

Kaikki tahtovat kukkia

Elävien kukkien ohella päänsä voi koristaa tekokukkaseppeleillä ja -pannoilla, joita vaatekauppojen asusteosastot ovat nyt pullollaan.

”Kukat ovat todella muodikkaita. Uskon, että taustalta löytyy luonnon- ja kauneudenkaipuu, johon kukat, myös sisustuksessa ja pukeutumisessa, vastaavat”, sanoo kukat omaan työhönsä liittänyt meikkaaja-kampaaja, kukkastylisti Riia Koivisto.

Kukkaseppele sopii kaikenikäisille ja monenlaiseen pukeutumiseen. Hieman asiallisempikin asu saa särmää jännittävästi kootusta, vaikka vähän hapsottavasta seppeleestä.

Häävieraana on syytä olla varovainen hiuskoristelussa: älä kilvoittele huomiosta morsiamen kanssa.

Juhannusjuhlissa kaikki saavat kukkia seppeleet päässä, mutta häävieraana on syytä olla vähän varovainen.

”Jos morsiamella on päässään seppele, on huomaavaista, etteivät muut kilvoittele hänen kanssaan huomiosta. Muita kukkakoristeita voivat kyllä vieraatkin käyttää.”

Valitse kestävät lajikkeet

Minkälaisista kukista sitten syntyy kaunein seppele? Lempikukista tietenkin, mutta muutama vinkki on hyvä pitää mielessä.

”Seppeleeseen kannattaa valita kestäviä lajikkeita kuten harsokukkia. Jos kukka nuupahtaa heti maljakossa, ei se kestä pitkään seppeleessäkään. Kellomaiset kukat lötkistyvät nopeasti, mutta esimerkiksi neilikat ja ruusut hehkuvat pitkään”, Riia Koivisto valaisee.

Jos käytät luonnonkukkia, kukat kannattaa poimia aamulla.

Kukkakaupan kukkia, puutarha- ja villikukkia voi ennakkoluulottomasti yhdistää kaikkia samaan seppeleeseen. Luonnonkukista koottu versio kestää parhaiten, kun kukat poimii aamulla.

”Koiranputkista syntyy superhieno seppele, kun joukkoon yhdistää esimerkiksi oksaruusua. Myös samettikukista ja tarhamarketoista syntyy persoonallinen kokonaisuus. Mitä pidemmät varret, sen runsaampi ja villimpi seppeleestä tulee. Lyhytvartisista punottu on siisti ja kompakti.”

Seppeleestä syntyy kaunis kranssi

Yleensä seppele säilyy terhakkaana koko juhlapäivän ajan. Suihkuttele sitä vedellä ja säilytä viileässä, niin se voi kestää seuraavaankin päivään.

”Hukkaan se ei tosin mene senkään jälkeen. Seppele ilahduttaa pitkään kuivattuna ovikoristeena”, Riia Koivisto vinkkaa.

Kestävin on tietenkin tekokukkaseppele, jollaisen voi saada kaupasta reilulla kympillä. Ammattilaisen taidokkaasti punoma, näyttävä seppele maksaa 30–80 euroa.

”On makuasia, valitseeko aidoista kukista vai kestokukista kootun seppeleen. Lapsilla tekokukat toimivat tietysti loistavasti, mutta sopivat ne hyvin aikuisellekin. Myös allergisille ne ovat mainio vaihtoehto.”

Näin teet sen itse

Kukkaseppeleen voi teettää ammattilaisella tai väkertää itse rautalankaa ja kukkateippiä apuna käyttäen. Kotikutoisin seppele syntyy lapsuudesta tutulla, perinteisellä tekniikalla – sillä samalla, jolla aikoinaan tehtiin voikukkaseppeleitä.

Laita kahden pitkävartisen kukan varret ristikkäin ja kiepauta päällimmäisen varsi kukkien välistä toisen varren viereen.

Jatka kieputtamista samaan malliin, kunnes seppele on sopivan pituinen. Jos käytät villikukkia, tarkista, ettei heinikosta kulkeudu mukana pieniä salamatkustajia.

Sitten vain seppele päähän ja juhlimaan!

Asiantuntijana Riia Koivisto, FAB Makeup & Hair / Floral

Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.
Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.

Liian kuumassa saunassa hoitoaineen teho saattaa heiketä.

Saunassa mieli rentoutuu, ja samalla on ihana helliä hiuksia hoitoaineella. Löylyissä hoito ehtii vaikuttaa mukavan pitkään.

Vaan hetkinen! Joskus kuulee varoitteluja siitä, ettei saunan kuumuus tee hiuksille hyvää.

Saako lauteille siis mennä hoitoaine päässä, parturi-kampaaja Marja Liimatainen?

”Saa mennä. Yleisesti ottaen lämpö tehostaa hoitoaineen vaikutusta.”

Mutta jos saunassa ottaa kovat löylyt, hoitoaineen vaikutus voi kuitenkin huonontua, Liimatainen huomauttaa.

”Kuumissa löylyissä kostea hius ja kosteuttavia ainesosia sisältävä hoitoaine voivat reagoida hiuksen kannalta haitallisesti.”

Jos hoitoaine päässä menee lauteille, hiukset kannattaisikin suojata lämmöltä. Se onnistuu esimerkiksi kietomalla ne pyyhkeeseen.

Toinen vaihtoehto on saunoa maltillisesti, jotta lämpö ei pääse kuumentamaan hiuksia ja hoitoainetta liiaksi.

Hoitoaine päässä kannattaa saunoa maltillisesti.

”Silloin saunassa kannattaa olla ilman, että heittää kauheasti löylyä”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen muistuttaa, että hoitoaine ja muut hiustuotteet pitäisi myös säilyttää niin, ettei saunan lämpö pääse kuumentamaan niitä.

”Saunan löylyhuone ei ole oikea säilytyspaikka pesu- ja hoitotuotteille, sillä tuotteiden säilyvyys, koostumus ja hoitoteho kärsivät liiallisesta kuumuudesta, samoin kuin jäätymisestä.”

Älä pidä hiuksia pyyhkeessä koko iltaa

Ihanan saunahetken jälkeen on kiva kääräistä pyyhe päähän ja mennä sohvalle tai terassille vilvoittelemaan. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin pyyhkeen kietoo turbaaniksi päähän. Sitä ei saisi kääntää kovin tiukaksi.

”Jos pyyhe käännetään liian tiukalle, hius jää sinne väliin ja hiukseen tulee kierre.”

Jos hius vielä pääsee kuivumaan kierteisenä pyyhkeen sisään, sen joustavuus voi huonontua.

”Kun joustonvaraa ei ole ja hiukseen kohdistuu äkillinen veto esimerkiksi takkua harjatessa, nykäisy voi katkaista hiuksen.”

Siksi pyyhe kannattaa kietoa löysähkösti ja ottaa pois päästä heti, kun se on ehtinyt imeä suurimmat kosteudet pois hiuksista. Hiusten ei saisi antaa kuivahtaa pyyhkeen sisällä, Liimatainen sanoo.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.