Mistä tietää, milloin kosmetiikkatuotteet vanhenevat? Purkkien ja purnukoiden hyvinvoinnin perään kannattaa katsoa, sillä vanhentunut kosmetiikka saattaa ärsyttää ihoa.

Kosmetiikan säilyvyys selviää purkin kyljestä. Jos tuote säilyy enintään 30 kuukautta, siinä täytyy olla parasta ennen -merkintä päivämääränä. Yli 30 kuukautta säilyvästä tuotteesta pitää lisäksi kertoa, miten kauan se pysyy hyvänä avaamisen jälkeen. Esimerkiksi 12M tarkoittaa, että tuote on avattuna käyttökelpoinen vuoden ajan.

Vanhentunutta kosmetiikkaa ei kannata käyttää sillä se saattaa ärsyttää ainakin herkkää ihoa. Kosmetiikkaa ei myöskään kannata ostaa kirpputoreilta. Purkkien sisällöstä ei tiedä kenen käytössä ne ovat olleet - ja milloin.

Muista nämä

  • Nenä ja silmät kertovat, onko tuote kunnossa. Jos tuotteeseen on ilmaantunut outo haju ja sen rakenne on muuttunut, se on todennäköisesti pilaantunut. Esimerkiksi voide ei ole enää käyttökelpoinen, jos sen vesi- ja öljykerrokset ovat selvästi erillään toisistaan.

  • Kosmetiikassa on parasta ennen -päiväys ja säilyvyysaika,  mutta väärä säilytys voi vanhentaa tuotteen ennen aikojaan. Pidä tuotteet huoneenlämmössä ja kuivassa. Kosmetiikka kärsii kuumassa ja kosteassa, kuten saunassa, auringossa ja lämpimässä kylpyhuoneessa.

  • Muista sulkea pakkaukset hyvin. Silloin kosteus ja sen mukanaan tuomat mikrobit eivät pääse pilaamaan tuotetta. Esimerkiksi ripsiväri pitää keirtää tiukasti kiinni, ettei ilma pääse kuivattamaan sen koostumusta pilalle. Älä "jatka" maskaraa vedellä, sillä vesi luo bakteereille oivan kasvualustan.

  • Käsittele tuotteita puhtain käsin ja ota voidetta pienellä lastalla, ei sormin. Silloin bakteerit eivät pääse pesiytymään purkkiin. Pumppupullo on pakkauksista hygieenisin.

Asiantuntijana Sari Karjomaa, Teknokemian Yhdistys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla