Kynsiä voi puhallella kuivaksi, mutta helpompikin niksi on. Sen nimi on pikakuivattaja.
Kynsiä voi puhallella kuivaksi, mutta helpompikin niksi on. Sen nimi on pikakuivattaja.

Milloin lakkaa menee kynsinauhoille, milloin se on kokkareina reunoilla. Kun kynsiin on viimein saatu luotua upea lakkakerros, käsi osuu housuun ja lakat ovat rutussa. Kuulostaako tutulta? Asiantuntija neuvoo ratkaisut.

Kynsien lakkaamisessa siisti lopputulos ei ole itsestäänselvyys. Muoti- ja tyylikonsultti, kauneusalan ammattilainen Leena Sarvi neuvoo ratkaisut seitsemään yleisimpään kynsilakkaongelmaan.

1. Lyhyet kynnet. Kannattaako niitä edes lakata?

Toiset eivät saa kynsiään kasvamaan pitkiksi, ja toiset eivät edes halua pitkiä kynsiä. Tietokoneen näpyttely, pianonsoitto tai vauvan hoitaminen on monista helpompaa lyhytkyntisenä. Hoitoalalla pitkiä kynsiä ei suosita hygieniasyistä.

Joidenkin mielestä lakka ei edes näytä hyvältä lyhyissä kynsissä. Sarvi on toista mieltä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Päinvastoin, lyhyet kynnet kannattaa ehdottomasti lakata. Lyhytkyntisille sopivat kaikki tummat, kuten tummanpunaiset ja tummanruskeat, kynsilakat. Ne jopa vaativat lyhyen kynnen. Eli mitä lyhyemmät kynnet, sitä tummempi lakka." 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Lakka ei levity tasaisesti kynnen pintaan 

Monesti kynsilakka ei näytä levittyvän tasaisesti, vaan kerääntyy kasoiksi kynnen reunoille. Sarven mukaan kynsi saattaa tällöin olla rasvainen tai likainen.  

"Aina kun ryhdytään lakkaamaan kynsiä, pitää ensin pestä kädet. Kynnen pitää olla puhdas. Vanha kunnon kynsiharja on hyvä apuväline, jolla saa puhtaaksi sekä kynnen pinnan että kynsinauha-alueen." 

Kynsien reunoille kerääntyvät lakkakokkareet voivat johtua myös siitä, että kynsinauhat ovat huonossa kunnossa. Ennen lakkausta kynsinauhat pitäisi työntää hellävaraisesti appelsiinipuutikulla tai muulla tarkoitukseen sopivalla tikulla kohti kynsivallia.    

Kynsilakkoja löytyy kaikissa sateenkaaren sävyissä. Moni lyhytkyntinen arastelee tummia värejä, mutta turhaan. Juuri lyhyet kynnet kannattaa lakata tummiksi.
Kynsilakkoja löytyy kaikissa sateenkaaren sävyissä. Moni lyhytkyntinen arastelee tummia värejä, mutta turhaan. Juuri lyhyet kynnet kannattaa lakata tummiksi.

3. Useiden lakkakerrosten levittäminen on työlästä

Monella meistä aika, kiinnostus tai maltti ei vaan riitä usean lakkakerroksen levittämiseen. Montako kerrosta kynsilakkaa kynnelle pitäisi oikeasti levittää? Sarven mukaan tämä riippuu lakasta. 

"Jos käytät läpikuultavaa tai vaaleaa sävyä, niin yksi kerros riittää hyvin. Intensiivisempi väri vaatii usein kaksi kerrosta."  

Lakkakerrosten määrään vaikuttaa myös kynsien kunto. Hyväkuntoiselle kynnelle värin voi levittää suoraan, mutta jos kynsissä on uria tai ne ovat liuskoittuvat, kannattaa käyttää kynnen tarpeiden mukaista aluslakkaa. Aluslakkoja on saatavana esimerkiksi haurastuville, liuskoittuville, uurteisille ja värjääntyneille kynsille.

4. Lakkaa menee ihon päälle 

Jos kynsilakkaa menee iholle tai kynsinauhoille, lopputulos on suttuinen. Ylimenneen lakan saa poistettua pumpulipuikolla, joka on kastettu kynsilakanpoistoaineeseen.  

"Laita mieluummin vähän maltillisemmin kynsilakkaa kuin liikaa ja jätä kynsien reunoille vaikka pienet "turvaurat", joissa lakkaa ei ole", suosittelee Sarvi. 

Kynsien lakkaamisen jälkeen jokaiselle kynnelle levitetään tippa pikakuivattajaa, minkä jälkeen kynsilakka on käytännössä heti kuiva.

5. Juuri lakatut kynnet ruttaantuvat heti – kuka niitä ehtii kuivattaa?  

Kynsilakan kuivumisen odottaminen vaatii pitkää pinnaa. Lakkaaminen kannattaa ajoittaa hetkeen, jolloin tiedät istuvasi pitkään paikallasi eli katsot vaikka telkkaria tai olet työmatkalla junassa.  

Vaikka kuinka yrittäisi malttaa, lopputuloksena saattaa silti olla rumiksi ruttaantuneet kynsilakat. Moni tarttuisi hiustenkuivaajaan, mutta on helpompikin ratkaisu. 

"Yksi erittäin hyvä niksi on pikakuivattaja. Kynsien lakkaamisen jälkeen jokaiselle kynnelle levitetään tippa pikakuivattajaa, minkä jälkeen kynsilakka on käytännössä heti kuiva", vinkkaa Sarvi.   

6. Kynsilakka kestää kynsissä vain pari päivää 

Kynsien lakkaus on monesti turhauttavaa, koska lakka ropisee pois parin päivän päästä. Tähän ongelmaan Sarvi suosittelee päällyslakkaa, joka kiinnittää kynsilakan ja suojaa sitä.  

"Se, kuinka kauan lakka kynnessä kestää, riippuu siitä, minkälainen ihminen on ja mitä hän tekee. Jos vaikka pesee hiuksensa usein ja läträä pitkiä aikoja suihkussa, lakat lähtevät kynsistä nopeammin. Oikeaoppisesti ja kynsien tarpeiden mukaisesti lakatut kynnet kestävät jopa viikon." 

7. Kynsilakka on paakkuuntunut pulloon

Lakat vanhentuvat, ja varsinkin kuumassa ja auringonvalossa ne paakkuuntuvat. Sarvi neuvoo säilyttämään kynsilakat viileässä ja valolta suojattuna. 

"Kynsilakkoihin voi sekoittaa tähän tarkoitukseen kehitettyjä kynsilakan ohenteita. Kynsilakkaa ei kuitenkaan saa laimentaa asetonilla tai kynsilakanpoistoaineella." 

Kynsilakkapullon kierreosa kannattaa aina käytön jälkeen pyyhkäistä kynsilakanpoistoaineella, jotta sen saa seuraavalla kerralla auki helpommin.  

Vierailija

Aika hassua opettaa ihmisiä lakkaamaan kynsiä junassa, kun muutenkin yritetään vähentää hajuvesiä ym teattereissa ja yleisillä paikoilla hajuallergioiden ja yliherkkyyksien takia. Jos ei pysty kotonaan lakkaamaan, niin olkoon ilman.

  • ylös 32
  • alas 4
Vierailija

Voi ei, älkää lakatko kynsiä junassa työmatkalla, kynsilakoissa on voimakas liuottimen haju, joka voi aiheuttaa kanssamatkustajissa paitsi kuvotusta, päänsärkyä, niin ainakin ihmettelyä käytöstapojen puutteesta! Vähän sama, kun joku ottaisi sukkansa pois ja leikkelisi varpaankynsiään siinä kaiken kansan keskellä.

  • ylös 29
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla