Vanhemmat voivat ajattelemattaan kehittää lapsessaan puolia, jotka tekevät hänestä narsistin. Nämä neljä keinoa auttavat välttämään vaaran.

Amerikkalaistutkimus kertoo, että lapsella on suuri vaara kasvaa narsistiksi, jos vanhemmat ”yliarvostavat” lastaan - eli antavat hänen ymmärtää, että hän on muita parempi. Jos vanhemmat sen sijaan osoittavat rakastavansa lasta ja hyväksyvät hänet virheineen päivineen, he kehittävät lapselle hyvää itsetuntoa ja suojaa narsismia vastaan.

Nämä neljä keinoa auttavat taiteilemaan rakastamisen ja yliarvostamisen välisessä maastossa.

1. Rakasta lasta virheineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oma lapsi on ihana, vaikka hän ei (vanhempiensa suureksi hämmästykseksi) olisikaan yliälykäs eikä huippulahjakas. Kun rakastaa lasta hänen virheistään huolimatta, antaa hänelle yhden suurimmista lahjoista, jonka vanhempi voi tarjota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Anna täsmäkehuja.

Kumman tunnustuksen sinä ottaisit vastaan mieluummin: ”Hyvää työtä!” vai ”Osasit todella kiteyttää projektin keskeiset ongelmat noihin kolmeen kysymykseen, jotka esitit presentaation lopussa”? Niinpä, yleiskehu on joutavaa sanahelinää täsmäkehun rinnalla.

Sama pätee lapseen. Kun hän on siivonnut huoneensa, älä sano: ”Sinä se teet aina hyvää työtä.” Sano sen sijaan: ”Teit tänään puhdasta jälkeä huoneessasi ja panit tavaratkin hienosti paikoilleen.” Se kertoo lapselle, että kiitos tulee hänen tämänkertaisesta ahkeroinnistaan, ei yleisestä erinomaisuudesta.

3. Kiitä aiheesta.

Jos kehut lasta kaikesta, kiitokset menettävät tehonsa. Jos et kehu häntä mistään, hänen itseluottamuksensa kärsii.

Älä siis palkitse jokaista hyvää arvosanaa, jonka lapsi saa itselleen helposta oppiaineesta. Sen sijaan palkitse häntä siitä, että hän on nähnyt vaivaa opetellessaan hänelle erityisen vaikeaan kokeeseen.

Sillä tavoin hän oppii, että a) työnteko kannattaa, b) hän ei ole muiden yläpuolella leijuva erityislahjakkuus ja c) hänellä on heikkouksia niin kuin kaikilla muillakin.

4. Opeta hänelle kultainen sääntö.

Jokainen kyllä oppii nykymaailmassa mulle-kaikki-heti -kulttuurin. Lapselle on lahja, kun opetat hänelle myös hiukan vanhemman elämänohjeen: ”Tee muille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän.”

Kun lapsi oppii samaistumaan toisen ihmisen asemaan, hänestä ei kasva narsistia.

Lähde: Washington Post

Mimoosa

Itse olen lukenut ennen että narsismi, eli siis kun puhutaan sairaudesta, on enemmänkin laiminlyönnin ja traumojen, surkean itsetunnon aiheuttamaa kuin ylimaallisen kehumisen?

"Narsismi syntyy varhaislapsuudessa, lapsuudessa ja varhaisessa nuoruudessa. Se liittyy yleensä lapsuudessa olleeseen väärinkäyttöön tai traumaan, joka on vanhempien, auktoriteettien tai ikätoverien aikaansaama." (http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Aapinen.html)

"Jotkut meistä, Freudin mukaan, epäonnistuvat yrityksessään oppia rakastamaan jotakin itsensä ulkopuolella. He kääntyvät itseensä ja pitävät parempana rakastaa itseään. Tämä valinta - itseen keskittyminen - on seurausta alitajuisesta päätöksestä luopua hedelmättömistä yrityksistä rakastaa muita ja luottaa heihin.

Lapsi oppii, että ainoa henkilö, jonka hän voi luottaa olevan aina saatavilla, ainoa henkilö jota hän voi rakastaa tulematta hylätyksi ja loukatuksi - on hän itse. Narsistin varhaisessa lapsuudessa hänelle merkittävät ihmiset olivat epäjohdonmukaisia hänen hyväksymisessään ja kiinnittivät häneen huomiota vain kun he halusivat täyttää omia tarpeitaan. He eivät enää piitanneet hänestä kun heidän tarpeensa eivät sitä enää vaatineet.

Niinpä lapsi oppi välttämään syviä suhteita paetakseen tästä tuskallisesta lähestyminen-välttäminen-heilurista. Suojellakseen itseään tuskalta ja hylätyksi tulemiselta hän eristäytyy ympärillään olevista ihmisistä. Hän kaivautuu sen sijaan, että kasvaisi ulos. "(http://www.healingeagle.net/Fin/Vaknin/Sielu.html)

Eli siis se on tavallaan yksi tapa selviytyä, tavallaan samanlainen addiktiivinen sairaus kuin läheisriippuvuus, mutta yksilöstä riippuu, kummaksi kehittyy tuskallisen ympäristön seurauksesta... 

Kuitenkin yllä olevan artikkelin tapaus varmasti aiheuttaa narsisimia, jos itse RAKKAUS puuttuu ylimaallisen kehumisen rinnalta. Ja toisaalta, jos arvottaa ihmisiä paremmiksi ja huonommiksi, osaako silloin rakastaa oikeasti sitä "parempaakaan" (tässä tapauksessa omaa lasta)? Paremmuudelle täytyy aina löytyä ehdot, joiden kuvitellaan tuovan se lisäarvo. Eli paremmuuden täytyy siis olla tarkasti rajattua. 

Voisi siis kuvitella, että tällaisessa perheessä jossa kehutaan ei välttämättä ole myöskään sitä aitoa rakkautta tarjolla. 

  • ylös 69
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla