Milloin Suomen lippu nostetaan salkoon? Saako tänä vuonna polttaa kokkoa? Täältä löydät oikeat linkit.

Juhannus on Suomen lipun päivä ja virallinen liputuspäivä. Toisin kuin muina liputuspäivinä, lippu nostetaan salkoon jo juhannusaattona kello 18 ja se saa olla tangossa juhannuspäivän iltaan kello 21 saakka.

Yle Radio Suomi lähettää juhannusaattona kello 17.50 ohjeman Siniristiliput nousevat salkoihin. Ohjelman nettikuunteluaika YLE Areenassa alkaa pe 20.6.2014 klo 18.15, ohjelmaa voi kuunnella siellä 20.7. asti.

Ohjelmassa kuullaan "ainoa oikea" liputuslaulu Lippulaulu.

Sanat V.A. Koskenniemi, sävel Yrjö Kilpinen.

Siniristilippumme, sulle
käsin vannomme, sydämin:
Sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin.
Kuin taivas ja hanki Suomen
on värisi puhtahat,
sinä hulmullas mielemme nostat
ja kotimme korotat.

Isät, veljet verellään vihki
sinut viiriksi vapaan maan.
Ilomiellä sun jäljessäs' käymme
teit' isäin astumaan.
Sun on kunnias kunniamme,
sinun voimasi voimamme on.
Sinun kanssasi onnemme jaamme
ja iskut kohtalon.

Siniristilippumme, sulle
valan vannomme kallihin:
sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin.

Saako tänä vuonna polttaa kokkoa? Siitä päättää Ilmatieteenlaitos ja maanomistaja. Avotulen sytyttäminen ei kuuluu jokamiehenoikeuksiin, joten siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Ja jos on kuiva kesä ja alueella on metsäpalovaroitus, sen aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty. Ilmatieteen laitoksen metsäpalovaroitukset annetaan ja poistetaan useimmiten puolilta päivin. Tarkista varoitukset ajoissa.

Kaupat saavat olla auki juhannusaattona 20.6. kello 7-12. Juhannuspäivänä kaupat ovat kiinni. Juhannusta seuraavana sunnuntaipäivänä enintään 400 neliön liikkeillä on vapaa aukiolo, sitä suuremmat saavat olla auki kello 12-18.

Alkot ovat auki torstaina 19.6. kello 9-20, juhannusaattona kello 9-12, juhannuspäivänä kiinni.

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo