Pavut ovat paitsi herkullisia myös mahtavan proteiinipitoisia. Lue vinkit papujen käyttöön ruuanlaitossa.

1. Huuhtele, liota ja keitä varsin­kin kuivatut pavut huolellisesti ennen kok­kausta.

Monet pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä ja yhdisteitä, jotka estävät proteiinien hajoamista ruuansulatuskanavassa. Lektiinit kuitenkin tuhoutuvat kuumuudessa.

2. Tuoreetkin pavut tulee aina kypsentää ennen käyttöä keittämällä tai höyryttämällä.

Tuoreiden papujen sisältämät haitalliset aineet hajoavat vajaan kymmenen minuutin keittämisellä. Keittoajan pituus riippuu myös papujen paksuudesta. Käsittelyn jälkeen papuja voi syödä turvallisesti salaateissa, keitoissa ja padoissa.

3. Keitä ja käytä pavut kokonaisina palkoina.

Tämä koskee myös nuoria härkäpapuja. Täyteen kokoonsa kasvaneet härkäpavut syödään sen sijaan paloista perattuina.

4. Pavut kannattaa pakastaa valmiiksi ryöpättyinä, jotta niistä on helpompi kokata talven aikana.