Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian alin joululämpötila, -43 astetta, mitattiin Sodankylässä vuonna 1947.
Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian alin joululämpötila, -43 astetta, mitattiin Sodankylässä vuonna 1947.

Kun sataa vuorotellen vettä, lunta ja räntää, joulun säätä on vaikeaa ennustaa. Tilastojen valossa valkea joulu voi vielä tulla eteläänkin, sanoo meteorologi.

Vietätkö joulua Kuopion pohjoispuolella? Onneksi olkoon! Voit huokaista helpotuksesta.

”Siellä valkea joulu on erittäin todennäköinen. Jos lunta on jo nyt todella paljon, ei se siitä enää sula”, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Kuopion etelä- ja länsipuolella lumitilannetta täytyy vielä seurata. Koska sää on ollut viime aikoina hyvin epävakaista lumen, rännän ja sateen vaihtelua, joulun säätä päästään ennustamaan luotettavasti vasta paria päivää ennen aattoa.

”Sääennusteiden puolesta joulusta ei voi sanoa vielä paljoa. Ensi maanantaina osataan antaa karkeita arvioita siitä, onko säätyyppi lauha vai kylmä”, Jokinen sanoo.

”Jos lunta on jo nyt todella paljon, ei se siitä enää sula.”

Sula meri vaikeuttaa Etelä-Suomen ja rannikon sään arvioimista. Jos jouluna tuulee mereltä, Helsingin keskustassa ei välttämättä ole lunta, vaikka Vantaalla olisi.

”Se riippuu siitä, mistä päin tuulee ja pyryttääkö lunta juuri ennen.”

Tilastot antavat toivoa

Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoisessa on jouluna tavallisesti lähes 40 senttiä lunta. Keski-Suomessa lunta on yleensä noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5–10.

Sodankylässä lunta on ollut reilun sadan mittausvuoden aikana jokaisena jouluna. Etelässä on tilastojen valossa vähän reilun 50 prosentin todennäköisyys valkeaan jouluun.

Viime vuosien tilastot eivät lupaa hyvää. Edellisen kerran Etelä-Suomessa oli valkea joulu vuonna 2014. Toisaalta vuodet 2009 ja 2010 olivat hyvin kylmiä ja lumisia.

Helsingin keskustassa täysin lumetonta on ollut keskimäärin joka kolmas joulu. Kahtena viime vuonna lämpötilat ovat olleet reilusti plussalla.

Tampereella lumisia ovat viime vuosikymmeninä olleet 8–9 joulua kymmenestä. Ahvenmaalla noin joka toinen joulu on valkea.

”Etelä- ja länsirannikolla valkea joulu on aavistuksen todennäköisempi kuin musta”, meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

”Todennäköisyys valkeaan jouluun pienenee etelässä koko ajan.”

Tilastojen valossa pysyvä lumi sataa etelään joulukuun lopussa tai tammikuun alussa. Ilmastonmuutos siirtää ajankohtaa koko ajan myöhemmäksi.

Vaikutukset näkyvät varsinkin etelässä. Lunta tulee vähemmän ja se jää maahan koko ajan myöhemmin.

”Pysyvä lumi tulee myöhemmin ja se sulaa pois aiemmin keväällä”, Pauli Jokinen sanoo.

”Todennäköisyys valkeaan jouluun pienenee etelässä koko ajan.”

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo