KK:n lukijat kertovat, mikä auttaa, kun tuntuu yksinäiseltä. Moni lähtee ulos tai etsii seuraa somesta, toiset turvautuvat ammattiapuun. 

KK kysyi lukijoilta, mitä he tekevät helpottaakseen oloaan, kun yksinäisyys painaa. Suurin osa katsoo silloin televisiota tai kuuntelee radiota. Lohtua voi tuoda myös ruoka, johon turvautuu kaksi viidestä.

Kun yksinäisyys on väliaikaista eikä ole jatkunut kovin pitkään, on yhteydenpitäminen muuhun maailmaan helpompaa. Lukijoista joka kolmas lähtee ulos, kun tuntee olonsa yksinäiseksi. Neljäsosa pirauttaa puhelun ystävälle tai sopii tapaamisen.

”Yritän psyykata itseäni positiivisilla ajatuksilla.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Käperryn sänkyyn ja nukun.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kirjoitan ja luen blogeja.”

”Itken niin kauan kuin kyyneleitä riittää. Pyyhin ne, ja jatkan taas entistä vahvempana.”

”Neulon, kuuntelen musiikkia, ulkoilutan koiraani.”

”Lähden uimahallille vesijumppaan, jossa joku aina sanoo jonkun sanasen myös minulle.”

”Osallistun kulttuuritapahtumiin.”

Etenkin pitkään jatkunut yksinäisyys voi kuitenkin turruttaa. Yksi kymmenestä vastaajasta juo yksinäisyyteensä alkoholia tai käyttää muita päihteitä.

Ammattiapu ei aina auta

Osa vastaajista kertoo hakeneensa ammattiapua yksinäisyyteen esimerkiksi mielenterveyshoitajalta tai psykiatrilta. Toisten mielestä ammattilaisen kanssa juttelusta ei välttämättä ole apua.

”Käyn yksilö- ja ryhmäterapiassa. Palvelut tarjoaa kaupungin mielenterveystoimisto. Taustalla on muutakin kuin yksinäisyys, mutta se on pääsyy siihen, että olen hoidon piirissä.”

”Pyysin apua neuvolasta, mutta minun pitäisi kuulemma vain nähdä enemmän ihmisiä.”

”Hain kyllä nuorempana. En saanut sitä, mitä odotin, vaan lääketokkuraa ja sivuoireita.”

”Jossain vaiheessa alkoi tuntua pahalta, että joudun maksamaan siitä, että joku juttelee kanssani.”

”Ystäviä voi löytää mistä tahansa”

Vastaajista yli puolet kertoo, ettei käytä lainkaan aikaa tutustuakseen uusiin ihmisiin. Viisi prosenttia kertoo etsivänsä aktiivisesti uusia ystäviä ja kaksi neljästä etsii kavereita satunnaisesti.

Lukijat etsivät ystäviä mieluiten tuttujen kautta tai harrastuksista. Viidesosa turvautuu kaverinhaussa puolestaan nettiin. Vain muutama hyödyntää järjestettyä tapahtumia.

”Ystäviä voi löytää mistä tahansa. Juttelin juuri lääkärin odotushuoneessa vaikka mitä ventovieraan kanssa. Olen hyvä tutustumaan.”

”Etsin ystäviä omasta seurakunnastani.”

”Yritän ennen kaikkea syventää jo olemassa olevia tuttavuussuhteita.”

”Aina, kun masennus helpottaa, yritän olla iloinen, helppo ja pirteä ja luoda kontakteja muihin.”

Sosiaalisesta mediasta on sekä hyötyä että haittaa

Puolet vastaajista etsii seuraa sosiaalisesta mediasta tai netin keskustelupalstoilta ja kokee sen auttavan oloaan.

”Somen kautta on helpompi lähestyä muita ja jopa ystävystyä.”

”Suurin osa vapaa-ajan ihmiskontakteistani on somessa, koska ystävät ja kaverit asuvat kaikki muualla.”

”Voin seurata netistä muiden elämää. Ihan kuin olisi itse mukana menossa.”

”Tulee luettua nettiartikkeleita. Esimerkiksi pakolaistilanne auttaa asettamaan asioita perspektiiviin.”

”Kun luen jonkun toisen kirjoituksia, tulee tunne, että hän haluaa jakaa asioita minun kanssani. Voin myös itse kertoa jostain minulle tärkeästä asiasta, ja kun muut tykkäävät ja kommentoivat, tunnen olevani olemassa ja tärkeä.”

Toisaalta moni on kuitenkin sitä mieltä, että somesta ei ole apua: se ei tunnu samalta kuin oikea ystävä, ja suhteet jäävät esimerkiksi Facebookissa kovin pinnallisiksi.

”Tuntuu surulliselta nähdä, mitä pariskunnat ja perheelliset tekevät yhdessä, kun itse joutuu tekemään kaiken yksin.”

”Somessa sama syrjästäkatsojan tunne vain vahvistuu.”

”Siellä vain huomaan, mitä kaikkea muut ovat tehneet kysymättä minua mukaan.”

 

Mikä auttaa sinua, kun tunnet olosi yksinäiseksi? Kerro alla!

Tarja

Olen jo reilusti yli 50-kymppinen nainen. Saan ystäviä ja tuttuja helposti. Liikun harrastusten parissa, olen avoin ja iloinen. En ruikuta kolotuksiani tai työttömyyttäni. Olen huomannut, että ihmiset - etenkin yksinäiset - ovat valittajia ja kateellisia. Elämässä on paljon ilonaiheita, teen paljon vapaaehtoishommia. Niitä löytyy helposti ja kohteen tai asian voi valita itselle mieluisista. Hyvä elämänohje, jonka sain edesmenneeltä isältäni on: kohtele toisia niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan. Ja se toimii!

vaimoke

yksinäinen voi olla myös parisuhteessa. meidän väliin tuli toinen nainen netin kautta. sitkeästi piiritti ennenkuin laitettiin esto. viime kesä, ja alkusyksy oli elämäni rankinta aikaa. tuntui ettei ole ketään jolle puhua. onneksi on sentään omat lapset olleet tukena. vaikka en kaikkea voinut heillekkään kertoa. en halunnut heille painolastia. en enää halua miettiä koko asiaa. ollaan sentään puheväleissä miehen kanssa vaikka nukutaankin eri huoneissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla