Kasvimaan satokausi alkaa jo alkukesällä ja antimista nautitaan talven tuloon asti. Tutustu kasvimaan aikatauluun ja toimi ja nauti oikealla hetkellä.

Loppukeväästä ja alkukesästä

Ensimmäiseksi satokauteen ehtivät retiisi, pinaatti ja rucola eli sinappikaali. Niistä saa syksyyn mennessä monta satoa, kun kylvää uusia siemeniä muutaman viikon välein.

Lehtisalaatit on parasta kylvää heti keväällä, sillä ne itävät huonosti keskikesän lämmössä. Salaatit tekevät uutta kasvustoa sitä mukaa kun satoa korjataan.

Tilli, herne, lanttu, nauris, porkkana, palsternakka, suippo- ja kyssäkaali kylvetään alkukesällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Idätetyt varhaisperunat, keltasipulien istukkaat ja maa-artisokan mukulat istutetaan Etelä-Suomessa jo toukokuun puolessa välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maan lämmettyä

Mangoldit, sikurit, pavut ja punajuuri kylvetään vasta, kun maa on lämmennyt. Liian aikainen kylvö saa mangoldin ja punajuuren kasvattamaan kukkavarren, mikä pysäyttää sadon kehityksen.

Pavut ovat arkoja kylmälle, ja taimia onkin tarvittaessa suojattava alkukesällä hallaharsolla.

Härkäpapu on muita papuja kestävämpi, joten sen voi kylvää hieman muita papuja aikaisemmin.

Purjot ja persiljat itävät hitaasti ja saattavat taimettua huonosti. Ne kannattaa ostaa taimina, joita on alkukesällä hyvin saatavilla. Myös yrttien ja maustekasvien taimia on tarjolla runsaasti. Jos esikasvatukseen ei ole aikaa tai tilaa, kotimaiset valmistaimet ovat mainio oikotie.

Keskikesällä

Aasialaiset vihannekset ovat aloittelevan viljelijän kasveja. Mitsuna eli japaninkaali, paksoi eli pinaattikiinankaali sekä kähäräsinappi itävät ja taimettuvat nopeasti. Niiden siemenet kylvetään vasta sydänkesällä, jotta taimet eivät ala kukkia.

Aasialaiset vihannekset kestävät hyvin kylmää ja ovat satoisia vielä syyskuussakin. Niiden uusintakylvöjä tehdään muutaman viikon välein.

Lehtiyrttien ja maustekasvien sato on parhaimmillaan ennen kukintaa. Sadonkorjuu ja kasvuston typistely pitkin kesää saa taimet kasvamaan tuuheiksi.

Yrtit kuivatellaan tekemällä poimituista versoista ilmavia kimppuja, jotka ripustetaan kuivumaan lämpöiseen ja valottomaan paikkaan. Kun lehdet ovat rapisevan kuivia, ne murskataan ja säilötään paperipusseihin.

Syyskesällä

Syyskesä on kaalien ja monien juuresten sadonkorjuun aikaa.

Kasvikset ja juurekset kerätään kuivumaan kasvimaan reunalle, jossa tuuli kuivattelee ne varastointia varten. Varastoitavat juurekset ja vihannekset korjataan juuri ennen maan routaantumista. Niiden kuori vahvistuu ja
maku paranee syyskylmissä.

Pakkanen parantaa myös
kaalikasvien aromeja. Purjo, palsternakka ja maa-artisokka ovat korjuukypsiä, kun talvi on jo tuloillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla