Hurmaa kesäjuhlissa kukkaseppele kutreillasi! Seppelkoristeen voi ostaa kaupastakin, mutta uniikin ja upean saa myös itse tekemällä.

Nyt niitä tuntuu olevan kaikilla: erilaisia kukkakoristeita hiuksissa ja etenkin muhkeita, kruunumaisia seppeleitä, jotka ovat kaunistaneet viime aikoina esimerkiksi Ruotsin prinsessojen kuninkaallisia kampauksia.

Kukkaseppele onkin kesän upein hiuskoriste, joka täydentää morsiamen tyylin ja toimii katseenvangitsijana festareilla, juhannus- ja puutarhajuhlissa.

Kaikki tahtovat kukkia

Elävien kukkien ohella päänsä voi koristaa tekokukkaseppeleillä ja -pannoilla, joita vaatekauppojen asusteosastot ovat nyt pullollaan.

”Kukat ovat todella muodikkaita. Uskon, että taustalta löytyy luonnon- ja kauneudenkaipuu, johon kukat, myös sisustuksessa ja pukeutumisessa, vastaavat”, sanoo kukat omaan työhönsä liittänyt meikkaaja-kampaaja, kukkastylisti Riia Koivisto.

Kukkaseppele sopii kaikenikäisille ja monenlaiseen pukeutumiseen. Hieman asiallisempikin asu saa särmää jännittävästi kootusta, vaikka vähän hapsottavasta seppeleestä.

Häävieraana on syytä olla varovainen hiuskoristelussa: älä kilvoittele huomiosta morsiamen kanssa.

Juhannusjuhlissa kaikki saavat kukkia seppeleet päässä, mutta häävieraana on syytä olla vähän varovainen.

”Jos morsiamella on päässään seppele, on huomaavaista, etteivät muut kilvoittele hänen kanssaan huomiosta. Muita kukkakoristeita voivat kyllä vieraatkin käyttää.”

Valitse kestävät lajikkeet

Minkälaisista kukista sitten syntyy kaunein seppele? Lempikukista tietenkin, mutta muutama vinkki on hyvä pitää mielessä.

”Seppeleeseen kannattaa valita kestäviä lajikkeita kuten harsokukkia. Jos kukka nuupahtaa heti maljakossa, ei se kestä pitkään seppeleessäkään. Kellomaiset kukat lötkistyvät nopeasti, mutta esimerkiksi neilikat ja ruusut hehkuvat pitkään”, Riia Koivisto valaisee.

Jos käytät luonnonkukkia, kukat kannattaa poimia aamulla.

Kukkakaupan kukkia, puutarha- ja villikukkia voi ennakkoluulottomasti yhdistää kaikkia samaan seppeleeseen. Luonnonkukista koottu versio kestää parhaiten, kun kukat poimii aamulla.

”Koiranputkista syntyy superhieno seppele, kun joukkoon yhdistää esimerkiksi oksaruusua. Myös samettikukista ja tarhamarketoista syntyy persoonallinen kokonaisuus. Mitä pidemmät varret, sen runsaampi ja villimpi seppeleestä tulee. Lyhytvartisista punottu on siisti ja kompakti.”

Seppeleestä syntyy kaunis kranssi

Yleensä seppele säilyy terhakkaana koko juhlapäivän ajan. Suihkuttele sitä vedellä ja säilytä viileässä, niin se voi kestää seuraavaankin päivään.

”Hukkaan se ei tosin mene senkään jälkeen. Seppele ilahduttaa pitkään kuivattuna ovikoristeena”, Riia Koivisto vinkkaa.

Kestävin on tietenkin tekokukkaseppele, jollaisen voi saada kaupasta reilulla kympillä. Ammattilaisen taidokkaasti punoma, näyttävä seppele maksaa 30–80 euroa.

”On makuasia, valitseeko aidoista kukista vai kestokukista kootun seppeleen. Lapsilla tekokukat toimivat tietysti loistavasti, mutta sopivat ne hyvin aikuisellekin. Myös allergisille ne ovat mainio vaihtoehto.”

Näin teet sen itse

Kukkaseppeleen voi teettää ammattilaisella tai väkertää itse rautalankaa ja kukkateippiä apuna käyttäen. Kotikutoisin seppele syntyy lapsuudesta tutulla, perinteisellä tekniikalla – sillä samalla, jolla aikoinaan tehtiin voikukkaseppeleitä.

Laita kahden pitkävartisen kukan varret ristikkäin ja kiepauta päällimmäisen varsi kukkien välistä toisen varren viereen.

Jatka kieputtamista samaan malliin, kunnes seppele on sopivan pituinen. Jos käytät villikukkia, tarkista, ettei heinikosta kulkeudu mukana pieniä salamatkustajia.

Sitten vain seppele päähän ja juhlimaan!

Asiantuntijana Riia Koivisto, FAB Makeup & Hair / Floral