Virkatun joulutähden voi liimata pahville ja niin siitä saa kauniin joulukortin. Neulotut joulupallot ovat sympaattinen lahja työkaverille tai vaikka lapsen opettajalle.

Neulotut joulupallot

Lanka: Novita Isoveli
Puikot ja koukku: 6
 
Virkkaa palloja varten ensin kjs-ketju. Poimi ketjusta s:t puikolle ja neulo ensimmäinen pallon puolisko edestakaisin kerroksin sileää (joka toinen krs oikein, joka toinen krs nurin). Poimi sen jälkeen aloitusketjun toisesta reunasta  s:t ja neulo toinen puolisko samoin. Aseta styrox-pallo sisään ja ompele pystysauma kiinni. Kiinnitä ketjusilmukoin virkattu ripustuslenkki.
10 cm:n pallo: Virkkaa aloitusketjuksi 46 kjs ja poimi ketjusta 46 s puikolle. Neulo raidat makusi mukaan. Tee 3. krs:lta lähtien (oikein puolen kerros) kavennukset seuraavasti: neulo 1 s o, *tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 7 o, 2 o yhteen*, toista *–* vielä 3 kertaa ja neulo 1 o. Toista tällaiset kavennukset samoissa kohdin joka 2. krs vielä 3 kertaa. Jatka kavennuksia oikean puolen kerroksilla. Neulo 1 o, 2 o yhteen koko krs:n ajan ja viimeinen silmukka o. Toista vielä kerran. Katkaise lanka ja vedä häntä loppujen silmukoiden läpi.  
 8 cm:n pallo: Virkkaa aloitusketjuksi 38 kjs ja poimi ketjusta 38 s puikolle. Tee 3. krs:lta lähtien kavennukset seuraavasti: neulo 1 s o, *tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 5 o, 2 o yhteen*, toista *–* vielä 3 kertaa ja neulo 1 o. Toista tällaiset kavennukset joka 2. krs samoissa kohdin vielä 2 kertaa. Jatka kavennuksia oikean puolen kerroksilla. Neulo 1 o, 2 o yhteen koko krs:n ajan ja viimeinen silmukka o. Toista vielä kerran. Katkaise lanka ja vedä häntä loppujen silmukoiden läpi
Ompele palloihin lopuksi erivärisellä langalla reilunkokoisia solmupistoja.

Lyhenteet:
kjs = ketjusilmukkaketju
krs = kerros
s = silmukka
o = oikea s
n = nurja s
*–* = toista tähtien väli

Virkattujen joulutähtien ohjeen löydät täältä.

Pakettikorttien ohje on täällä.

Askartele myös pehmeä joulukuusikoriste.

Muihin jouluartikkeleihin päästä tästä.

Lumoavan jouluntuoksun levittämiseen on muutama melko vaivaton vippaskonsti.

Jouluun asettaa helposti kovat odotukset ja paineet, ja stressiä on vaikea välttää. Pitäisi leipoa, kokata ja kuurata... Onneksi ihanan joulun tuoksun saa kotiin ilman stressiäkin.

Asettele tuoksuvia mausteita kuten, kanelia, kardemummaa, tähtianista ja neilikkaa sekä pipareita avonaiseen astiaan. Lisää aromaattisia hedelmiä kuten appelsiineja ja mandariineja.

Pöyhi mausteita ja hedelmiä aina ohi kulkiessasi.

Jos haluat kuitenkin juhlia joulua puhtaassa kodissa, älä ajoita suursiivousta juuri pahimpaan kiireaikaan. Perusiisti riittää kyllä joulunakin.

Siivouksen lopuksi heitä pussillinen glögimaustetta tai kanelia lattialle ja imuroi se. Kotiin leviää mausteinen joulun tuoksu.

Lämmitä vielä kattilassa annos kaupan glögiä, sytytä kynttilät, istu alas ja nauti kiireettömän joulun tuoksuista ja tunnelmasta.

Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.
Kukkakimppu on joulupöydänkin kaunistus.

Koti näyttää juhlavalta, kun pöytää koristaa huolella sidottu kukkakimppu.

Tarvikkeet:

 • havunoksia
 • vihreää puolalankaa
 • kukkia oman maun mukaan
 • salal-lehtiä
 • luonnonniintä
 • nauhaa
 • käpyjä tai muita koristeita

Toimi näin:

 1. Tee pohja havuista. Aseta havunoksat ristiin ja kierrä puolalankaa varsien ympäri. Käytä huomaamatonta vihreää puolalankaa.
 2. Asettele hopealanka-syyskukkaa havujen päälle. Työnnä leikkokukkien varret spiraalimaisesti havujen läpi kauniiksi asetelmaksi. Kuvan joulukimpussa on käytetty valkoista neilikkaa, freesiaa, anemonea ja morsiustähteä.
 3. Muutama havujen alle spiraalimaisesti aseteltu salal-lehti selkeyttää kimpun ulkonäköä.
 4. Sido kimppu tiukaksi luonnonniinellä ja lisää vielä koristeellinen nauha. Varmista kaikkien kimpun kukkien vedensaanti leikkaamalla varret tasapitkiksi.
 5. Kiinnitä koristeellinen lehtikuusen oksa tai muu kaunis oksa havuihin kuumaliimalla. Lisäksi voit liimata käpyjä ja koristejoulupalloja. 

Ohje: Eine-Maria Nieminen, Järvenpään Kukkatalo