Ylväs sipulikukka ajoi muinoin sijoittajia vararikkoon. Nyt se ilahduttaa puutarhuria luotettavuudellaan ja lajikirjollaan.

6 syytä hullaantua tulppaaneista

  1. Tulppaanit tuovat kevään. Kun muu luonto vasta heräilee talvilevostaan, tulppaanit ovat jo auenneet väriloistoonsa.
  2. Vuosisatoja kestäneen jalostuksen myötä lajikirjo on valtava, ja jokainen kotipuutarhuri löytää yli 2000 lajikkeen joukosta suosikkinsa.
  3. Tulppaanit ovat helppohoitoisia, joten vasta-alkajakin pääsee kokemaan onnistumisen riemun.
  4. Kaunista tulee nopeasti, joten esimerkiksi tyhjä uudispiha on kiitollinen tulppaanien väriloistosta.
  5. Varhaiset tulppaanit pidentävät pihan kukintajaksoa. Hyvin suunnittelemalla kukinnan voi saada jatkumaan huhtikuusta kesäkuun puoliväliin.
  6. Harvinaiset lajikkeet innoittavat myös kokenutta harrastajaa.

Tulppaanin hurmoksellinen historia

Tulppaanien pitkä matka kulkee 1100-luvun Aasiasta Turkin kautta Eurooppaan. Tulppaani oli alkuaan villi kukka, jonka turkkilaiset löysivät Keski-Aasiasta vuoden 1000 paikkeilla ja alkoivat viljellä sitä. Kukan muoto muistuttaa turkkilaisten turbaania, jonka mukaan se on nimettykin. Varsinainen tulppaanikuume kehittyi Alankomaissa, jossa hyvin toimeen tuleva väki etsi sijoituskohteita. Keinottelu tulppaaneilla karkasi yltiöpäiseksi, sillä odotukset tulppaanikaupan kasvusta olivat – lievästi sanoen – optimistiset. Kalleimman tulppaanisipulin hinta vastasi nykyrahassa 1,4 miljoonaa euroa. Ihmiset saattoivat laittaa likoon koko omaisuutensa saadakseen haltuunsa yhden arvokkaaksi luokitellun sipulin. Tulppaanikupla puhkesi 1630-luvun lopulla, ja historian lehdille kirjattiin maailman ensimmäinen ”pörssiromahdus”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla