Jos olet hääräilijätyyppiä, siivoa, askartele, leivo, pakkaa, koristele ja kokkaa sydämesi kyllyydestä. Mutta jos joulu aiheuttaa stressiä, muista, että oikoteitä on lukuisia.

 1. Joulukortteja ei ole pakko lähettää. Niiden sijaan voit vaikka lahjoittaa netissä hyväntekeväisyyteen ja kertoa sen ystävillesi, jos korttiasia tulee puheeksi. Korttien lähettämistä voi myös karsia ja lähettää niitä vain muutamalle harvalle ja valitulle.

 2. Aidon joulukuusen sijaan voit hankkia tekokuusen, johon koristeet voi sitoa kiinni ja jättää valmiiksi seuraavaa joulua varten.

 3. Hautakynttilät voi viedä haudoille jo etukäteen, ja lähimmäisiä voi muistaa myös vuoden muina päivinä. Voit myös sytyttää virtuaalikynttilän internetissä.

 4. Joulun ruokavalikoimaa voi karsia reilusti. Jouluna ei yksinkertaisesti ole aikaa syödä kaikkea, mitä mieli tekisi.

 5. Pieni riita tai kina ei pilaa joulua. Älä stressaa joulurauhasta liikaa.

 6. Tärkeimpien paikkojen siivoamien riittää. Epätäydellisyys ilahduttaa ympäristöäsi, ja liika siivoaminen vie mehut. Kun valaiset kodin kynttilöillä, niin kukaan ei huomaa pölyjä ja pikkutahroja.

 7. Älä ole liian vaativa. Esimerkiksi joulukuusen ei tarvitse olla aina tuuhea, suora ja täydellinen.

 8. Älä stressaa joululahjoista. Voit jättää ne ostamatta tai ostaa vaikka kaikki netistä. Myös esimerkiksi teatterikutsu tai lahjakortti hierontaan ilahduttavat joululahjoina.

 9. Älä järjestä jouluksi liian hankalia olosuhteita. Joulunvietto mökillä saattaa kuulostaa ihanalta, mutta omassa kodissa se on useimmiten helpompaa, kun käytössä on sisävessa ja lämmitys.

 10. Ole valmis joustamaan perinteissä. Pieniä lapsia ei kannata pakottaa pynttäytymään aattona, lahjat voi jakaa jo vaikka päivällä, ja aikuiset voivat syödä jouluillallisen omassa rauhassa lasten jälkeen. 

 11. Joulusiivouksen voi tehdä vasta joulun jälkeen, kun kaikki lahjapapereista ja -naruista, kuusesta ja kukista irtoava pöly on laskeutunut.

 12. Kutsumalla itsesi jouluksi ystävien tai sukulaisten luo voit välttää monta stressinaihetta.

 

Joulu tietää monelle ylimääräistä rahanmenoa. Kokosimme lukijoiden parhaat pienen budjetin lahjavinkit.

Kysyimme marraskuussa lukijoilta, miten he säästävät joululahjahankinnoissa. Ainakin leipomalla, neulomalla ja ostamalla ajoissa (tai todella myöhässä).

Kokosimme vastaajien parhaat säästövinkit, olkaa hyvä.

1. Aika on ilmaista

”Antamisen ja saamisen ilo on ihanaa, mutta ajatus on tärkein. Lahjan ei tarvitse olla kalleinta, eikä haittaa, jos se on alesta. Eikä lahjoja tarvitse kaikille antaa – ehkäpä perhe ja ystävät niitä eniten arvostavat. Ja kuka sanoi, että lahjan on oltava aineellinen? Lapset ja vanhemmat pitäisivät varmasti johonkin paikkaan menemisestä.”

2. Älä osta pakosta

”Ostan käytettynä tai teen itse. En panosta paketointiin tai osta lahjoja vain, koska ’on pakko’. Jos en löydä sopivaa lahjaa esimerkiksi ystävälle, jätän ostamatta ja muistan jollain toisella tavalla tai joskus toiste.”

3. Neulo sukat

”Teen villasukkia, pipoja ja lapasia itse mieluummin kuin ostaisin ne valmiina. Se on edullisempaa ja mielelläni käytän aikaani lahjojen tekoon. Se tuntuu rahaa tärkeämmältä.”

”Jos en löydä sopivaa lahjaa ystävälle, jätän ostamatta.”

4. Kokeile kotikosmetiikkaa

”Kerään sieviä lasisia purkkeja pitkin vuotta. Esimerkiksi tämä luomujalkavoide on aivan ihana lahja: sekoita 2 rkl luomuhunajaa, luomusheavoita, oliiviöljyä, kookosrasvaa, manteliöljyä ja laventelin eteeristä öljyä.”

5. Sovi budjetti

”Tänä vuonna, kun tuloja ei ole paljoa, sovimme kumppanini kanssa maksimisumman, jonka kumpikin käyttää lahjaan.”

6. Mitä jos antaisit siivousapua?

”Teen itse esimerkiksi lahjakortteja, joissa lupaan vaikka ikkunanpesua tai siivousapua.”

7. Muista kirpparit

”Yritän etsiä hyväkuntoista ja uudenveroista tavaraa kirpputoreilta. Lapsi ei välttämättä huomaa, jos jokin on hankittu käytettynä. Esimerkiksi hyvin pidetty satukirja pysyy uudenveroisena pitkään.”

8. Kokkaa purkillinen granolaa

”Viime jouluna tein lahjaksi joulugranolaa. Tuli paljon halvemmaksi ja helpommaksi, kun teki itse ison erän ja paketoi sen hienoihin purkkeihin. Ei tarvinnut ostaa tavaraa, jota kaikilla jo on.”

Kokeile vaikka tätä reseptiä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Tee itse ihana joulugranola
Askartelu
Tee itse ihana joulugranola

9. Ryhdy tarjoushaukaksi

”Juoksen tarjousten perässä, ihan niin kuin mitä tahansa muitakin hankintoja tehdessäni.”

10. Pysy kohtuudessa

”Ostan tästä lähtien vain yhden lahjan per nenä.”

11. Panosta tunnearvoon

”Mietin lahjan, jolla on tunnearvoa toiselle. Näin lahjan ei tarvitse olla niin kallis.”

”Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan.”

12. Paketoi kekseliäästi

”Teen lahjat käsityönä, leivon, ostan tarjouksesta ja teen upeita kirppislöytöjä. Ostan lahjoja pitkin vuotta, joten joulunalusaikana ei kulu rahaa merkittävästi enempää kuin muulloinkaan. Välillä paketoin lahjat sanomalehteen. Ne ovat mielestäni kauneimpia paketteja.”

13. Leivo joululeipä

”Usein teen itse jotakin mukavaa muistamista. Esimerkiksi itse tehty leipä, karkit ja muut leivonnaiset ovat hyviä viemisiä.”

14. Vältä huteja

”Kysyn aina esimerkiksi kummilapsen vanhemmilta, mitä ostan. Näin ei tule hutiostoja.”

15. Osta pitkin vuotta

”Hankin lahjoja pitkin vuotta. Kun tietää, mistä kukakin pitää, on helppo bongata tarjouksista ne oikeat, saajalleen mieluisat lahjat. Lahjoja on hommattava niin monta, että yhden kuukauden ajalle ostosumma kasvaisi liian suureksi, vaikka ei käyttäisikään yhteen lahjaan paljon rahaa.”

16. … tai aivan viimetipassa

”Jätän lahjojen ostamisen viimeisille päiville. Ale alkaa useimmiten aatonaattona.”

TÄTÄ MIETIN. Rakastan pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden. Äidin piparitaikinan syön ihan sellaisenaan, kirjoittaa Maria Tuominen.

Joulun alla äiti tulee käymään ja ojentaa minigrip-pussissa ruskean köntin. Niin hän on tehnyt siitä lähtien, kun muutin kotoa.

Rakastan joulua ja pipareiden leipomista, mutta valmiita piparkakkuja syön ehkä yhden.

En koskaan ole ymmärtänyt, miksi herkullinen taikina pitää pilata panemalla se uuniin.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin.

Silti joka vuosi paistan pipareita. Teen itse taikinan, sillä mausteiden kiehauttelusta leviää kotiin suloinen tuoksu. Leipominen porukalla on hauskaa. Lapset tekevät koiria, kirahveja ja nuuskamuikkusia, minä pelkkiä sydämiä.

Taikinani ei koskaan ole yhtä hyvää kuin äidin. Siksi hänen vain minua varten pakastamansa palanen on yhtä kuin joulu. Siitä taikinasta ei koskaan paisteta muruakaan.