Tee kuusi, muki ja talo piparitaikinasta - katso ohjeet

Piparkakkujen tuoksu kuuluu jouluun. Vaali tuoksua ja tunnelmaa koristelemalla pipareilla kotiasi.

Keräsimme vinkkejä vähän erilaisiin koristeleivonnaisiin pikkuruisista taloista kartiokuusiin ja mukeihin!

Kuusikulmainen kuusi

Piirrä haluamasi kokoinen kartio paperille. Teippaa paperi kokoon.

Paina kartio tasaiseksi ja taita sen reunat sisäpuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mittaa alareunasta kolme yhtä suurta palaa ja leikkaa suoraa kohti kartion kärkeä. Saat kuusi osaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aseta mallit kaulitulle taikinalle ja leikkaa. Paista.

Kokoa kuusikulmainen kuusi sulalla sokerilla ja koristele kuorrutteella ja tähtianiksilla.

Mukit

Piirrä kaavat hyasinttiruukun mukaan.

Tee mukista noin 1,5 cm suurempi kuin ruukusta, jotta kukka mahtuu sen sisälle vaivatta. Yksi muki koostuu neljästä seinästä, pohjasta ja kahvasta.

Paista osat ja kiinnitä ne toisiinsa sulalla sokerilla.

Koristele tomusokerikuorrutteella.

Pieni piparkakkutalo

Piirrä kaava käsin leivinpaperille. Yhteen taloon tarvitset kaksi päätyä, kaksi seinää ja kaksi kattoa.

Aseta kaavat kaulitulle taikinalle ja leikkaa reunoja pitkin. Paista leivinpaperin päällä.

Kun piparit ovat jäähtyneet, kokoa talot. Aloita seinistä ja päädyistä, asenna katto viimeisenä.

Koristele kuorrutteella, rae- ja tomusokerilla tai hopeakuulilla.

Näin onnistut:

Piirrä julkisivu paperille ja nosta malli kaulitun taikinan päälle. Taikina on helpointa kaulia leivinpaperin päällä ja leikata julkisivu samalla muotoonsa.

Nosta leivinpaperin päälle pellille. Paista.

Kun julkisivu on jäähtynyt, koristele se kuorrutteella ja nauhalla.

Piparkakkutaikina askartelua varten

400 g sokeria
400 g siirappia
200 g voita
1 kg vehnäjauhoja
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua kanelia
1 ½ dl vettä

Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa.

Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Oikaise. Käytä koristeiksi tarkoitettuihin piparkakkuihin valmistaikinaa. Se pysyy paremmin koossa kuin itse tehty.

Koristetahna

2,5 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen
ripaus etikkaviinaa

Sekoita tomusokeri, munanvalkuainen ja etikka tasaiseksi, jämäkäksi massaksi.

Tee kaksinkertaisesta voipaperista pursotin, teippaa reunat kiinni.

Täytä pursotin koristemassalla. Leikkaa tuutin kärkeen pieni reikä koristelua varten.

Anna massan kovettua pipareiden pinnalle.

Sokeriliima

Kaada sokeria paistinpannulle, pidä levy kolmosella.

Sekoittele koko ajan. Kun sokeri on sulanut, liima on valmista.

Pidä pannu koko ajan levyllä, sillä seos jämähtää heti, kun se viilenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla