Hurmaa kesäjuhlissa kukkaseppele kutreillasi! Seppelkoristeen voi ostaa kaupastakin, mutta uniikin ja upean saa myös itse tekemällä.

Nyt niitä tuntuu olevan kaikilla: erilaisia kukkakoristeita hiuksissa ja etenkin muhkeita, kruunumaisia seppeleitä, jotka ovat kaunistaneet viime aikoina esimerkiksi Ruotsin prinsessojen kuninkaallisia kampauksia.

Kukkaseppele onkin kesän upein hiuskoriste, joka täydentää morsiamen tyylin ja toimii katseenvangitsijana festareilla, juhannus- ja puutarhajuhlissa.

Kaikki tahtovat kukkia

Elävien kukkien ohella päänsä voi koristaa tekokukkaseppeleillä ja -pannoilla, joita vaatekauppojen asusteosastot ovat nyt pullollaan.

”Kukat ovat todella muodikkaita. Uskon, että taustalta löytyy luonnon- ja kauneudenkaipuu, johon kukat, myös sisustuksessa ja pukeutumisessa, vastaavat”, sanoo kukat omaan työhönsä liittänyt meikkaaja-kampaaja, kukkastylisti Riia Koivisto.

Kukkaseppele sopii kaikenikäisille ja monenlaiseen pukeutumiseen. Hieman asiallisempikin asu saa särmää jännittävästi kootusta, vaikka vähän hapsottavasta seppeleestä.

Häävieraana on syytä olla varovainen hiuskoristelussa: älä kilvoittele huomiosta morsiamen kanssa.

Juhannusjuhlissa kaikki saavat kukkia seppeleet päässä, mutta häävieraana on syytä olla vähän varovainen.

”Jos morsiamella on päässään seppele, on huomaavaista, etteivät muut kilvoittele hänen kanssaan huomiosta. Muita kukkakoristeita voivat kyllä vieraatkin käyttää.”

Valitse kestävät lajikkeet

Minkälaisista kukista sitten syntyy kaunein seppele? Lempikukista tietenkin, mutta muutama vinkki on hyvä pitää mielessä.

”Seppeleeseen kannattaa valita kestäviä lajikkeita kuten harsokukkia. Jos kukka nuupahtaa heti maljakossa, ei se kestä pitkään seppeleessäkään. Kellomaiset kukat lötkistyvät nopeasti, mutta esimerkiksi neilikat ja ruusut hehkuvat pitkään”, Riia Koivisto valaisee.

Jos käytät luonnonkukkia, kukat kannattaa poimia aamulla.

Kukkakaupan kukkia, puutarha- ja villikukkia voi ennakkoluulottomasti yhdistää kaikkia samaan seppeleeseen. Luonnonkukista koottu versio kestää parhaiten, kun kukat poimii aamulla.

”Koiranputkista syntyy superhieno seppele, kun joukkoon yhdistää esimerkiksi oksaruusua. Myös samettikukista ja tarhamarketoista syntyy persoonallinen kokonaisuus. Mitä pidemmät varret, sen runsaampi ja villimpi seppeleestä tulee. Lyhytvartisista punottu on siisti ja kompakti.”

Seppeleestä syntyy kaunis kranssi

Yleensä seppele säilyy terhakkaana koko juhlapäivän ajan. Suihkuttele sitä vedellä ja säilytä viileässä, niin se voi kestää seuraavaankin päivään.

”Hukkaan se ei tosin mene senkään jälkeen. Seppele ilahduttaa pitkään kuivattuna ovikoristeena”, Riia Koivisto vinkkaa.

Kestävin on tietenkin tekokukkaseppele, jollaisen voi saada kaupasta reilulla kympillä. Ammattilaisen taidokkaasti punoma, näyttävä seppele maksaa 30–80 euroa.

”On makuasia, valitseeko aidoista kukista vai kestokukista kootun seppeleen. Lapsilla tekokukat toimivat tietysti loistavasti, mutta sopivat ne hyvin aikuisellekin. Myös allergisille ne ovat mainio vaihtoehto.”

Näin teet sen itse

Kukkaseppeleen voi teettää ammattilaisella tai väkertää itse rautalankaa ja kukkateippiä apuna käyttäen. Kotikutoisin seppele syntyy lapsuudesta tutulla, perinteisellä tekniikalla – sillä samalla, jolla aikoinaan tehtiin voikukkaseppeleitä.

Laita kahden pitkävartisen kukan varret ristikkäin ja kiepauta päällimmäisen varsi kukkien välistä toisen varren viereen.

Jatka kieputtamista samaan malliin, kunnes seppele on sopivan pituinen. Jos käytät villikukkia, tarkista, ettei heinikosta kulkeudu mukana pieniä salamatkustajia.

Sitten vain seppele päähän ja juhlimaan!

Asiantuntijana Riia Koivisto, FAB Makeup & Hair / Floral

Silkkisen kiiltävät hiukset saat, kun peset ne normaalisti sampoolla, käytät haaleaa vettä ja huuhtelet viimeiseksi niin kylmällä kuin uskallat.
Silkkisen kiiltävät hiukset saat, kun peset ne normaalisti sampoolla, käytät haaleaa vettä ja huuhtelet viimeiseksi niin kylmällä kuin uskallat.

Vanhan ohjeen mukaan hiukset kannattaa huuhdella pesun jälkeen kylmällä vedellä. Onko neuvossa edelleen perää? Hiusalan ammattilainen antaa vinkit.

”Kyllä vanha neuvo on edelleen voimissaan. Kylmä huuhteluvesi hoitaa hiukset terveen ja kauniin näköisiksi ja auttaa niitä kasvamaan”, sanoo Great Cut Academy -parturikampaajakoulun johtaja ja hiusalan kouluttaja Tepa Imppola.

Kylmällä vedellä huuhtelu kannattaa kolmesta syystä:

1. Kylmä huuhteluvesi sulkee hiussuomut. Normaali, lämmin vesijohtovesi on alkalista, mistä syystä tukkaa pestessä hiusten pintakerros – hiussuomut – nousee pystyyn ja hiukset näyttävät karheilta ja pörröisiltä. Kun huuhtelet hiukset pesun jälkeen viimeiseksi kylmällä, hiussuomut sulkeutuvat ja tukka kiiltää jälleen.

Jos ongelmasi ovat lättänät hiukset ja toiveissa olisi saada kutreista kuohkeammat, kuuman veden käyttäminen ei auta. Itse hiuslaatu ei huuhtelemalla muutu. Apua löydät hiusmuotoilutuotteista.

2. Hiuspohjan verenkierto vilkastuu, ja karvatupet saavat enemmän ravintoa. Silloin hiukset kasvavat paremmin ja pysyvät terveempinä.

Parhaan tuloksen saat, kun huuhtelet hiuksiasi vuorotellen viileällä ja lämpimällä vedellä. Lopeta huuhtelu aina kylmään veteen. Liian kuumaa kannattaa varoa, se ei ole hyväksi päänahallekaan.

Myös päänahan hieronta saa verenkiertoon vauhtia.

3. Kylmä huuhtelu auttaa hiusta pitämään kosteuden sisällään, jolloin hius ei haurastu ja katkeile niin helposti.

Hiusten kauneudeksi vettä tarvitaan myös sisäisesti. Muista juoda riittävästi!

Kylmä suihku hoitaa hiusten lisäksi myös kehoa ja mieltä, lue lisää oheisesta linkistä:

”En pidä ylimääräisestä huomiosta. Nämä vaatteet ovat kuin suoja-asu. Näin pukeutuneena en käännä kenenkään päitä. Kävelenkin asussa eri tavalla: hiukan miehekkäästi kädet taskussa. Takki ja bootsit ovat kirpputorilta ja housut Madlady-verkkokaupasta.”
”En pidä ylimääräisestä huomiosta. Nämä vaatteet ovat kuin suoja-asu. Näin pukeutuneena en käännä kenenkään päitä. Kävelenkin asussa eri tavalla: hiukan miehekkäästi kädet taskussa. Takki ja bootsit ovat kirpputorilta ja housut Madlady-verkkokaupasta.”

Jos katumuodin mestari Eeva Roots ei saa pukeutua niin kuin hyvältä tuntuu, vaatteet muuttuvat hänestä vankilaksi. Tuhannet seuraavat hänen tyyliään Instagramissa.

33-vuotias valokuvaaja ja stailaaja asuu Helsingin Kalliossa Senkku-koiransa kanssa. Hänen Instagram-tilillään on yli 31 000 seuraajaa.

Eeva Roots, mitä pukeutuminen merkitsee sinulle?

”Kuvastan sillä persoonaani. Tyyli on ollut minulle tärkeä alakoulusta asti. Minun on saatava pukeutua fiilikseni mukaan, muuten vaatteet muuttuvat vankilaksi. Kotelomekossa ja korkokengissä olen kuin rooliasussa.”


”Pelkistetyssä asussa näytän suunnilleen samalta kuin muutkin boheemin Kallion asukkaat. Haalarit ovat H&M:n ja lakki Gina Tricot´n.”

Miten kuvailisit tyyliäsi?

”Se on urbaania katumuotia. Nahka, denim ja niitit edustavat rockia, hupparit hip-hoppia ja korot klassista naisellisuutta. Nyt olen kiinnostunut moottoripyöräasuista, jotka ovat samaan aikaan pehmeitä ja jämäkkiä.

Jos minut laitettaisiin muuttumisleikkiin, minulta vietäisiin varmasti ensimmäiseksi säkkimäiset vaatteeni. Sanottaisiin, että älä hyvä tyttö peitä vartaloasi. Mutta juuri rennon hupparin avulla saan korkosaappaista sen näköiset kuin haluan. Riisun niistä liian naisellisuuden.”

”Kauneus ei ole kiinnostavaa. Mitä tahansa voi pukea, kunhan rikkoo ilmeisimmän harmonian.”


”Käytän kumpiakin läpinäkyviä saappaitani joka viikko. Pitkät saappaat myytiin netissä nimellä rain boots, sadesaappaat, mutta oikeasti avoin kärki nappaa vettä ja tekee sisäpohjasta liukkaan. Molemmat on tilattu brittiläisistä verkkokaupoista.”

Mikä on sinusta kaunista?

”Koetan välttää sitä, että näyttäisin perinteisesti kauniilta ja naiselliselta. Jos minulla on liian nätti olo, laitan pipon päähän. Haluan olla cool.

En silti pidä tyyliäni räväkkänä, koska katumuoti, jota itse seuraan, on paljon rohkeampaa. Tyyli-ikonini on laulaja Rihanna. Hän käyttää erikoisia vaatteita, mutta onnistuu olemaan aina ajan hermolla.”


”Äitini menehtyi viisi vuotta sitten syöpään. Otin käsivarteeni tatuoinnin äidin kunniaksi, ja hän ehti nähdä sen ennen kuolemaansa.
Äiti luki mielellään Kodin Kuvalehteä, siksi hän sopii hyvin mukaan juttuun.”

Mistä ostat vaatteesi?

”En käytä merkkejä enkä osta mitään kallista. Instagram-tilini saaman huomion kautta olen alkanut saada jonkin verran vaatteita ilmaiseksi.

Suurimman osan vaatteistani ostan käytettyinä. Esimerkiksi Zadaa-verkkokauppa on vähän älykkäämpi nettikirppis, joka seuloo myytävistä vaatteista käyttäjälle sopivimmat.

Viimeksi ostin siistit Niken lenkkarit 40 eurolla. Kaupassa niiden hinta on 140 euroa.”


”Takki on kunnianosoitus Linkin Park -yhtyeen laulajalle Chester Benningtonille. Bändi on tärkeä minulle. Kun kuulin Chesterin kuolemasta, maalasin seuraavana yönä nahkatakkini kuparispraylla ja valkoisella talomaalilla. Koristin sen Linkin Parkin lyriikoilla. Olen ylpeä takista!”

Tuunaat vaatteitasi paljon, miksi?

”Olen muokannut vaatteita lapsesta asti, koska en löytänyt tarpeeksi istuvia. Vieraalta tuntuva vaatekin muuttuu omaksi yhdistelemällä ja tuunaamalla.

Idolini on New Yorkissa asuva muotisuunnittelija Christian Benner, joka lopetti huumeiden käytön ja alkoi kustomoida nahkatakkeja ja t-paitoja. Bennerin taideteosmaisiin vaatteisiin ovat ihastuneet esimerkiksi Kate Moss, Lady Gaga, Lenny Kravitz ja Axl Rose.

Pöytälaatikossani on yritys, jonka liikeidea oli vähän samankaltainen.ol”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2017.

 

Eevan katu-uskottavuuden salaisuus

Älä seuraa ohjeita. Oivaltava yllätyksellisyys on katumuodin ydin. Unohda ohjeet, joiden mukaan jokin tietty leikkaus ei sovi vaikkapa päärynävartalolle.

Sotke tyylit. Pue smokkihousujen kanssa nahkatakki tai verkkareiden kanssa korkokengät. Mitä suurempi kontrasti tyyleillä on, sitä paremmin ne todennäköisesti pelaavat yhteen.

Unohda estot. Kaikilla meillä on epävarmuuksia, jotka johtuvat yleisestä mielipiteestä. Se sanelee, miten saa tai ei saa pukeutua. Enemmän kannattaisi kuunnella sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä tai mikä houkuttelee.

Älä pyytele anteeksi. Katumuotiin kuuluu itsevarma asenne: jokainen voi olla kuningas ja sanoa sen ääneen. Omakehu ei ole keneltäkään muulta pois.

Hanki tuunaussetti. Hae inspiraatiota 1980-luvun punk-kuvista. Taiteile vanhalle nahkatakille tai maihinnousukengille uusi elämä spraylla, niiteillä ja tekstiilitussilla.