Turvallisin leikkausaika on kevättalvi, heti pakkasten hellitettyä.

Omenapuun leikkausohjeet

Sahaa oksa varovasti

Oksan sahaamisessa on omat niksinsä. Tarkoitus on leikata oksa niin, ettei se pääse repeytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oksaa sahataan ensin jonkin matkaa oksan alapuolelta, ja loppu sahaus tehdään päältä. Paksun oksan voi ensin leikata jonkin matkan päästä rungosta, ja tyngän voi leikata vielä läheltä runkoa tai oksankulmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oksan ja rungon välissä on paksumpi kohta, niin kutsuttu kaulus. On tärkeää, että kaulukseen ei kosketa.

Omenapuun muotoilu

Muotoilulla tavoitellaan puuta, jonka runko on suora ja oksat kasvavat mahdollisimman vaakasuoraan tasaisin välein.

Puun latvaa typistetään ja kilpaileva latvaverso poistetaan. Ylöspäin tai liian lähellä toista oksaa olevat oksat leikataan. Oksia voi taivuttaa alaspäin köyden avulla.

MARJAPENSAAN LEIKKAUS

Alkukevät on hyvää aikaa myös herukkapensaiden leikkaamiseen. Pensaat voi leikata heti pakkasten mentyä ohi ja ennen kuin silmut ovat puhjenneet.

Nuorta mustaherukkapensasta kannattaa leikata jonkin verran joka vuosi, sillä leikkaus kiihdyttää uusien versojen syntyä. Poistettavat oksat leikataan läheltä maan rajaa. Täysikasvuisesta pensaasta poistetaan vanhat, heikot ja maata pitkin kasvavat oksat.

Puna- ja valkoherukkapensaat vaativat selvästi vähemmän leikkaamista, sillä ne kasvattavat versoja hitaammin kuin mustaherukkapensas. Puna- ja valkoherukat voi huoleti jättää muutamaksi vuodeksi leikkaamattakin.

Jos pensaat ovat päässeet huonoon kuntoon, niitä voi uudistaa leikkaamalla ne alas. Silloin pensaasta leikataan ensimmäisenä vuonna kolmannes, seuraavana vuonna taas kolmannes ja niin edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla